16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παπατριανταφύλλου: Ούτε «βελούδινα» ούτε αναίμακτα η εθελουσία στην Εθνική

Απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤopen, «Στη δουλειά & στον αγώνα» (10-12-16)

Πρόσφατα

Αρχίζει τη Δευτέρα 12 και ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα. Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen και τους 106,7 FM Stereo, ο Νίκος Παπατριανταφύλλου, εκ μέρους της ανεξάρτητης αγωνιστικής συνδικαλιστικής κίνησης στην ΕΤΕ «Πρωτοβουλία», επισήμανε ότι πρόκειται για μια τακτική των τραπεζών, μέσω της οποίας δε βγάζουν ένα επιθετικό προφίλ προς την κοινωνία, δε βαρύνονται με απολύσεις, δε χρεώνονται ως εργοδοσία που προβαίνει σε απολύσεις. Επιπλέον, έτσι, διατηρούν μια εργασιακή ειρήνη, την οποία αποδέχονται τα συνδικάτα ως «βελούδινη λύση», η οποία κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

Από την πλευρά, όμως, των εργαζομένων και στην εργασιακή τους καθημερινότητα, όπως παρατηρεί ο Ν. Παπατριανταφύλλου, υπάρχει μείωση προσωπικού, υπερεντατικοποίηση της εργασίας, μεταβολή της σύνθεσης του προσωπικού με την είσοδο όλο και περισσότερων «ενοικιαζόμενων» ή εργολαβικών εργαζομένων με άλλα δικαιώματα (σ.σ.: όχι πλήρη). Επίσης, με το προγράμματα των εθελούσιων εξόδων επιβαρύνονται περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλύοντας περισσότερο τη «βελούδινη λύση» με το πρόγραμμα της εθελουσίας στην ΕΤΕ, τονίζει πως «αυτό δε γίνεται ούτε βελούδινα ούτε αναίμακτα». Ένα 70% του προσωπικού που δεν είναι ασφαλιστικά ώριμο και είναι στο στόχαστρο της Εθνικής για το πλάνο αναδιάρθρωσής της «θα δεχθεί πιέσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και ποιοι θα δεχθούν αυτές τις πιέσεις; Προφανώς, συνάδελφοι οι οποίοι αντιστέκονται, δεν αντιλαμβάνονται το λειτουργικό πλάνο με την αυστηρή στοχοθεσία, συνάδελφοι οι οποίοι θέλουν να απεργούν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους…»

Με το δεδομένο του εργασιακού «Αρμαγεδδώνα» που έρχεται και φέρνει μεταξύ άλλων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, ο Ν. Παπατριανταφύλλου σημειώνει πως πρόκειται «για ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζομένους», ενώ στηλιτεύοντας την «αφωνία» της ΟΤΟΕ στα προγράμματα των εθελούσιων εξόδου σημειώνει ότι τις θεωρεί «μη απολύσεις» και «δεν αποδέχεται το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια».

«Φαίνεται», σημειώνει, «ότι “διαβάζει” με τεράστια αμηχανία τη συγκυρία και δεν απαντά επί του πολιτικού, δεν αρθρώνει συνδικαλιστικό λόγο, που να δίνει διέξοδο στην απογοήτευση που διακατέχει τον κόσμο της εργασίας. Και όσο η ΟΤΟΕ αλλά και τα συνδικάτα δεν απαντούν στον πυρήνα που γεννά το πρόβλημα, δηλαδή στην πολιτική που ασκείται, και στο τι πρέπει να κάνεις ως συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και ως κεντρική πολιτική σκηνή για να μπεις σε μια πορεία ανάπτυξης και αποκατάστασης των δικαιωμάτων, τότε δεν πρόκειται να συσπειρώνουν…»

Ακούστε το απόσπασμα με το Νίκο Παπατριανταφύλλου από την εκπομπή.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις