3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Επικράτηση του «ΟΧΙ» με 59,2% έναντι 40,8% του «ΝΑΙ»

Παραίτηση Ρέντσι μετά το «NO» στο δημοψήφισμα, με τις Βρυξέλλες σε «νευρική κρίση»

Πρόσφατα

Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν περνά. Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,8%.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη. Τη βαριά ήττα είχαν περιγράψει τα πρώτα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI έδινε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61% ενώ η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδινε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής συντριπτικά υπέρ του «όχι» ψήφισαν οι Ιταλοί που ζουν στην Ιταλία ενώ αναφανδόν υπέρ του «ναι» τάχθηκαν οι Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψήφου των Ιταλών που ζουν στην Ιταλία

teliko-apotelesma-italia-1300

Το τελικό αποτέλεσμα της ψήφου των Ιταλών του εξωτερικού

italy-dimopsfisma-eksoteriko-13000

Παράλληλα όπως παρατηρεί το δίκτυο Sky το στοιχείο που ίσως έκρινε το αποτέλεσμα ήταν το γεγονός ότι οι νέοι σε ηλικία γύρισαν την πλάτη στον Ρέντσι και ψήφισαν «no» καθώς μόνο στις ηλικίες 51 και πάνω επίκράτησε το «si».

Παραίτηση Ρέντσι μετά το «NO» στο δημοψήφισμα

Την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι έφερε η απόρριψη του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία (που φθάνει στις 20 μονάδες) το δημοψήφισμα το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε συνδέσει με το πολιτικό του μέλλον και με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σοκαρισμένος και πολύ πικραμένος από το ηχηρό «Oχι», ο Ματέο Ρέντσι ανήγγειλε ότι θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Παρά τη βαριά ήττα και την αποφασιστικότητα που θέλησε να επιδείξει ο Ρέντσι με την αναγγελία της παραίτησής του, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στην εξουσία ως μεταβατικός πρωθυπουργός, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

Η ήττα που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις για το Ματέο Ρέντσι ήρθε και μάλιστα με ηχηρό τρόπο: Σύμφωνα με τις προβολές επί των πρώτων αποτελεσμάτων και των exit polls, το «Οχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επικρατήσει με 57-61% και το «Ναι» με 39-43%. Ενδειξη της κρισιμότητας του δημοψηφίσματος ήταν και το ρεκόρ συμμετοχής στην ψηφοφορία, που έφθασε το 70%. Ακαριαία συνέπεια του «Οχι» ήταν η κατρακύλα της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφτασε σχεδόν στο 1 προς 1 (για την ακρίβεια 1,06). Σύμφωνα με στελέχη ιταλικών εφημερίδων, η πανηγυρική απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης σηματοδοτεί πέραν πάσης αμφιβολίας μια μαζική επίδειξη διαμαρτυρίας κόντρα στις πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν στην Ευρώπη.

Υπερεκτιμώντας τη δημοτικότητά του, ο Ρέντσι έκανε από την αρχή το λάθος να προσδώσει ευρωπαϊκή και ιστορική διάσταση στο δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα τα λαϊκιστικά κόμματα να μετατρέψουν το «Οχι» σε «αντισυστημική ψήφο». Ακόμη και το ίδιο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι διχάστηκε, καθώς μεγάλος αριθμός στελεχών της αριστερής πτέρυγας, μεταξύ των οποίων ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα, ο Μπερσάνι και ο Μάριο Μόντι, τάχθηκαν εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην οποία αποσκοπούσε το δημοψήφισμα. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του PD ανακοίνωσε ότι τα όργανα θα συνεδριάσουν την Τρίτη το πρωί για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Θεωρείται βέβαιο ότι τα όργανα του κόμματος θα δρομολογήσουν μεγάλες αλλαγές, αναζητώντας νέο πρόσωπο που σύντομα θα αντικαταστήσει τον Ρέντσι στην ηγεσία του PD.

Υπέρ του «Οχι» είχαν ταχθεί από την αρχή η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέμπε Γκρίλο και το ξενόφοβο εθνικιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά, καθώς και κόμματα της Αριστεράς. Ολοι, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ζητούσαν «την κεφαλή επί πίνακι» του Ματέο Ρέντσι. «Ο Ρέντσι πρόκειται να φύγει και μαζί με αυτόν και τα ισχυρά λόμπι που ηττήθηκαν επίσης», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε την παραίτηση Ρέντσι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ενισχυμένος βγαίνει ο Γκρίλο και το κόμμα του «Κίνημα 5 Αστέρων».

Χωρίς ταυτότητα

Φαίνεται πως ο Ματέο Ρέντσι είχε από νωρίς κακό προαίσθημα και το μυαλό του βρισκόταν αλλού. Διαφορετικά δεν εξηγείται ότι πήγε στο εκλογικό του τμήμα στη Φλωρεντία χωρίς την… ταυτότητά του ή κάποιο άλλο σχετικό έγγραφο.

«Ξέχασα την ταυτότητα στο σπίτι. Δεν έχω τίποτε άλλο μαζί μου, αλλά ελπίζω πως με γνωρίζετε και θα με αφήσετε να ψηφίσω», είπε γελώντας αμήχανα στην εφορευτική επιτροπή, η οποία του επέτρεψε πράγματι να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις