19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εφορία: Σε ποιους θα στείλει «ραβασάκια» ο Πιτσιλής

Λίγο πριν από την παραγραφή εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, απόκτησης πρώτης κατοικίας, δωρεών και κληρονομιών μετοχών) οι εφορίες ανοίγουν τώρα τους φακέλους με τις ανέλεγκτες υποθέσεις που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον και ετοιμάζονται να στείλουν μαζικές εντολές ελέγχου

Πρόσφατα

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έδωσε εντολή στους εφόρους να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες τις διαδικασίες ώστε να προλάβουν πριν από την εκπνοή του έτους, να εκδώσουν τις εντολές ελέγχου για τις πιο σοβαρές υποθέσεις.

Ο ΓΓΔΕ ζητά οι εντολές να εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε να επιτευχθεί η διετής παράταση της παραγραφής των εν λόγω υποθέσεων. Προκειμένου μάλιστα, να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα παραγραφούν στο τέλος του έτους, οι ελεγκτές θα αναλάβουν δύο υποθέσεις ο καθένας, ενώ ο ΓΓΔΕ επισημαίνει στους εφόρους ότι όσες υποθέσεις τελικά παραγραφούν θα αρχειοθετηθούν και δεν θα θεωρούνται περαιωμένες όπως έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στην πράξη.

Για τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, ισχύει παλαιότερη απόφαση του Χ. Θεοχάρη σύμφωνα με την οποία την ευθύνη της επιλογής των υποθέσεων, που πρέπει να ελεγχθούν, έχουν οι προϊστάμενοι των εφοριών, με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

  • Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε.

  • Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης ια΄ του άρθρου 23 του ν.2459/1997.

  • Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά.

Διευκρινίζεται ότι, οι υπόλοιπες υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια της ΠΟΛ.1265/16.12.2013 είτε γιατί υπερβαίνουν τον αριθμό των προς έλεγχο υποθέσεων, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγεγραμμένες) χωρίς να θεωρηθούν ως περαιωθείσες (κάτι που -όπως πληροφορούμαστε- συμβαίνει).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις