11.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Γιούρογκρουπ: «Πράσινο» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά με πλεόνασμα 3,5% και εργασιακό «Αρμαγεδδώνα»

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους κατά 20% έως το 2060 με εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων

Πρόσφατα

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο μετά το πέρας του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% και το 2018, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με αυτή. Σημείωσε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικά με τα πλεονάσματα ανέφερε χαρακτηριστικά «μακάρι να υπήρχαν μόνο δύο διαφορετικές γνώμες, υπάρχουν 19. Το πρωτογενές μένει στο 3,5% μέχρι το 18, έχουμε αφήσει αυτή τη συζήτηση θα επιστρέψουμε αργότερα». Σημειώνεται ότι στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ως στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 καθώς και ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».

Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους κατά 20% έως το 2060 με εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων

Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες βδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων.

  • Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους.

  • Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει ομόλογα 42 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  • Το τρίτο σκέλος περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.

Ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΕΜΣ, ενώ θα υπάρξει ένα κόστος για την Ελλάδα από τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά που είναι ψηλότερα, ωστόσο όπως είπε αυτό θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη μείωση του χρέους.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη β’ αξιολόγηση

Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από τον κ. Ντέισελμπλουμ.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα. Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προτείνουν στο δ.σ. Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές του Ταμείου. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει γίνει στην κατεύθυνση της πλήρους συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Συγκεκριμένα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και ο οποίος επιτρέπει την ύπαρξη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η πλήρης συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα περιλαμβάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απάλειψη εμποδίων για τις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup επισημαίνει πως ο διορισμός μελών στο ΔΣ του υπερταμείου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να καταστεί το Ταμείο πλήρως λειτουργικό. Το Eurogroup υπενθυμίζει ακόμα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, πρέπει να παραμείνει μεσοπρόθεσμα.

Υπενθυμίζουμε επίσης την σημασία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι συμβατή με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν τρόπο βιώσιμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους με αντικείμενο για την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup υποστήριξε σήμερα το πλήρες πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην βάση των προτάσεων του ESM και την προπαρασκευαστική δουλειά από το EuroWorking Group, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον ESM μετά το τέλος αυτής της συνάντησης.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν:

Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με κατεύθυνση την πλήρη συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group για την αξιολόγηση αυτή. To Eurogroup παραμένει έτοιμο, όπως συνηθίζει, να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων με το δεδομένο πως η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου δημοσιονομικού μηχανισμού όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί.
To Eurogroup επιβεβαιώνει πως η εφαρμογή του προγράμματος, όπως και των μέτρων και στόχων, θα αξιολογείται σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρέχονται από τους θεσμούς.

Τα στελέχη του ΔΝΤ επαναβεβαίωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να προτείνουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν συντομότερο, από την στιγμή που θα υπάρξει πλήρης συμφωνία και αν αυτή είναι συμβατή με την πολιτική του ΔΝΤ. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για την διοίκηση του ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο.


Eurogroup statement on Greece

The Eurogroup welcomes the progress that has been made in reaching full staff-level agreement between Greece and the institutions in the context of the second review of the ESM programme. In particular, the Eurogroup welcomes the agreement with the European institutions on a budget for 2017, which confirms the agreed primary balance target of 1.75% of GDP and which allows for the national rollout of the Guaranteed Minimum Income (GMI), which establishes a genuine social safety net. The Eurogroup notes that staff-level agreement should include measures to reach the agreed fiscal target for 2018 (a primary balance of 3.5% of GDP), as well as reforms to enhance growth and cost competitiveness, including further substantial reforms of the labour market, the opening up of closed professions and the removal of barriers for investment.

In particular, the Eurogroup recalls that the appointment of the members of the Board of Directors of the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) should be implemented before the end of January 2017 to make the fund fully operational.

The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this.

Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective to regain market access. In this context, the Eurogroup endorsed today the full set of short-term measures on the basis of proposals by the ESM and preparatory work by the EWG, which will be implemented by the ESM following this meeting. Those measures will consist of:

  • The smoothening of the EFSF repayment profile within the current weighted average maturity of up to 32,5 years;

  • The waiver of the step-up interest rate margin amounting to 200 bps related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017;

  • The use of the EFSF/ESM funding strategy as markets allow to reduce interest rate risk without incurring any additional costs for former programme countries. This measure will be implemented through: (i) exchanging the EFSF/ESM back-to back notes supporting the bank recapitalization loans to Greece, (ii) the ESM entering into interest rate swaps to mitigate the risk of higher market rates and (iii) introducing matched funding for future disbursements to Greece under the current programme.

The short-term debt measures will have a significant positive impact on the sustainability of Greek debt.

The Eurogroup calls upon the institutions and Greece to swiftly resume negotiations in order to reach staff-level agreement as soon as possible, based on a shared conditionality, as agreed in August 2015, and mandates the EWG to assess this. The Eurogroup stands ready, in line with usual practice, to support the completion of future reviews provided that the policy package, including the contingency fiscal mechanism as agreed in the context of the first review, is implemented as planned. The Eurogroup confirms that the programme implementation, as well as policy conditionality and targets, will be reviewed regularly based on input from the institutions.

The IMF staff reconfirmed today its intention to recommend to the Fund’s Executive Board a new financing arrangement for Greece as soon as possible once staff-level agreement is reached in accordance with established Fund policies.

The full implementation of all prior actions related to the second review and the completion of national procedures would pave the way for the ESM governing bodies to approve the supplemental Memorandum of Understanding.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις