ΣΕΤΑΠ: ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ προετοιμάζουν το έδαφος για το «κάζο» στις αποζημιώσεις εργαζομένων σε τράπεζες υπό εκκαθάριση

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11/11/2016, συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με αντιπροσώπους από σωματεία εργαζομένων που δεν έχουν πληρωθεί το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης, όταν οι τράπεζες που εργάζονταν τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Πρόκειται για τους εργαζόμενους του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της TBank, της ProBank και της FBB.

Ένα δίκαιο αίτημα

Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι σε τράπεζες που έκλεισαν ως αιτία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάσαμε τη δουλειά μας και μαζί πολλά από τα δικαιώματα που είχαμε εξασφαλίσει.

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, που να σημειωθεί εδώ ότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά την επαναλειτουργία της Αγροτικής Τράπεζας και την απόδοση ευθυνών για το χάρισμα της ΑΤΕ, είναι η καταβολή ολόκληρης της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

  • Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από παλιά

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το αίτημα για την καταβολή του υπολοίπου 50% της αποζημίωσης απόλυσης, υπήρξε διαχρονικό και όλες οι παρατάξεις του ΣΕΤΑΠ υπήρξαν σύμφωνες για τη διεκδίκησή του.

Το προηγούμενο προεδρείο δεν αποσύνδεσε ποτέ τη διεκδίκηση του υπολοίπου 50% της αποζημίωσης απόλυσης από την διεκδίκηση του επιδόματος Ισολογισμού και των δεδουλευμένων.

  • Συνδικαλιστική διεκδίκηση

Ο ΣΕΤΑΠ, το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας να καταβληθεί στους εργαζόμενους της πρώην ΑΤΕ το σύνολο των δεδουλευμένων και το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης απόλυσης.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να μας αποδοθούν τα δεδουλευμένα και το επίδομα Ισολογισμού το 2015.

Ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μας είχε πει ότι η κυβέρνηση είναι θετική για το 50% της αποζημίωσης, αλλά θα το ξανασυζητήσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο, γιατί ήταν ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τους εταίρους εκείνη την περίοδο.

  • Δικαστική διεκδίκηση

Επίσης, ο ΣΕΤΑΠ έχει ασκήσει ανακοπή διεκδικώντας την καταβολή και του υπόλοιπου 50% για το σύνολο των εργαζομένων της ΑΤΕ την 27/7/2012. Για το θέμα αυτό, περιμένουμε να τελεσιδικήσουν οι ανακοπές στα πολιτικά δικαστήρια.

  • Η απόφαση

Άρα, σωστά αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ να επανέλθει στη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος για την καταβολή του υπολοίπου 50% της αποζημίωσης απόλυσης, και να πραγματοποιήσει μια νέα σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία που σε αρκετές περιπτώσεις είναι διαφορετική από αυτή που ήταν το 2015.

  • Επιλεκτική στήριξη της ΟΤΟΕ

Εκείνο, όμως, που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΣΕΤΑΠ ότι η συνάντηση της Παρασκευής 11/11/2016, έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ, υπό την αιγίδα της ΟΤΟΕ. Εμείς πάντως δεν είδαμε κάποιον εκπρόσωπο της ΟΤΟΕ στη συνάντηση. Αυτό που ίσως θέλει να πει ο Πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ είναι ότι η συνάντηση αυτή ήταν πρωτοβουλία της ΔΗΣΥΕ – ΟΤΟΕ. Μπορεί η ΔΗΣΥΕ να θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της στις τράπεζες κάτω από τη διεκδίκηση κοινών αιτημάτων, αλλά αλήθεια που ήταν τόσο καιρό; Ή μήπως η στήριξή της είναι επιλεκτική (σε όποιους συλλόγους είναι πρώτη δύναμη η ΔΗΣΥΕ);

Η Υπενθυμίζουμε ότι η Υπουργική Απόφαση 41403/Β 1563/28.9.2012 «Καθορισμός ανώτατου ορίου ύψους αποζημίωσης ανά δικαιούχο από απαίτηση του άρθρου 154 γ του Πτωχευτικού Κώδικα, κατά την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων», που έδινε μόνο το 50% της αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζόμενους σε τράπεζες που έμπαιναν υπό ειδική εκκαθάριση είναι του 2012, του τότε υπουργού της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ρωτούμε λοιπόν σήμερα τη ΔΗΣΥΕ, που είναι η πρώτη παράταξη στον ΣΕΤΑΠ, και ως εκ τούτου οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία για να διορθωθεί η αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος μας, γιατί αποδέχτηκαν αυτή την κατάσταση το 2012;

Επίσης, σήμερα, πως σκοπεύουν να ικανοποιήσουν την προσδοκία των συναδέλφων που τους ψήφισαν προσδοκώντας στην καταβολή του υπολοίπου 50%; Γιατί η ΔΗΣΥΕ ήταν στο τιμόνι του ΣΕΤΑΠ μέχρι το 2013, και η ίδια παράταξη είναι και σήμερα.

  • Η στείρα αντιπολίτευση του προηγούμενου διαστήματος και η σημερινή μετριοπάθεια

Όσο για τη ΔΑΚΕ, η στείρα και ανεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούσε την προηγούμενη τριετία για το «ανίκανο προεδρείο», έδωσε τη θέση της σε έναν μετριοπαθή λόγο («…είναι γνωστό ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις…»)!!! Αλήθεια; Μόνο τώρα, που καλείται αυτό το προεδρείο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις;

«Αυτή τη φορά οι προσπάθειες να γίνουν με στρατηγική και κυρίως επιμονή» γράφει η ΔΑΚΕ στην ανακοίνωσή της. Την προηγούμενη τριετία, πώς συμπεραίνει η ΔΑΚΕ ότι δεν έγιναν οι προσπάθειες με στρατηγική και επιμονή;

Και για να κρατούν μικρό καλάθι οι συνάδελφοι, η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ αναφέρει ότι : «…η μεγάλη ευκαιρία ήταν η δεύτερη Υπουργική Απόφαση πέρσι, τον 06/2016 (μάλλον του 2015 θέλει να πει)*, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε (από το άχρηστο προεδρείο)* και ενδεχομένως να αποτελούσε τη μοναδική.»

Τι κάνει λοιπόν η ΔΑΚΕ στην ανακοίνωσή της; Προετοιμάζει τους συναδέλφους για την αποτυχία του εγχειρήματος και αποφαίνεται ότι το φταίξιμο είναι του προηγούμενου «άχρηστου» προεδρείου γιατί απώλεσε τη «μοναδική» κατά τη ΔΑΚΕ ευκαιρία. Και αφού η μοναδική ευκαιρία χάθηκε πέρσι, γιατί η ΔΑΚΕ υποσχόταν ότι θα φέρει αποτελέσματα στη διεκδίκηση του 50% της αποζημίωσης απόλυσης; Τώρα ανακάλυψε ότι υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις;

Κατά τη ΔΑΚΕ, ο Σύλλογος, την προηγούμενη τριετία, δεν έφερε τα αποτελέσματα που είχε τη δυνατότητα να φέρει, λόγω της «αδράνειας» και της «ανεπάρκεια»ς του προηγούμενου προεδρείου (ΣΥΣΠ – ΕΣΑΚ) και έχασε τη «μοναδική ευκαιρία».

Οι σημερινοί (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) έχουν «στρατηγική» και «επιμονή», δεν είναι αδρανείς και ανεπαρκείς, αλλά δεν φέρουν ευθύνη αν δεν είναι αποτελεσματικοί, γιατί η μοναδική ευκαιρία χάθηκε από τους προηγούμενους.

Συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, φτάνει πια με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Εσείς κληθήκατε από τους συναδέλφους να πραγματοποιήσετε όσα τους υποσχεθήκατε. Πραγματοποιήστε τα και μην ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι συνδικαλιστές πρέπει να εκφέρουν υπεύθυνο λόγο, είτε είναι πλειοψηφία είτε είναι μειοψηφία. Με συνεχείς προτάσεις μομφής και μηδενιστική αντιπολίτευση (όπως κάνατε το 2013 που η Συσπείρωση ήταν πρώτη δύναμη) μπορεί να κερδίζεις προσωρινά, χάνει όμως ο σύλλογος και σε τελική ανάλυση όλοι οι συνάδελφοι.

Αφού τίποτα δεν έκαναν καλά οι προηγούμενοι, επιτέλους, κάντε τα εσείς καλύτερα.

Τέρμα πια στην κοροϊδία. Εδώ και τώρα αποτελέσματα.