14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Το απόλυτο χάος με την επιστολή… μετανοίας προς τους δανειστές

Η κυβέρνηση περιμένει τη λίστα... παραγγελιών!

Πρόσφατα

«Μύλος» τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιστολή… μετανοίας, που θα πρέπει να στείλει η Αθήνα στους δανειστές για το επίδομα στους συνταξιούχους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δε θα προχωρήσει σε άλλες… μονομερείς ενέργειες και πως ό,τι κάνει από εδώ και πέρα θα ρωτά πρώτα το… δάσκαλο – τοκογλύφους. Σε αντίθετη περίπτωση; Από το αυτί και… τιμωρία (σ.σ.: όχι προς τους μνημονιακούς κυβερνώντες, αλλά με νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα). Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, μεταξύ άλλων, εμπεριέχεται και αυτός ο όρος: πως δηλαδή ό,τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρώτα το ΟΚ από τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Βουλή, ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αν έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την επιστολή προς τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν γνωρίζει, γιατί ήταν στην Κρήτη. «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ένας δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει…

Ωστόσο, την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η επιστολή δεν έχει σταλεί στους δανειστές και πιθανότατα να μην αποσταλεί ούτε την Πέμπτη. Αλλά και από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια επιστολή μέχρι ώρας και ίσως να έρθει στα χέρια τους την Πέμπτη. H όλη διαδικασία εξελλίσσεται σε θρίλερ καθώς από την επιστολή και τις δεσμεύσεις της Αθήνας θα κριθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, το να μη γνωρίζει ο πρωθυπουργός αν εστάλη είναι ένα θέμα… Εκτός και εάν θέλει να περάσει πάλι στα «μουλωχτά» μέτρα και να πει για άλλη μια φορά «ναι», ενώ τόσες ημέρες δημοσίως και προς το λαό διακηρύσεει ότι δε θα μας πουν οι δανειστές τι θα κάνουμε.

…και ο άλλος φαντάζεται

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ο κύριος Χουλιαράκης ζήτησε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να αποστείλουν γραπτώς τις ενστάσεις τους, με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο. Αυτοί θα γράψουν σε ποιες ανησυχίες τους θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε… Ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν». Εκτίμησε εν συνεχεία, «φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως», για να συμπληρώσει: «Πιθανώς κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος».

Δήλωσε ακόμα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. «Αυτό ήταν καλύτερο από το να στείλει μια επιστολή ο κύριος Τσακαλώτος και να μας πουν “δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο”», είπε.. Επίσης, διευκρίνισε ότι «η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις