Διαμαρτυρία στην «Παπαστράτος» για την καταχρηστική απόλυση εργαζομένου που πάσχει από σοβαρή ασθένεια (15/12)

Ώρα 8.30πμ., στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου

Οι εργαζόμενοι που ασθενούν ή πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια είναι «φύρα» για την εργοδοσία, και αυτό φαίνεται καθαρά και από την ανάλγητη εργοδοσία της «Παπαστράτος – Philip Morris», η οποία απέλυσε καταχρηστικά εργαζόμενο που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) καταγγέλλει την απόλυση του εργαζομένου και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, και ώρα 8.30πμ, στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Ο απολυμένος εργαζόμενος, ο οποίος είναι μέλος του ΣΜΤ, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και εργάστηκε επί 7,5 μήνες στην εταιρεία. Αιφνιδιαστικά και πριν καν λήξει η λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδος» 12 μηνών -η οποία προβλεπόταν-, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

Κατά τη διάρκεια των μηνών της εργασίας του, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 5 μέρες λόγω υποτροπής της νόσου του και διέκοψε οικεία βούληση την νοσηλεία του, η οποία μαζί με τον ιατρικό έλεγχο θα διαρκούσε τουλάχιστον 20 ακόμα ημέρες, προκειμένου να μην λείψει μεγάλο διάστημα από τη δουλειά του. Συνέχισε κανονικά να εργάζεται, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου, παρά το γεγονός πως ακολουθούσε μετά τη νοσηλεία του «βαριά» θεραπεία για την αποκατάσταση της υγείας του και η οποία τον επηρέαζε.

Ο λόγος της απόλυσής του δεν του έγινε ποτέ γνωστός από τους προϊσταμένους του ή από κάποιο άλλο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Ειπώθηκε μόνο το, εντός πολλών εισαγωγικών «επιχείρημα», πως ο εργαζόμενος αργούσε να προσέλθει το πρωί, πράγμα για το οποίο ο ίδιος είχε ενημερώσει την προϊσταμένη του πως συνέβαινε για λόγους υγείας και πάντοτε η αναπλήρωση του χρόνου γινόταν -και με το παραπάνω- το απόγευμα και το βράδυ. Ο συνάδελφος μάλιστα αντιμετώπισε χλευασμό και ειρωνεία σε σχέση με την πρωινή καθυστέρηση, αν και ο ίδιος ο γιατρός της εταιρείας του είπε πως ήταν απόλυτα δικαιολογημένος.

Επιπλέον, η απόλυση έγινε μια μόλις μέρα μετά την εκκαθάριση της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούταν λόγω ιατρικών εξόδων από το ομαδικό ασφαλιστήριο του εργοδότη (ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε ιδιωτική ασφαλιστική)!

Το ΣΜΤ, όταν έλαβε γνώση της απόλυσης, επεδίωξε επανειλημμένα τη συνάντηση με την εργοδοσία της «Παπαστράτου», η οποία με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε. Εν συνεχεία, από κοινού με το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Άνω Λιοσίων.

Στην επιθεώρηση εργασίας, η εργοδοσία μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της, ισχυρίστηκε πως η σύμβαση εργασίας ήταν ορισμένου χρόνου και η απόλυση έγινε λόγω «ανεπιτυχούς δοκιμής» του εργαζομένου. Βέβαια, η ίδια η σύμβαση αναφέρει σαφώς πως είναι σύμβαση αορίστου χρόνου. Παρά το ότι ζητήθηκε επανειλημμένως και δόθηκε μεγάλο χρονικό περιθώριο, η εργοδοσία δεν παρουσίασε στην Επιθεώρηση Εργασίας κανένα έγγραφο επίπληξης, παρατήρησης ή κάτι ανάλογο, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η απόλυση δεν συνδέεται με την απόδοση του εργαζομένου και δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι η απόλυση έγινε λόγω υγείας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας κάλεσε την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και ζήτησε να ληφθεί υπόψητο ζήτημα υγείας του εργαζόμενου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του συνιστά διάκριση! Ωστόσο, παρά την απόφαση της Επιθεώρησης, η εργοδοσία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην επαναπρόσληψη του απολυμένου, αλλά απειλεί και με μηνύσεις για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.

Σε νέα τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, σε ανώτερο επίπεδο στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ σωματείων, εργοδοσίας και της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, η εργοδοτική πλευρά μέσω των εκπροσώπων της παραδέχτηκε πως καταπάτησε την επιχειρησιακή σύμβαση που συνάπτει με το επιχειρησιακό σωματείο. Ο εργαζόμενος δικαιώθηκε ξανά και ο υπάλληλος του υπουργείου ζήτησε από την εταιρεία να εξαντλήσει τα περιθώρια για επαναπρόσληψή του. Όμως, η εργοδοτική πλευρά αρνείται εκ νέου ακόμα και αυτήν την υπόδειξη.

Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία της εταιρείας «Παπαστράτος» προβαίνει σε τέτοιες αντεργατικές πρακτικές, της απονέμεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο τίτλος «Κορυφαίος Εργοδότης», ενώ διαφημίζεται το ‘κοινωνικό’ έργο, οι επενδύσεις και η κερδοφορία της! Το success story της εταιρείας, είναι πρώτα και κύρια χτισμένο με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζόμενων της! Η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη ή να σιωπήσουμε για τα κέρδη των βιομηχάνων. Ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα μας για καλύτερη ζωή. Τα εργατικά δικαιώματα μπροστά!», σημειώνει το ΣΜΤ και προσθέτει πως «στέκεται στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου για την επαναπρόσληψη και την δικαίωσή του».

Το ΣΜΤ διεκδικεί:

  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων. Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των μορφών προσωρινής και ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

  • Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο).

  • Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

  • Ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας που επιβάλλουν στις ζωές μας κεφάλαιο – κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ.