15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εργατική Αλληλεγγύη: Να μη χάσουμε την ευκαιρία

Πρόσφατα

Το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ διεξάγεται μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το εργατικό κίνημα που έχει μπροστά του να συγκρουστεί με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Τον προϋπολογισμό της συνεχιζόμενης λιτότητας και των περικοπών. Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα κοινωνικά αγαθά. Το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις, στις εργασιακές σχέσεις και στο συνδικαλισμό. Το 36ο Συνέδριο μπορεί και θα έπρεπε να στείλει παντού μήνυμα αντεπίθεσης.

Οι αγώνες, η ριζοστικοποίηση και το κίνημα που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν μια αριστερή αντιπολίτευση που παραμένει πολύ ισχυρή μέσα στα Συνδικάτα και βέβαια αυτό αντανακλάται και μέσα στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε ανοιχτά και θαρετά να πάρουμε την πρωτοβουλία για ένα εκλογικό κατέβασμα που να βάλει στόχο να συσπειρώσει όλα τα κομμάτια της αριστερής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να καθορίσει μια διαφορετική δυναμική μέσα στο Συνέδριο, στις αποφάσεις, στους συσχετισμούς, στα όργανα που θα εκλεγούν, αλλά και συνολικά μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις μάχες που ανοίγονται.

Προφανώς και υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές και για αυτό δε μιλάμε για κοινή παράταξη, αλλά για εκλογική συμμαχία. Η δυναμική που ανοίγει μια τέτοια πρωτοβουλία ξεπερνάει το άθροισμα των συγκροτημένων δυνάμεων της αριστερής αντιπολίτευσης.

Το παράδειγμα που έχουμε στην Υγεία είναι ενδεικτικό. Στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, την άνοιξη του 2018, το ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, σε ανοιχτή συνεργασία με συναδέλφους από ΜΕΤΑ, κατάφεραν να κερδίσουμε τη δεύτερη θέση στην ΟΕΝΓΕ, με μία ψήφο διαφορά από την πρώτη, δηλαδή το ΠΑΜΕ. Οι δύο αυτές δυνάμεις, μαζί, έχουν την πλειοψηφία στην ΟΕΝΓΕ. Αυτό ανοίγει και τις δυνατότητες για ένα πιο δυνατό κίνημα στην Υγεία.

Το έδειξε και μέσα στο 36ο Συνέδριο η ψηφοφορία για να γραφτούν στα Συνδικάτα οι συνάδελφοι/σες συμβασιούχοι οποιασδήποτε μορφής, με όλα τα δικαιώματά τους. Έδειξε ξεκάθαρα πόσο ισχυρή είναι η αριστερή αντιπολίτευση και τι δυναμική έχει όταν παλεύει ενωμένα.

Αυτό που χρειάζεται είναι να τολμήσουμε!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις