9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Προϋπολογισμός 2017: Αιματηρό πλεόνασμα, φοροληστεία και περικοπές μισθών – συντάξεων

Η έξοδος από την κρίση… των αριθμών της κυβέρνησης – δανειστών και η περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων έρχεται μέσα από το μνημονιακό Προϋπολογισμό 2017, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (σ.σ.: ίσως θα έπρεπε να πάει εκεί η ΑΔΕΔΥ για να τον βρει, μιας και παραμένει «άφαντος» και δε συζητεί θέματα που αφορούν σε μισθολογικά των δημόσιων υπαλλήλων και δάνεια του Παρακαταθηκών που «κοκκινίζουν»).

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται νέοι φόροι 2,4 δισ. ευρώ και περικοπές στις συντάξεις πάνω από 563 εκατ. ευρώ. Προβλέπει επίσης πλεόνασμα – έκπληξη, διπλάσιο από το στόχο, στο 1,09% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος ήταν 0,5%, με λίγα λόγια ένα νέο αιματηρό πλεόνασμα εις βάρος του λαού. Το δε χρέος; Παρά την…. υψηλή ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μέσω του νέου Προϋπολογισμού, σε απόλυτα μεγέθη το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 319,2 δισ. ευρώ (σε όρους ενοποιημένου χρέους γενικής κυβέρνησης) έναντι 315,4 δισ. ευρώ φέτος. Και όλα τα παραπάνω, την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές «μαγειρεύουν», μετά τον Προϋπολογισμό 2017, και τη νέα επίθεση κατά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων…

Χαρακτηριστικό της φοροληστείας των «συνήθων υποζυγίων» είναι ο φόρος εισοδήματος για το 2017, όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν 7,8% περισσότερα σε σχέση με το 2016 (επιπλέον 1,161 δισ. ευρώ), οι έμμεσοι φόροι που αυξάνονται κατά 5,3% σε σχέση με το 2016 (συν 1,335 δισ. ευρώ), η μεγάλη μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου (περίπου 32% φτάνει το «μαχαίρι» στην κατηγορία «Αποδοχές και Συντάξεις», καθώς από 17,797 δισ. ευρώ το ποσό πέφτει στα 12,057 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 5,740 δισ. ευρώ). Συνολικά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1,481 δισ. ευρώ.

Όσο για την ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας, η κυβέρνηση με τις «παρεμβάσεις» της για μια ακόμη φορά προσπαθεί να εμπαίξει το λαό, αποπροσανατολίζοντάς τον από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2017, προβλέπεται:

  1. Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Δε λέει, όμως, από πού θα κοπούν τα χρήματα για να καλυφθεί αυτό το κονδύλι, με το δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

  2. Η ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό το πού θα βρεθούν τα χρήματα.

  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. «Σταγόνα στον ωκεανό», δηλαδή, όταν οι τσέπες των πολιτών έχουν αδειάσει από τη φοροληστεία και τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν για τα προς το ζην και πολύ περισσότερο να κινδυνεύουν να χάσουν ανά πάσα στιγμή το σπίτι τους, τόσο από χρέη στο Δημόσιο όσο και από τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.

Όπως γνωστοποίησε, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Παρόμοια Άρθρα