13.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Εργαζόμενοι ΓΝ Άρτας: Σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις για τις απλήρωτες καθαρίστριες, Πέμπτη 22/12

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας (20-12-16)

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων των καθαριστριών των «ατομικών συμβάσεων έργου» του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τελειώνει κι ο Δεκέμβρης του 2016 και το προσωπικό της καθαριότητας που εργάζεται με τις περίφημες «ατομικές συμβάσεις έργου» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της σημερινής κυβέρνησης είναι ακόμη απλήρωτο από τις 12 Αυγούστου του 2016, που ξεκίνησαν οι συμβάσεις αυτές και χωρίς να διαφαίνεται λύση για το άμεσο μέλλον.

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος βαθιά εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το χρόνιο και δίκαιο αίτημα «έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» δεν υλοποιείται με τέτοιου είδους πολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια.

Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες –εργολάβοι που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται.

Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το «εργατικό κόστος», καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες.

Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και για μια σειρά άλλων κλάδων του δημοσίου.

Απέναντι στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση. Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία- Πρόνοια- ΕΚΑΒ.

Ως Σύλλογος εγγράψαμε από την πρώτη στιγμή όλους τους εργαζόμενους στο σωματείο και δηλώσαμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και την κάλυψη όλων των αναγκών του Νοσοκομείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετέχουν στην στάση εργασίας που προκηρύξαμε για την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016, από τις 9-10 το πρωί και στην συνέχεια στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το λαό και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς.

Για την στήριξη των εργαζόμενων αυτών και των οικογενειών τους, με απόφαση μας ανοίξαμε Ταμείο Αλληλοβοήθειας και καλούμε όλα τα σωματεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, να εκφράσουν την έμπρακτη ταξική κι εργατική αλληλεγγύη τους, συνεισφέροντας και στηρίζοντας.

Την λύση πρέπει να την διεκδικήσουμε!

Τίποτα δεν χαρίζεται!

Όλα με αγώνες κατακτιούνται!ΕΚ Άρτας: Παλεύουν ενάντια σε απληρωσιά, απολύσεις και τρομοκρατία

Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, που ανέρχονται σε μισθούς πέντε μηνών, στους 37 εργαζόμενους στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί εργαζόμενους και σωματεία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς, τονίζοντας: «Ο αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς. Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία, πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους».

Επιπλέον, χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των εργαζομένων, καθώς και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο να τους εγγράψει ως ισότιμα μέλη του. Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας. Ηδη την περασμένη Παρασκευή, η Διοίκηση «απάντησε» στην πρώτη κινητοποίηση με απειλές σε συνδικαλιστές που βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και «συστάσεις» πως οι καθαρίστριες στους εργολάβους δεν δικαιούνται να συνδικαλίζονται…

«Πριν περάσουν λίγοι μήνες από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δόθηκε λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων με τις συμβάσεις έργου, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο το ακριβώς αντίθετο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και πέντε μήνες απλήρωτοι, χωρίς να ξέρουν πότε θα πληρωθούν και αν θα πληρωθούν όλους τους μήνες!», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να υπογραφούν συμβάσεις εξαρτημένης σχέσης εργασίας με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Πηγή: rizospastis.gr

Παρόμοια Άρθρα