Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην πύλη του εργοστασίου της εταιρείας «Παπαστράτος – Philip Morris International», στον Ασπρόπυργο. Το αίτημα της κινητοποίησης ήταν η ανάκληση της απόλυσης εργαζομένου – μέλους του σωματείου, ο οποίος απολύθηκε καταχρηστικά, επειδή πάσχει από σοβαρή νόσο – σκλήρυνση κατά πλάκας. Η εργοδοσία ισχυρίζεται πως δεν το ήξερε, έχει ισχυριστεί ότι από αξιολογήσεις που έκανε ήταν ανεπαρκής, ενώ -κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και- σε συνάντηση με Σωματεία και φορείς που συμπαρίστανται τον εργαζόμενο είπε πως «η δημιουργία της θέσης εργασίας του συναδέλφου ήταν ένα «πείραμα» που απέτυχε».
Πάντως, παρά τα όλα λέει η εργοδοσία και όσα μπορεί να ισχυριστεί στο μέλλον για να πλήξει τον εργαζόμενο και να διασώσει το «κοινωνικό προφίλ» της, ο απολυμένος εργαζόμενος έχει ενημερώσει την εταιρεία για το πρόβλημά του, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η Επιθεώρηση Εργασίας που έχει χαρακτηρίσει την απόλυση ως διάκριση, παράπτωμα το οποίο -βάσει του πρόσφατου νόμου για τη «διάκριση» στους χώρους εργασίας- τιμωρείται.
Και ο νέος ισχυρισμός της εταιρείας, ότι η δημιουργία της θέσης εργασίας ήταν ένα «πείραμα» που απέτυχε, έρχεται σε μια προσπάθεια να καταρρίψει την κατηγορία «διάκριση» από το ΣΕΠΕ. Λέει η επιθεωρήτρια Εργασίας που εξέτασε το θέμα: «Η Υπηρεσία προτείνει και στα δύο μέρη την επανεξέταση του όλου θέματος προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Προτείνει την επαναπρόσληψη του προσφεύγοντος, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί με πιστοποιητικά, με τυχόν προσκόμιση εγγράφων επίπληξης, παρατήρησης, αξιολόγησης η τυχόν μη προσήκουσα παροχή υπηρεσιών από πλευράς του προσφεύγοντος. Να ληφθεί υπόψη από πλευράς της εργοδότριας το θέμα υγείας του προσφεύγοντος, διότι η οποιαδήποτε ενέργεια κατά αυτό συνιστά διάκριση».
Όπως σημειώνει το ΣΜΤ:
Η εργοδοσία, η οποία επανειλημμένα είχε αρνηθεί τη συνάντηση με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, προσήλθε (λόγω της μαζικότητας της κινητοποίησης που δε μπορούσε να αγνοηθεί) μέσω εκπροσώπου της για να ακούσει τα αιτήματά μας. Η «απάντηση» στο δίκαιο αίτημα της επαναπρόσληψης ήταν πως τάχα η εταιρεία δε γνώριζε για την ασθένεια του συναδέλφου. Μάλιστα, αφού πρώτα διαφημίστηκε το «κοινωνικό-ανθρώπινο» πρόσωπο της εταιρείας, ειπώθηκε πως η δημιουργία της θέσης εργασίας του συναδέλφου ήταν ένα «πείραμα» που απέτυχε! Όμως το «πείραμα», που αποτυγχάνει κάθε μέρα και μάλιστα σε βάρος μας, είναι η εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών και μνημονιακών μέτρων στους χώρους εργασίας!
Από την πλευρά μας ως Σωματείο δηλώνουμε πως ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις και την αναλγησία της εργοδοσίας. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι χρονίως πάσχοντες και όλοι οι εργαζόμενοι δε θα περιμένουν ευλαβικά να θυσιαστούνε στο βωμό της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας των πολυεθνικών.
Διαφήμιση και από Κατρούγκαλο – Φωτίου
Πάντως, για την ιστορία, θα είχε ενδιαφέρον ποια είναι η θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανούς Φωτίου αλλά και του τέως υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για το θέμα της απόλυσης εργαζομένου με σοβαρό πρόβλημα ασθένειας από την «Παπαστράτος».
Πολλώ δε μάλλον όταν τον περασμένο Φεβρουάριο (σ.σ.: είχε γίνει ήδη η απόλυση του εργαζομένου και είχε ήδη ξεκινήσει τον αγώνα του για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του) είχαν εμφανιστεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρήστο Χαρπαντίδη, σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να διαφημιστεί η δωρεά της «Παπαστράτος», η… «Φροντίδα εν κινήσει» (καινοτόμος δράση μεταξύ σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτών, είχε χαρακτηρίστηκε τότε· πρόκειται για μετατροπή ενός λεωφορείου του ΟΑΣΑ σε κινητή μονάδα υγιεινής, παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και συμβουλευτικής, σε άστεγους της Αττικής, που περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση από το μνημονιακό οδοστρωτήρα αλλά και από καταχρηστικές απολύσεις, σαν αυτή της συγκεκριμένης εταιρείας).
Κορυφαίος εργοδότης; Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;
Άραγε είναι η καλύτερη εργοδοσία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που σέβεται τους εργαζομένους τους, τους προστατεύει και τους βοηθά; Και η σελίδα το αναφέρει αυτό, με βάση τον τίτλο του «Κορυφαίου Εργοδότη» στην Ελλάδα που έλαβε εκείνη την εποχή, το Φεβρουάριο, για δεύτερη σερί χρονιά η εταιρεία Παπαστράτος από το «Top Employer Institute». Επίσης, η μητρική εταιρςία της Παπαστράτος, «Philip Morris International», είχε αναγνωριστεί ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το «Top Employer Institute», «η έρευνά μας έδειξε ότι η “Παπαστράτος” διασφαλίζει εξαιρετικές εργασιακές συνθήκες, προωθεί και αναπτύσσει τα ταλέντα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά το περιβάλλον Ανθρώπινων Πόρων, καταβάλλοντας διαρκείς και συνειδητές προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση των εργασιακών πρακτικών και την ανάπτυξη των εργαζομένων της».
Η «εθελούσια» που έκανε για να μειώσει το μισθολογικό κόστος και για χάρη της… ανταγωνιστικότητας (σ.σ.: αξίζει να σημειωθεί πως το επιχειρησιακό σωματείο δεν έδειξε και ιδιαίτερη αντίσταση σε αυτό, προφανώς διότι θεώρησε την «εθελουσία» ως «βελούδινη λύση» και ως μη απολύσεις, πράγμα που θα έπληττε το «καλό προφίλ» της εταιρείας), αλλά και η απόλυση του εργαζομένου με σοβαρό πρόβλημα υγείας συνηγορούν στον παραπάνω ισχυρισμό; Ρητορικό το ερώτημα…