Όταν… λογαριάζεις παροχές χωρίς τον ξενοδόχο, σου βάζουν «πάγο» οι δανειστές

Άλλη μια απόδειξη ότι η χώρα μας, όντας στη «φυλακή» του ευρώ, της ευρωζώνης, των τριών μνημονίων και του χρέους, δεν μπορεί να εφαρμόσει καμία πολιτική για το λαό, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας...

Μετά το γερμανό υπουργό Οικονομονικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ζήτησε εξηγήσεις για την χορήγηση της «13ης σύνταξης» από την κυβέρνηση, και ο ESM βάζει «πάγο» στα «ψίχουλα» που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email τονίζοντας ότι ο ESM «παγώνει» τις κινήσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως… «απάντηση» στο πακέτο παοχών των 600 και πλέον εκατ. ευρώ. Οι δανειστές αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το πρακτορείο κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των δανειστών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ESM

Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις. Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ESM. Οι Διευθυντές του EFSF και του ESM θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν.

Ρέινς

Ο Μάικλ Ρέινς, εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω ανάρτησης στο Twitter ανέφερε ότι το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Ιανουάριο. Ο Ρέινς αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες».

Ειδικότερα, σε μια λιτή ανακοίνωση ο Ρέινς (που ας σημειωθεί είναι και πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών) αναφέρει:

  • Οι «Θεσμοί» έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην είναι ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line).

  • Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

  • Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

Ελληνικό ΥΠΟΙΚ

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπαίνοντας στη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM.

«Οι “θεσμοί” ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», δήλωσε νωρίτερα άλλος αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, μάλλον αιφνιδιασμένος σε σχέση με την στάση του ESM.