9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κέρκυρας: Η απεργία στις 24/11 να μετεξελιχθεί σε πανεργατική παλλαϊκή κινητοποίηση

Η μνημονιακή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει έτοιμα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια της δεύτερης αξιολόγησης για να τα περάσει με διαδικασίες φαστ-τρακ. Αυτή την φορά όμως το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο από τα προηγούμενα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για να κλείσει η αξιολόγηση τα ζητάνε στην κυριολεξία όλα. Και η ανασχηματισμένη κυβέρνηση θα τα δώσει όλα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός του ανασχηματισμού.

Τώρα, ζητάνε να διπλασιαστεί το όριο απολύσεων από το 5% στο 10%. Να πάει παρακάτω ακόμα και αυτός ο άθλιος μισθός των 586 ευρώ και μάλιστα να συνοδεύεται με έναν άλλο υποκατώτερο πανάθλιο μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ζητάνε άμεσα να καταργηθούν ακόμα και αυτές οι ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις (από τις 200 που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις 16). Το μόνο είδος σύμβασης που επιτρέπουν είναι οι επιχειρησιακές και των «ενώσεων προσώπων».

Για να γίνουν ευκολότερα για το κεφάλαιο τα παραπάνω προβλέπεται η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για 100 και 200 ευρώ μισθό (343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά, ενώ 126.956 εργαζόμενοι έως 100 ευρώ).

Ζητάνε καινούργιες μειώσεις συντάξεων και το περαιτέρω κόψιμο των κοινωνικών παροχών σε επιδόματα τοκετού κ.λπ., μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ

Ζητάνε νέο συνδικαλιστικό νόμο όπου, ανάμεσα στα άλλα, θα επανέλθει ως φάντασμα από το παρελθόν της δεκαετίας του ’70 το λοκ αουτ του Λάσκαρη.

Επαναφέρουν το ύπουλο επιχείρημα ότι χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, παλιά επιδίωξη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της Δεξιάς που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.

Στις επιδιώξεις αυτές των δανειστών το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει για να κλείσει την αξιολόγηση.

Η περιβόητη ανάπτυξη που «όλους τους ενώνει» (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ -ΣΕΒ)

Οι παραπάνω αναμενόμενες εξελίξεις έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη. Για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν «επενδυτές» σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας, ανύπαρκτα δικαιώματα, με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα δικαιούται κάποια τετράωρη στάση κι αυτή με το ζόρι.

Οι αριστερές, ριζοσπαστικές, προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές αντιμνημονιακές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν την μάχη για την δημιουργία ενός μεγάλου συνδικαλιστικού κινήματος να αντισταθεί στα μνημόνια και στον νεοφιλελευθερισμό, στην απονέκρωση της δημοκρατίας, στην πλήρη υπονόμευση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του προεδρείου της Bουλής είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 3 του Δεκέμβρη το σύνολο του αντιλαϊκού πακέτου των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση.Η απεργία στις 24 Νοέμβρη πρέπει να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και να μετεξελιχθεί σε πανεργατική παλλαϊκή απεργία και κινητοποίηση.Μια μέρα πανεργατικής απεργίας που θα ενώνει το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια πολιτική που καθορίζεται από κομματικούς σχεδιασμούς και παραταξιακές επιδιώξεις με τους εργαζόμενους απόντες.

ΕΝΩΤΙΚΗ, ΜΑΖΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΕ, ΔΝΤ

Παλεύουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ανθρώπινες συνθήκες και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Εθνικές, Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές) κι υποχρεωτική γενική επιβολή τους. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ελαστικής εργασίας, του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.

  • Όχι στις περικοπές των μισθών και συντάξεών

  • Κατάργηση των μισθών γαλέρας για τους νέους κάτω των 25.Όχι στον νέο υποκατώτατο μισθό.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης.

  • Όχι στην διαλυτική αναδιάρθρωση του δημοσίου (μετατάξεις-μεταθέσεις, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων).

  • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
του διεθνούς και ντόπιου βρόμικου και αντιδραστικού μετώπου:
ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Παύση πληρωμής και διαγραφή του χρέους
Έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων

Παρόμοια Άρθρα