10.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εκλογές στο ΟΕΕ: Εκλογική Διακήρυξη Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συσπείρωσης – Οικονομολόγων (ΕΑΣ-Ο)

Στις εκλογές της 11ης Δεκέμβρη 2016, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στηρίζουν την παράταξη «Ενωτική Αντιμνημονιακή Συσπείρωση – Οικονομολόγων (ΕΑΣ-Ο)»

Πρόσφατα

Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του ΟΕΕ, είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην πορεία του Επιμελητηρίου αφού ουσιαστικά διακυβεύεται η θεσμική του υπόσταση και ζωντανή λειτουργία. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του «μνημονιακού τόξου» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΔΗΜΑΡ, κά), προωθούν με τις οδηγίες των κυρίαρχων ελίτ Βρυξελών και Βερολίνου, ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και πολιτικές, που οδηγούν σε φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, λεηλασία δημόσιας περιουσίας, αύξηση ‘κόκκινων’ χρεών λαϊκών νοικοκυριών, παραγωγική αποδιάρθρωση, εκρηκτική ανεργία, φυγή εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων στο εξωτερικό, κά, η αδράνεια της Κεντρικής Διοίκησης και η «εκκωφαντική σιωπή» της για τα κοινωνικά δεινά που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουν οδηγήσει σε απαξίωση το θεσμό, πλήττοντας την επιστημονική αξιοπιστία, μαζί και την κοινωνική αξιοπρέπεια των οικονομικών επιστημόνων.

ΤΟ ΟΕΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ

Οι ετερόκλητες μνημονιακές δυνάμεις που είχαν τον έλεγχο της «Κεντρικής Διοίκησης» (ΚΔ), διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια το ΟΕΕ ως μια συνηθισμένη υπόθεση ρουτίνας και το μετέτρεψαν σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό έκδοσης αδειών και επαγγελματικών ταυτοτήτων και σκαλοπάτι ανέλιξης κομματικών στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις. Παρ’ ότι, σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο, το ΟΕΕ είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα οικονομίας, καθώς και υπερασπιστής των ιδιαίτερων επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του, η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης με πράξεις και παραλείψεις, συνέβαλε σε ουσιαστική απαξίωση του θεσμικού του ρόλου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα εξής:

 • Απουσίαζε μόνιμα από κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας.

 • Δεν συγκρούστηκε ούτε «στοιχειωδώς» με τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

 • Συνέτεινε στην ανυπαρξία επιστημονικού έργου των οικονομολόγων.

 • Υποβάθμισε και απαξίωσε το οικονομολογικό επάγγελμα αφού δεν έκανε καμιά προσπάθεια νομοθετικής κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του.

ΕΑΣ-Ο: ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η «Ενωτική ΑντιΜνημονιακή Συσπείρωση Οικονομολόγων» (ΕΑΣ-Ο) συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΟΕΕ. Με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης, φιλοδοξεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία του επιμελητηριακού θεσμού και στην αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων των οικονομικών επιστημόνων. Επιδιώκει να συσπειρώσει τους οικονομικούς επιστήμονες όχι με κριτήριο την κομματική τους προέλευση, αλλά τη διάθεση να αγωνιστούν για επίλυση των προβλημάτων τους, καθώς και των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, με συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες στη κρίσιμη συγκυρία που διανύει η χώρα και η ελληνική κοινωνία.

Στόχος μας να λειτουργήσουμε συλλογικά, συμμετοχικά, με εναλλαγή εκπροσώπων μας στα όργανα και διατήρηση της αυτονομίας μας. Ο παραγοντισμός, οι προσωπικές πολιτικές και η αντικατάσταση των συλλογικών και δημοκρατικών λειτουργιών από κάθε είδους μηχανισμούς, είναι απόλυτα εχθρικές και ξένες προς εμάς. Συμμετέχουμε στις εκλογές με μοναδικό στόχο την ανάδειξη του ΟΕΕ σε κορυφαίο όργανο, με κύρος και αξιοπιστία στην κοινωνία και όχι να μετατρέψουμε ή να ανταλλάξουμε την συμμετοχή μας με οποιοδήποτε αξίωμα, επαγγελματική θέση, ή αντάλλαγμα.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ

 • Είμαστε με όσους αγωνίζονται στην δουλειά, στη σχολή, στα κινήματα και στους δρόμους, για ανατροπή των εφαρμοζόμενων μνημονιακών μέτρων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 • Είμαστε με τους άνεργους νέους οικονομολόγους που ψάχνουν δουλειά και αγωνίζονται να αποκτήσουν αξία και κύρος οι σπουδές τους στην αγορά εργασίας.

 • Είμαστε με όσους αγωνίζονται για τη διασφάλιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κά).

 • Είμαστε με όσους αγωνίζονται να αποκτήσει κύρος και αξιοπιστία το ΟΕΕ στην κοινωνία και την οικονομία.

Τέλος είμαστε υπέρ μιας προοδευτικής-φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου της χώρας από την κρίση με:

 • Κατάργηση Μνημονίων και λιτότητας, ανακατανομή εισοδήματος, ενίσχυση αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων.

 • Αναστολή πληρωμής του δημόσιου χρέους με στόχο τη διαγραφή του.

 • Εθνικοποίηση τραπεζών και παροχή πιστώσεων με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

 • «Σεισάχθεια» σε χρέη λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπιχειρήσεων με χαμηλό εισόδημα και περιουσία

 • Μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και ρήξη με το ευρωσύστημα.

 • Παραγωγική-οικολογική ανασυγκρότηση, δραστική μείωση ανεργίας.

 • Φορολογική ανακούφιση λαϊκών στρωμάτων, πάταξη φοροδιαφυγής, κατάργηση προνομίων ολιγαρχίας, κά.

Η προώθηση όλων των παραπάνω, προϋποθέτει την κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων, στους οποίους οι Οικονομικοί Επιστήμονες, ανεξάρτητα εργασιακής απασχόλησης (μισθωτοί δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι άνεργοι πτυχιούχοι, κά), θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή.

Σταθερή επιδίωξη μας είναι η ενότητα στη δράση , για την επίλυση των προβλημάτων των οικονομολόγων, αλλά και η συμπόρευση με κινήματα που αντιπαλεύουν σταθερά τις μνημονιακές-νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η ενίσχυση της «ΕΑΣ-Ο» στις επερχόμενες εκλογές, αποτελεί εγγύηση για να αλλάξει πορεία το ΟΕΕ. Καλούμε κάθε συνάδελφο/σα να στηρίξει ενεργά το ψηφοδέλτιό μας και να συναντηθεί μαζί μας, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στο ΟΕΕ, με σκοπό να αρχίσει να οικοδομείται μια ριζικά διαφορετική λειτουργία και δράση του ΟΕΕ, που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες προσδοκίες και ανάγκες των μελών του, καθώς και στις ανάγκες της οικονομίας και του ελληνικού λαού.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Στόχος της ΕΑΣ-Ο, είναι η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των οικονομολογικών ειδικοτήτων σε όλο το φάσμα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Προτείνουμε δημιουργία Επιτροπής που θα μελετήσει τους παραγωγικούς τομείς, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όπου απαιτείται υποχρεωτική εκπροσώπηση οικονομολόγου μελετητή.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ

Η ΕΑΣ-Ο θεωρεί ότι χρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την ειδικότητα των λογιστών-φοροτεχνικών σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με υποχρεωτική υπογραφή και αναβάθμιση του ρόλου τους, καθώς και αναμόρφωση του Κώδικα δεοντολογίας των Λογιστών. Επίσης χρειάζεται αναβάθμιση των υπηρεσιών TAXIS & ΕΡΓΑΝΗ, για την ομαλή υποβολή των σχετικών δηλώσεων και η κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων του Ν.4174 που κατά βάση επιβαρύνουν τους φοροτεχνικούς. Αντικατάσταση με ένα ποινολόγιο που θα προβλέπει πρόστιμα με βάση την αναλογικότητα των παραβάσεων.

ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ (ΟΕΛ)

Η ΕΑΣ-Ο αγωνίζεται για τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα θωρακίζει το ρόλο των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΟΕΛ), ως στυλοβατών του εξωτερικού ελέγχου των οικονομικών οντοτήτων, με ριζική αναμόρφωση της οργάνωσης του Σώματος ΟΕΛ. Κατάργηση της εμπλοκής των ελεγκτικών εταιρειών και υπαγωγή όλων των ΟΕΛ σε έναν αμιγώς δημόσιο φορέα υπαγόμενο σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Είμαστε αντίθετοι στην περίφημη οδηγία «Μπολκενστάϊν» για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει τον ιδρυτικό νόμο του Επιμελητηρίου. Αλήθεια τι θέση πήρε η απερχόμενη Κ.Δ.;

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το ασφαλιστικό των οικονομικών επιστημόνων δεν μπορεί να λυθεί με θνησιγενή σχήματα τύπου Ε.Τ.Α.Ο. που δεν έχουν μέλλον και προοπτική. Για την ΕΑΣ-Ο στρατηγικός στόχος του Ο.Ε.Ε. πρέπει να είναι ο διαρκής αγώνας για οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας, με άμεση δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

ΙΕΚΕΜ

Στη θέση του «αμαρτωλού» πρώην Ι.Ε.Κ.Ε.Μ., η ΕΑΣ-Ο προτείνει τη δημιουργία ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου, όπου με αρμοδιότητα του ΟΕΕ θα δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικής επιμόρφωσης και κατάρτισης των μελών, ιδιαίτερα σε νέους και άνεργους οικονομολόγους.

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ

Οι συσσωρευμένες οφειλές μελών του ΟΕΕ, έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του και χιλιάδες μέλη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Προτείνουμε δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εξετάσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα προτείνει λύση από μηδενική βάση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΟΕΕ

Ολοκλήρωση της εισόδου του ΟΕΕ στην ψηφιακή οικονομία.

Προώθηση σύγχρονου οργανισμού για όλους τους εργαζόμενους στο ΟΕΕ με ενιαία σχέση εργασίας που θα βάλει τέλος στην ομηρία των εργαζομένων.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ

ΕΔΩ η Εκλογική Διακήρυξη σε μορφή .pdf


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

1o ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ)

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

2. ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

3. ΔΙΑΛΕΤΗ ΦΡΥΝΗ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

4. ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟY

5. ΗΛΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟY

6. ΚΑΤΣΑΜΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟY

7. ΚΑΤΣΙΚΑ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

8. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝA

9. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟY

10. ΡΑΚΚΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ

11. ΣΙΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟY

12. ΤΟΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟY

13. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

2o ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

1. ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟY

2. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟY

3o ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ)

1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟY (Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ)

2. ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟY (Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ)

3. ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΑΓΗΣ) ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟY (Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ)

4. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (Π.Ε. ΛΑΣΗΘΙΟΥ)

5. ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟY (Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΗΣ)

6. ΝΟΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΠΡΕΒΕΖΑΣ)

7. ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟY (Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ)

8. ΠΑΣΣΑ ΓΙΑΣΕΜΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟY (Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ)

9. ΠΕΤΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟY (Π.Ε..ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

10. ΠΕΤΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟY (Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις