Μνημόνιο… διαρκείας φέρνει η αναδιάρθρωση του χρέους

«Συμβόλαιο» δεκαετιών που θα διατηρεί την ελληνική οικονομία στη μέγγενη αυστηρής, διπλής, εποπτείας, από τους επίσημους πιστωτές και τις αγορές, και ενός διαρκούς σπριντ για υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, φέρνει, de facto, η αναδιάρθρωση του χρέους και μια ενδεχόμενη συμφωνία για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία». Τι σημαίνει αυτό; Μνημόνιο… διαρκείας, με συνεχή αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που θα έχουν ένα στόχο: την εξυπηρέτηση του παράνομου, μη βιώσιμου και ταξικού χρέους, την κερδοφορία του κεφαλαίου και των δανειστών, με περικοπές… διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις, με… διαρκή φοροληστεία

Στα πιο δυσμενή σενάρια, όσον αφορά στις εξελίξεις τους προσεχείς τρεις μήνες, με τον ισχυρισμό δανειστών και… παραδανειστών για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, στην υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» και στη συμφωνία για χρέος, μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «κούρεμα» καταθέσεων («bail in», δεν είναι μακριά ο καιρός που έλεγε η κυβέρνηση πως ούτε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει, ούτε και «κούρεμα» καταθέσεων, αν και το τελευταίο προβλέπεται ρητά στο 3ο μνημόνιο), έως μια… νέα επικοινωνιακή «επιδείνωση» στις σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τον ήδη εξαθλιωμένο λαό και τους εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά, όσο και εάν η κυβέρνηση ή κάποιοι άλλοι ισχυριστούν πως υπάρχει και το… καλό σενάριο, ότι δηλαδή στην περίπτωση που το νέο «success story» το οποίο επιχειρείται αυτή την περίοδο πετύχει, τότε θα ανακτηθούν σταδιακά… βαθμοί ελευθερίας, δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, ο λαός να πιστέψουν αυτό το νέο παραμύθι: επ’ ουδενί λόγο η εποπτεία της χώρας λαμβάνει τέλος. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η χώρα μας με τη βούλα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αποικία για 99 χρόνια.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζεται, συνεπής, στις δεσμεύσεις της, κάνοντας προκαθορισμένες μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και παραμένοντας σε δημοσιονομικά ορθό δρόμο, ακόμη και με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, για να ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένα έτη, προαποφασισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα. Το πλαίσιο αυτό που ήδη φωτογράφισε το ΔΝΤ αλλά ταυτίζεται και με το σκεπτικό Σόιμπλε, μεταφράζεται σε πολυετή εποπτεία, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι λήξεις των δανείων, σήμερα εκτείνονται έως το 2059 και αυτό το διάστημα αναμένεται να επεκταθεί μέσω των φάσεων της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Όπως έχει σημειώσει το ΜΕΤΑ, αναφορικά με το χρέος, το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές – τοκογλύφους είναι η αποπληρωμή του χρέους και τίποτα άλλο. Και οι ισχυρισμοί για δήθεν καλύτερη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός του ότι ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος σημαίνει και μη δυνατότητα αποπληρωμής του.

Η διαγραφή του χρέους ή η αναδιάρθρωσή του και η στάση πληρωμών των δόσεων του δεν είναι κάτι που θα το κερδίσει ο λαός από το ΔΝΤ. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι νέοι πρέπει να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη διαγραφή του χρέους, τον τερματισμό της λιτότητας και για την επαναφορά και τη διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες, γράφημα από imerisia.gr