7.5 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Σε καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας χιλιάδες εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των δήμων

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Πρόσφατα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες… Χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται στους Δήμους της χώρας με διάφορες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας. Όσοι συμπληρώνουν 24 μήνες απολύονται, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ρίχνονται στο εφιάλτη ανεργίας. Ενώ σε όσους παρατάθηκαν οι συμβάσεις έως το 12/2017, οι επίτροποι του ελεγκτικού συνεδρίου αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα και αρχίζουν να μένουν απλήρωτοι στον έναν μετά τον άλλο Δήμο.

Το ελεγκτικό συνέδριο εγείρει θέμα συνταγματικότητας του νόμου που παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα έως το Δεκέμβριο του 2017 (Ελ.Συν.Κλιμ.Τμ.1 Πράξη 43/2016) (Ελ.Συν.Κλιμ.Τμ.1 Πράξη 111/2016), μπλοκάρει την μισθοδοσία, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους σε διάφορους δήμους. Το βαθύ κράτος δεν μίλησε όταν κατατέθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ το σχέδιο νόμου για την παράταση των συμβάσεων, και διαπιστώνει τώρα ότι πρέπει να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφήνοντας απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους, παίζοντας με το ψωμί των οικογενειών τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ, εφαρμόζει την πολιτική των μνημονίων και την στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου να μην γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και ημερομηνία απόλυσης. Δεν προχωρά στις αναγκαίες προσλήψεις μονίμου προσωπικού για να καλυφτούν οι τεράστιες ανάγκες στις υπηρεσίες καθαριότητας, και επιλεγεί την πολιτική της παράτασης των συμβάσεων, κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει και εκλογική πελατεία. Κάτι που έκαναν και στο παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

Κοροϊδεύουν τους συμβασιούχους, τους κρατούν σε καθεστώς ομηρίας

Ας δούμε πως παίζετε το παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων και πως καταργείτε η μόνιμη σταθερή εργασία κατά παραγγελία του κεφαλαίου, της Ε. Ένωσης και των δανειστών.

Η κυβέρνηση από την μια ψήφισε νόμο το Μάρτη 2016 που επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας. Οι δήμαρχοι ολοκλήρου του πολίτικου φάσματος, δυστυχώς και Δήμαρχοι της αριστεράς δεν πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα των αντιλαϊκών νεοφιλελευθέρων πολιτικών και κατευθύνσεων που ξεθεμελιώνουν την σταθερή εργασία, την εργασία με δικαιώματα, αρνούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, περιμένοντας τους χωρίς μισθολογικό κόστος για τους Δήμους, εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας .

Η κυβέρνηση ανακοινώνει την προωθήσει του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ και καλεί τους Δήμους να κάνουν αίτηση ενδιαφέροντος για να απασχοληθούν 33.000 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες. Για τους εργαζόμενους αυτούς οι δήμοι δεν έχουν κανένα μισθολογικό κόστος, αφού όλα τα χρήματα τα πληρώνει ο ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των άνεργων για οκτώ μήνες με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης (431-490 ευρώ) καταπατώντας την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους Δήμους.

Στη συνεχεία -τον Νοέμβριο- η κυβέρνηση ψηφίζει νόμο όπου παρατείνονται οι συμβάσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Ενώ γνωρίζει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχουν για την κάλυψη πρόσκαιρων και έκτακτων αναγκών και ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες γίνονται σύμφωνα και με το σύνταγμα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το Δεκέμβριο το ελεγκτικό συνέδριο μπλοκάρει την μισθοδοσία των συμβασιούχων, διάφοροι δήμοι απολύουν συμβασιούχους και η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία με την οποία ξεκαθαρίζει ότι όσοι συμβασιούχοι συμπληρώνουν 24 μήνες δεν εμπίπτουν στο προεδρικό διάταγμα 164, άρα απολύονται.

Η κοροϊδία σε βάρος των συμβασιούχων στο απόγειο της.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική χρειάζεται ταξική ενότητα και διαρκείς συντονισμένος αγώνας . Δυστυχώς όμως αντί για αυτό βλέπουμε τον κομματικό συνδικαλισμό τύπου ΠΑΜΕ από την μια και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία από την άλλη ΠΟΕ-ΟΤΑ, να μην θέλουν να συντονίσουν ούτε μια κοινή ώρα στάση εργασίας και καλούν τους εργαζόμενους σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Τετάρτη 28/12 σε διαφορετική ώρα. Αυτό και εάν είναι… ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα τη ψηφίζουν, να ξεπεράσουν τις κομματικές στοιχήσεις και να κινηθούμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανεξάρτητης ταξικής εργατικής ενότητας και δράσης.

Να υπερβούμε την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, το κομματικό συνδικαλισμό και να απαιτήσουμε τώρα.

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ.

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Δεκέμβριος 2016

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις