10 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ευαγγελισμός: Οσονούπω απολύσεις επικουρικών – Αιγαίο: 50 διασώστες του ΕΚΑΒ στην ανεργία

Εργαζόμενοι «Ευαγγελισμού»: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από τους εργαζομένους του «Ευαγγελισμός», ώρα 12μ.

Πρόσφατα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του ΓΝ «Ευαγγελισμός» ενάντια στις απολύσεις επικουρικών πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στις 12 μ., η ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού», το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ) και η Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών. Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή τις απολύσεις επικουρικών ιατρών.

«Οι απολύσεις επικουρικών γιατρών παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας! Τις επόμενες ημέρες απολύεται από τον “Ευαγγελισμό” επικουρική γιατρός ορθοπεδικός, ενώ ακολουθούν και άλλοι. Πριν τις συγχωνεύσεις το 2013, υπηρετούσαν 14 ειδικευόμενοι ορθοπεδικοί. Σήμερα υπηρετούν, σε συνθήκες αυξημένων αναγκών, μόλις 8. Με την απόλυση της επικουρικής συναδέλφου μένουν 7 ορθοπεδικοί, οι περισσότεροι με 30 – 35 χρόνια υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη φυσικής αντοχής, για τις τεράστιες ανάγκες της εφημερίας, των χειρουργείων κ.λπ.», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση – κάλεσμα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Κανένας επικουρικός οποιουδήποτε κλάδου να μην απολυθεί!

  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους!

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα!

  • «Φρένο» στο επαπειλούμενο κλείσιμο ή υποβάθμιση τμημάτων!

«Αγωνιζόμαστε για το μέλλον και την επιστημονική αναβάθμιση των νέων συναδέλφων που το σύστημα τους εξωθεί στη μετανάστευση και στη “ζητιανιά” για μια θέση εργασίας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Σε οριακή κατάσταση το Ορθοπεδικό τμήμα του «Ευαγγελισμού»

Όπως τονίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την ιστοσελίδα του ΜΕΤΑ Υγειονομικών (ygeionomikoi.gr) για την ενδοκρινολογική κλινική του ΓΝ Νίκαιας που απειλείται με λουκέτο, η υποστελέχωση στο ΕΣΥ είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Σε παρόμοια τροχιά (σ.σ.: του λουκέτου), βρίσκεται και το Ορθοπεδικό τμήμα του «Ευαγγελισμού», όπου ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, το 2013 στο νοσοκομείο υπηρετούσαν 14 ειδικευμένοι ορθοπεδικοί. Σήμερα υπηρετούν μόλις 8, εκ των οποίων μία επικουρική πρόκειται σύντομα να απολυθεί λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Αλλά η υποστελέχωση έχει μία ακόμα, πέρα από την προφανή, συνέπεια: την κατακόρυφη άνοδο του ηλικιακού μέσου όρου, καθώς οι γιατροί που παραμένουν, μετρούν ήδη 30-35 χρόνια υπηρεσίας, με ό,τι αυτό σημαίνει από άποψη φυσικών αντοχών.

Υποστελέχωση: Κανόνας, όχι εξαίρεση

Εάν όλα αυτά συμβαίνουν στον «Ευαγγελισμό», το «μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων» και «ναυαρχίδα του ΕΣΥ», όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν μονότονα οι πάσης αποχρώσεως υπουργοί, καταλαβαίνουμε εύκολα πώς αντιμετωπίζει συνολικά η κυβέρνηση τη δημόσια υγεία. Αρκετά κατατοπιστικό είναι το άρθρο της Πέννυς Μπουλουτζά στην «Καθημερινή» της 26/11, απ’ όπου σταχυολογούμε τα εξής (το πλήρες άρθρο εδώ):

Tον Δεκέμβριο του 2012 το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν 94.164 άτομα, και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μειωθεί στα 77.637 άτομα. Κατά το 2015 αποχώρησαν συνταξιοδοτήθηκαν 2.758 άτομα μόνιμο προσωπικό. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει μόλις 593 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία, από προκηρύξεις (4Κ και 5Κ) του 2015 για 985 θέσεις. Οι προσλήψεις αυτές είχαν εγκριθεί από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, στο τέλος του 2016 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 250-300 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, αριθμός που είναι αρκετά μεγάλος εάν αναλογιστεί κανείς ότι ειδικά σε νοσοκομεία της επαρχίας ολόκληρα τμήματα βασίζονται σε έναν-δύο γιατρούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις οποιαδήποτε αποχώρηση χαρακτηρίζεται «μοιραία». Συνολικά οι μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται σε 7.800. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή από τις 45.000 μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων εκτιμάται ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 10.000 εργαζόμενοι. Σε περίπτωση που το ασκούσαν όλοι –εάν π.χ. ήθελαν να προλάβουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό–, θα «τιναζόταν στον αέρα» η λειτουργία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εκτός από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ που ολοκληρώνονται, έχουν δρομολογηθεί και άλλες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα, αναμένεται να εκδοθεί από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για επιπλέον 1.538 θέσεις, από τις οποίες οι 650 θα γίνουν άμεσα από προσωρινούς κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, αναμένεται η προκήρυξη μιας πρώτης «δέσμης» για πρόσληψη 760 μόνιμων γιατρών και θα ακολουθήσει προκήρυξη –αρχές του 2017– για επιπλέον 2.000 θέσεις. Οι διαδικασίες ωστόσο είναι χρονοβόρες. Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα εκκρεμούν διορισμοί γιατρών από προκήρυξη του 2010.

Μόνη λύση η κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» κλείνει με την πληροφορία ότι «ιατρικοί κύκλοι» φλερτάρουν με την ιδέα να αναστέλλεται εθελοντικά για ένα έτος η συνταξιοδότηση γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, μέχρι να διοριστεί αντικαταστάτης τους. Εάν υλοποιηθεί, θα πρόκειται για μία ακόμα απόπειρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με εμβαλωματικές πρακτικές, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση αποδέχεται (εμμέσως πλην σαφώς) την υποστελέχωση των κλινικών ως μόνιμο καθεστώς και απλά προσπαθεί να καθυστερήσει περαιτέρω επιδείνωσή της.

Αλλά και πέραν τούτου, η λογική του «γιατρού – Ελ Σιντ» που θα κρατά ανοιχτές ολόκληρες κλινικές σε πείσμα των βιολογικών και ψυχικών αντοχών, πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη από τον κόσμο της υγείας και συνολικά την κοινωνία. Πολλώ δε μάλλον, όταν την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες παραμένουν άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.

Δεν πρέπει, τέλος, να μας διαφεύγει ο κίνδυνος παγίωσης των αναστολών, δημιουργώντας ένα νέο καθεστώς αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από το παράθυρο.

ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ 50 ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας το έργο της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε στις 19 Νοεμβρίου στην απόλυση 50 διασωστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους. Πρόκειται για προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρχές του 2016 και είχε διατεθεί στο ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι απολυμένοι υπηρετούσαν στα εξής νησιά: Μυτιλήνη 10, Χίος 9, Σάμος 5, Λέρος 5, Κως 9, Κάλυμνος 3, Ρόδος 9.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία η ΠΟΕΔΗΝ, η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για το μόνιμο πληθυσμό των νησιών, καθώς υποβαθμίζει συνολικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ στο Ανατολικό Αιγαίο. Χαρακτηριστικά, η Ρόδος των 116.000 κατοίκων μένει με μόνο τρία ασθενοφόρα, στη Χίο (52.000 κάτοικοι) δε θα μπορούν πλέον να καλύπτοναι το βόρειο και το νότιο κομμάτι, ενώ στην Κω (35.000 κάτοικοι) οι εναπομείναντες διασώστες δεν επαρκούν καν για την απρόσκοπτη στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις