Business – κυβερνητική διαφήμιση «Παπαστράτος», με φόντο την απόλυση εργαζομένου που πάσχει από σοβαρή ασθένεια

Από την κινητοποίηση του ΣΜΤ στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος – Phillip Moris» στον Ασπρόπυργο, για την επαναπρόσληψη του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας

Από τη μια, η «Παπαστράτος – Phillip Moris» πλασσάρεται σαν η εταιρεία που κάνει επενδύσεις και προσλήψεις και βραβεύεται για το «καλό πρόσωπό της» προς τους εργαζομένους, από την άλλη -και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- κάνει «εθελουσίες» (εντός εισαγωγικών) για να μειώσει το προσωπικό και να εντατικοποιήσει την εργασία όλων όσοι μείνουν· και όταν δεν της βγαίνει το νούμερο, τότε προχωρά σε απολύσεις, όπως έγινε και με την περίπτωση εργαζομένου που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τη συγκεκριμένη απόλυση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (Επιθεώρηση Εργασίας, τριμερής στο υπ. Εργασίας) τη χαρακτήρισαν ως «διάκριση», δηλαδή ότι απολύθηκε όχι λόγω της ανεπάρκειάς του στο αντικείμενο με το οποίο ασχολούνταν, αλλά επειδή είναι εργαζόμενος με χρόνια πάθηση.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι η… κρατική διαφήμιση, που άμεσα καταρρίπτει (και αυτή, όπως τα «ψεύτικα λόγια τα μεγάλα» και οι «παροχές» προς χαμηλοσυνταξιούχους, νησιώτες κτλ), το φιλολαϊκό και φιλεργατικό προφίλ της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφήμισης της «Παπαστράτος – Phillip Moris», που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, είναι η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Κάλεσαν τα Μέσα Ενημέρωσης για να ευχαριστήσουν την «Παπαστράτος» που δώρισε ένα αυτοκινημούμενο μηχάνημα Xray για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Η ΥφΟΙΚ, μάλιστα, αναφερόμενη στην πολυεθνική καπνοβιομηχανία «τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου». Διαφήμιση έκανε στη συγκεκριμένη εταιρεία για τη «δωρεά» της και από βήματος Βουλής.

Κοστίζει ο εργαζόμενος στην ιδιωτική ασφάλεια και στην εργοδοσία;

Να σημειωθεί, τέλος, πως η «Παπαστράτος» έχει ιδιωτικό ομαδικό ασφαλιστήριο για τους εργαζομένους της. Ο εργαζόμενος με τη σκλήρυνση κατά πλάκας απολύθηκε στις 29-01-16 απροειδοποίητα, παράνομα και καταχρηστικά λόγω «ανεπιτυχούς δοκιμής» (σ.σ.: έπρεπε σε ένα 12μηνο να του γίνουν δύο αξιολογήσεις, αλλά δεν έγινε ποτέ καμία· το καταγγέλλει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αυτό). Μια ημέρα πριν από την απόλυση, έγινε εκκαθάριση αποζημίωσης από το ομαδικό ασφαλιστήριο για έξοδα – νοσηλεία του εργαζομένου το προηγούμενο διάστημα. Τυχαίο;

ΣΜΤ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην «Παπαστράτος»

Από την πλευρά του, το πρωί της Πέμπτης 15/12, το ΣΜΤ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, ζητώντας την επαναπρόσληψη του εργαζομένου. «Το success story της εταιρείας, είναι πρώτα και κύρια χτισμένο με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζόμενων της! Η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη ή να σιωπήσουμε για τα κέρδη των βιομηχάνων. Ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα μας για καλύτερη ζωή. Τα εργατικά δικαιώματα μπροστά!», υπογράμμιζει το ΣΜΤ και προσθέτει πως «στέκεται στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου για την επαναπρόσληψη και την δικαίωσή του».


Περισσότερα για το θέμα της απόλυσης του εργαζομένου, εδώ.