ΜΕΤΑ: Στο «γύψο» οι λαοί της Τουρκίας

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την αυταρχική, αντιδημοκρατική και προκλητική επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν, ενάντια στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών της Τουρκίας που καθημερινά εντείνεται, μετά τις συλλήψεις, διώξεις και απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, γιατρών, εργαζομένων στα νοσοκομεία και πλήθος άλλων δημόσιων υπαλλήλων, αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, το λουκέτο και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε αντιπολιτευόμενα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ενδεικτικές των προθέσεων  του καθεστώτος Ερντογάν, να βάλει σε ολοκληρωτικό γύψο τη χώρα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, είναι και οι συλλήψεις των ηγετών του κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Φιγκέν Γιουκσεντάγκ και άλλων 9 βουλευτών του, καθώς και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας, ότι «οι συλληφθέντες έχουν σχέση με την τρομοκρατία».

Με βάση το νόμο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», που επέβαλε το καθεστώς μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου, και στο όνομα των «εθνικών κινδύνων», η τουρκική βουλή και κυβέρνηση παίρνουν αποφάσεις με προεδρικά διατάγματα, αναστέλλοντας βασικά άρθρα νόμων και του τουρκικού  συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στους περισσότερους δήμους στη θέση των αιρετών έχουν διοριστεί κυβερνητικοί επίτροποι, ενώ για όλους όσοι κατηγορούνται και διώκονται έχει εξαφανιστεί κάθε έννοια δικαιοσύνης.

Καθημερινά εντείνονται οι επιθέσεις στα συνδικάτα, στην Αριστερά, στον κουρδικό λαό και στο δημοκρατικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, που αγωνίζονται για την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Τουρκία. Το κλίμα αυταρχισμού, η αστυνομοκρατία, η καθημερινή καταστολή, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων δείχνουν την εικόνα μιας χώρας, όπου το καθεστώς έχει καταργήσει ακόμα και βασικά αστικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση που το Μάρτιο τού 2016 με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας -Ελλάδας για το προσφυγικό είχε χαρακτηριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής Χώρα» – να πάρει θέση για αυτήν την απροκάλυπτη και καθημερινή καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα και όλους τους αγωνιστές των κινημάτων να εντείνουν τη δράση τους για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στο μεγαλοϊδεατισμό, στην επιθετικότητα και στην πολεμοκάπηλη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, με στρατιωτικές επεμβάσεις και καθημερινή αμφισβήτηση των συνόρων τους. Να στηρίξουμε αποφασιστικά τους λαούς της Τουρκίας στην πάλη τους ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς. Να παλέψουμε μαχητικά για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των λαών της περιοχής.

– Εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και στο δημοκρατικό τους κίνημα.

– Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και την κρατική τρομοκρατία του καθεστώτος Ερντογάν.

– Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την παύση κάθε δίωξης ενάντια σε κόμματα, Τύπο, συνδικάτα και στους αγωνιστές του.

 Κοινή πάλη και διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών
ενάντια στον ιμπεριαλισμό

ΜΕΤΑ, 11-11-2016