«Λαγοί» Πατούλη – ΚΕΔΕ και εργολάβων οι δήμαρχοι που απολύουν εργαζόμενους της Καθαριότητας

Επισήμανση: Οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις των εργαζομένων του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη ανάγκασαν τη δημοτική Αρχή να πάρει πίσω τις απολύσεις και να προχωρήσει στην υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης παράτασης όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017. Η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης αναστέλλεται τη Δευτέρα 2 Γενάρη αναβλήθηκε, μετά την «άτακτη φυγή» του δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος – κανένας εργαζόμενος απολυμένος!

Το ρόλο του «λαγού» έχουν αναλάβει δήμαρχοι που ανήκουν στο στρατόπεδο της ηγετικής ομάδας του κ. Πατούλη στην ΚΕΔΕ, με προφανή το σκοπό τους: να καταργήσουν αυθαίρετα το άρθρο 16 του Ν.4429/2016 που παρατείνει τις συμβάσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, προκειμένου να απαξιώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας από προσωπικό και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργολάβων που θα τις αναθέσουν.

Με περίσσια αναλγησία και αυταρχικότητα, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ρίχνει στον καιάδα της ανεργίας 65 εργαζομένους της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου, ενώ ο νόμος τον υποχρεώνει να παρατείνει αυτοδίκαια και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, όλες τις συμβάσεις αυτές μέχρι το τέλος του 2017.

Τον ίδιο ρόλο του «λαγού» παίζουν και άλλοι δήμαρχοι (Κορίνθου, Κυθήρων, Ηρακλείου Αττικής, Ανατολικής Μάνης, Κασσάνδρας Χαλκιδικής), που -αντί για την παράταση των συμβάσεων- προχωρούν αυθαίρετα και αυταρχικά σε απολύσεις εργαζομένων, βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό τους καθήκον. Με απύθμενο θράσος, δε διστάζουν να απειλούν τους εργαζομένους ότι αν εμφανιστούν στην εργασία τους θα καλέσουν τις δυνάμεις καταστολής για να τους εμποδίσουν (σ.σ.: δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής Βασίλης Κυρίτσης).

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ· και ξεκινούν από την αγαστή συνεργασία με την πλεινότητα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υποταγή των εντολών των δανειστών για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και τη διατήρηση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, «ενταφιάζοντας» τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Ενώ για την κυβέρνηση και την πλειονότητα των δημάρχων αποτελούν μονόδρομο η εφαρμογή των μνημονίων και οι εντολές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για τους εργαζομένους μονόδρομος αποτελεί ο αγώνας διαρκείας για την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής σχέσης, ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένης και χωρίς δικαιώματα.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συνεχίζει μαζί με τους συναδέλφους συμβασιούχους τον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία, κανένας συνάδελφος απλήρωτος, κανένας συνάδελφος απολυμένος.

Ο αγώνας, όμως, δεν μπορεί να παραμείνει μόνο σε τοπικό επίπεδο· γι’ αυτό καλούμε την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα, ώστε να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα από το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα «ήξεις-αφήξεις» της κυβέρνησης και την αναλγησία και αυθαιρεσία Δημάρχων.

Με οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα διαρκείας απαιτούμε:
  • Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

META-OTA/31-12-2016