Το «προσχέδιο» Αχτσιόγλου – δανειστών για ομαδικές απολύσεις και υποκατάστατο μισθού

«Κερκόπορτα» για τις ομαδικές απολύσεις άνοιξε το υπουργείο Εργασίας στους δανειστές. Tο προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει αναφορά, σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».

Προέλεγχος ή προέγκριση

Η υπερασπιστική και «πρώην κόκκινη» γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα… υποτυπώδες πλέγμα προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις. Αυτή η προέγκριση δεν θα έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Με απλά λόγια, στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με το νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά.

Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο (ενδεχομένως από τον Οργανισμό Διαιτησίας – ΟΜΕΔ ή άλλη επιτροπή), όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά. Το ζήτημα αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «ενδιαφέρει τους δανειστές διότι στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πλεονάζον προσωπικό που ενδεχομένως προκύψει θα χρειαστεί να απομακρυνθεί», δηλαδή να απολυθεί. Με το σημερινό καθεστώς, η έγκριση των ομαδικών απολύσεων προσκρούει στην απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, με τυπική έγκριση και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, που την απορρίπτουν.

Ωστόσο, το κεφάλαιο έχει βρει «σχέδιο Β» για τέτοιες περιπτώσεις που δεν είναι άλλο από τα ξαφνικά λουκέτα σε επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, έκαναν πρόσφατα η «Δέλτα» στο εργοστάσιό της στα Τρίκαλα και η «PepsiCo HBH» στα Οινόφυτα, αλλά και πιο πριν η «Ηλεκτρονική Αθηνών», η «Sprider Stores», η «Softex – Αθηναϊκή Χαρτοποιία», τα σουπερμάρκετ «Ατλάντικ», η «Carusos», η «Nutriat – Κατσέλης», η γαλακτοβιομηχανία «Αγνό», η «Φωκάς», η «Neoset», η ξυλοβιομηχανία «Shelman», η «Πυρσός Σεκιούριτι», το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η «Lafarge» στα Τσιμέντα Χαλκίδας και πάει λέγοντας.

Όρια…

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων, καθώς η νέα υπουργός Εργασίας περιορίστηκε απλώς στο να επαναλάβει ότι διαφωνεί με τη θέση των δανειστών. Οι δανειστές θέλουν αύξηση των νόμιμων απολύσεων στο 10% από το 5% και μέχρι 30 άτομα το μήνα που είναι σήμερα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα. Εδώ, εμφανώς, χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου κυρίως για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δύο υποκατάστατοι μισθοί

Αλλαγές επί τα χείρω έρχονται και στον κατώτατο μισθό. Από τη μια υπάρχουν οι προτάσεις της επιτροπής «σοφών» για θέσπιση δύο υποκατάτατων μισθών (527 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 556 ευρώ για το δεύτερο χρόνο, με τα 586 ευρώ να καταβάλλονται μετά το δεύτερο χρόνο… για όλους όσοι καταφέρουν να κρατήσουν τη θέση τους και δεν απολυθούν). Από την άλλη, η θέση της τρόικας είναι να καθορίζεται ο υποκατάστατος μισθός από το κράτος (και όχι κατ’ ανάγκη) με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Αν περάσει η θέση των δανειστών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τότε «θα έχουμε καθορισμό του κατώτατου μισθού, που μπορεί να είναι 586 ευρώ (όσο είναι δηλαδή σήμερα), αλλά και πιο κάτω». Η υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, θέλει «να περάσει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και όλων των εν γένει των αποδοχών των συμβάσεων εργασίας στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, έστω και εάν μπουν περιορισμοι ως προς τα όρια αυξήσεων ή των μειώσεων που θα διαπραγματεύονται. Για το λόγο αυτό, επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί και σε κάθε περίπτωση δε θα έχουν την ίδια ισχύ που είχαν στο παρελθόν».

Η απεργία στις 24 Νοέμβρη να πάρει ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΜΕΤΑ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του προεδρείου της Bουλής είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 3 του Δεκέμβρη το σύνολο του αντιλαϊκού πακέτου των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε η κυβέρνηση να παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ που θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου με ψηφισμένα τα μέτρα, όπως απαιτούν οι δανειστές.

Υπό τις νέες συνθήκες, η απεργία στις 24 Νοέμβρη πρέπει να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και να μετεξελιχθεί σε πανεργατική παλλαϊκή απεργία και κινητοποίηση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση του ΜΕΤΑ, που υποστήριζε ότι η απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 8 Δεκέμβρη μπορεί να είναι μια απεργία εκτός χρόνου.

Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται -έστω και την τελευταία στιγμή- η ΓΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα να επανεξετάσουν της θέση τους και να μεταφερθεί η απεργία στις 24 Νοέμβρη, διασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ανάγκη παλλαϊκής αντίδρασης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τις μέρες που θα συζητιούνται τα μέτρα αυτά στη Βουλή.

Το ΜΕΤΑ καλεί τέλος και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών να συμπαραταχθούν, μαζί με τους εργαζόμενους, σε κοινό μέτωπο για να μην περάσουν τα μέτρα και να μπει ένα τέρμα στην μνημονιακή καταστροφή της χώρας μας και στα βάσανα του ελληνικού λαού.