Στις 11 Μάρτη 2017, η 2η Συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η 2η Συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ, όπως τόνισε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 FM (σ.σ.: μεταδόθηκε στις 31-12-2016 και είχε ως θέμα την εργασιακή ανασκόπηση του 2016).

Στο απόσπασμα – βίντεο μπορείτε επίσης να ακούσετε τι είπε ο Γ. Χαρίσης για τα δύο μεγάλα συνέδρια του 2016, αυτό της ΓΣΕΕ το Μάρτιο και εκείνο της ΑΔΕΔΥ το Νοέμβριο, όπως επίσης και για την Ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ, την προσπάθεια που έκανε δηλαδή η παράταξης που εκπροσωπεί και «αποτίναξε» από πάνω της τα φαινόμενα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που εμφανίστηκαν με αφορμή την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συνέδριο ΓΣΕΕ (00:04)

Όπως σημειώνει ο Γ. Χαρίσης, η μνημονιακή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, «η προδοτική αυτή ηγεσία», με τις «παραλείψεις» της στα μνημονιακά χρόνια βοήθησε να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, με αποκορύφωμα τη σύμπλευσή της με τους ταξικούς αντιπάλους, με το «μαύρο μέτωπο του ΝΑΙ», στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015. «Για αυτό και ακριβώς έβαλε “πλάτη” διά της ανοχής και διά των “παραλείψεών” της να περάσουν τα μνημόνια».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου πήγαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις να διασπάσουν το εργατικό μέτωπο, σε εργαζομένους του ιδιωτικού και σε εργαζομένους του δημόσιου τομέα, η ΓΣΕΕ ουσιαστικά βοήθησε σε αυτό, βοήθησε τον κοινωνικό αυτοματισμό, με αποτέλεσμα να περάσουν μέτρα, όπως για παράδειγμα μείωσης των μισθών όχι μόνον στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο δημόσιο. Επλήγησαν, όμως, και οι επαγγελματίες, διότι με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης πολλές μικρές επιχειρήσεις, μικρά μαγαζιά έκλεισαν, έβαλαν λουκέτο».

Σχετικά με το Συνέδριο, όπως επισημαίνει, η ηγεσία της ΓΣΕΕ αναπαράγεται μέσα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, σωματεία σφραγίδα κτλ., που ουσιαστικά δεν εκπροσωπούν ούτε καν το 10% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό, και στο Συνέδριο που έγινε το Μάρτιο του 2016 δεν είδαμε καμία αλλαγή, «λες και δεν έγινε τίποτε σε αυτά τα 7 μνημονιακά χρόνια, με αποτέλεσμα να επανεκλεγούν οι Παναγόπουλοι και συν αυτώ που συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πορεία».

Συνέδριο ΑΔΕΔΥ (03:52)

Στην ΑΔΕΔΥ, όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους. Σε ηγετικό επίπεδο, όπως αναφέρει, «υπήρχε μια συρρίκνωση των παραδοσιακών μνημονιακών συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ. «Και μπορεί να είναι σήμερα πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ, ωστόσο, είναι και οι δύο σοβαρά “τραυματισμένες” και έχουν χάσει περίπου το 40% των δυνάμεών τους, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογραμμίζει, «εντάσσονται πλέον στο μνημονιακό μπλοκ, και ανέχονται, υλοποιούν μια μνημονιακή πολιτική, και δε συγκρούονται με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής».

Όσον αφορά στο λεγόμενο «ταξικό πόλο», στις δυνάμεις δηλαδή του ΠΑΜΕ και των Συσπειρώσεων, όπως επισημαίνει, «παρά το ότι έχουν αυξήσει την επιρροή τους, δεν μπορούν να βρουν ένα κοινό τόπο, ώστε να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να παίξουν ένα ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

11 Μάρτη 2017: 2η Συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ (07:35)

Σχετικά με την Ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ, κίνηση μεγάλου αριθμού συνδικαλιστών της παράταξης ενάντια στον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό και τον παραγοντισμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει: «από τη στιγμή που είδαμε ότι με τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ μια μερίδα συνδικαλιστών -αντί να υπερασπίζεται τις θέσεις της παράταξης- να δικαιολογεί τις κυβερνητικές πολιτικές δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί, διότι θα θολώναμε την εικόνα της παράταξης και συγχύσεις θα δημιουργούσαμε ανάμεσα στους εργαζομένους».

Για αυτό, συνεχίζει, «και μια μεγάλη μερίδα συνδικαλιστών με πίεση κυρίως από τα κάτω -και κατά την άποψή μου- καθυστερημένα προχωρήσαμε στην Ανασυγκρότηση της παράταξης, η οποία προχωρά στις 11 Μαρτίου 2017 στη 2η Συνδιάσκεψη του ΜΕΤΑ».

Στόχος, συμπληρώνει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, «και να βαθύνει, με βάση και την εμπειρία που έχουμε αυτά τα χρόνια, τις ριζοσπαστικές της θέσεις και την εκτίμηση για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και να διευρυνθεί με δυνάμεις συνδικαλιστικές και συνδικαλιστές, που -ανεξάρτητα της πολιτικής τους τοποθέτησης- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Διότι για εμάς, δεν μπορεί να περικλιστούν στα όρια κάποιου κόμματος οι αναφορές της συνδικαλιστικής παράταξης. Μας εμπνέουν οι αρχές και οι αξίες του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, και σε αυτές εμείς στηριζόμαστε».