Πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Ενότητας

1. Η ΔΑΚΕ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 30% και επανέρχεται σχεδόν στα ποσοστά της του 2008. Η ερμηνεία αυτής της αύξησης θα πρέπει να αναζητηθεί σε διάφορα επίπεδα.

α) Η δυναμική της δεν προέρχεται από τη συνδικαλιστική της δράση ή παρουσία, αλλά από το γενικότερο πολιτικό κλίμα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανόδου της ΝΔ.

β) Η ΔΑΚΕ εξέφρασε μια συντηρητική συσπείρωση και προέρχεται και από μετακινήσεις από άλλες παρατάξεις, δεν είναι τυχαίο ότι το ψηφοδέλτιο του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ έχασε 1000 περίπου ψήφους.

Το ποσοστό της ΔΑΚΕ θα πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού, καθώς φέτος είναι χρονιά Συνεδρίου της ΟΛΜΕ και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαμορφωθεί «αναθεωρητική πλειοψηφία» (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), στοιχεία της οποίας ανιχνεύθηκαν και στο εκπαιδευτικό συνέδριο. Μια πλειοψηφία που θα κινηθεί στην κατεύθυνση αναθεώρησης παλιών αγωνιστικών αποφάσεων του κλάδου, (σε ζητήματα όπως η αξιολόγηση ή η μαθητεία κα)σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αύξηση των ποσοστών της ΔΑΚΕ φέρει η κυβερνητική παράταξη των ΣΥΝΕΚ. Ο σύγχρονος κυβερνητικός συνδικαλισμός, ίσως ο πιο απροκάλυπτος της μεταπολίτευσης, ο οποίος έχει οδηγήσει σε τέτοια αδρανοποίηση την Ομοσπονδία σε απροκάλυπτη συνεννόηση με τη ΔΑΚΕ.

2. Τα ΣΥΝΕΚ χάνουν πάνω από το 20% του προηγούμενου ποσοστού τους και ακόμη περισσότερο σε απόλυτο αριθμών ψήφων, σαν αποτέλεσμα της μετατροπής τους σε γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας. Ένα σημαντικό κομμάτι αποδεσμεύτηκε από τις σειρήνες του πελατειακού κράτους και τις αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο χώρο της εκπαίδευσης. Σημαντικό όμως παραμένει και το κομμάτι των συναδέλφων που συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες. Η νέα ηγεσία του υπουργείου, υλοποιώντας με ακόμη πιο ακραίο τρόπο τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα φροντίσει να τις διαλύσει.

Η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό δίλλημα. Πώς να καταφέρει να συνδυάσει το ρόλο της σαν πυλώνας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, την υπόγεια άτυπη συμμαχία με τη ΔΑΚΕ και την διατήρηση ενός «αγωνιστικού προφίλ», (προκειμένου να μη συνεχίσει τη καθοδική πορεία). Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει στη ίδια πορεία, με «ένα κλικ αριστερά» σε λεκτικό καθαρά επίπεδο. Ενώ από την άλλη θα συνεχίσει στη πράξη να οδηγεί στην απόλυτη αδράνεια την Ομοσπονδία και θα προσπαθεί να ενισχύσει τα όποια «πλεονεκτήματα» της παρέχει το πελατειακό-κομματικό κράτος.

Μένει στην πλειοψηφία των μελών των ΣΥΝΕΚ να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το αδιέξοδο, παρέχοντας άλλοθι στην απόλυτη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της παράταξης.

3. Οι Παρεμβάσεις σημειώνουν πτώση (πάνω από 1000 ψήφοι διαφορά με το 2014). Δεν καταφέρνουν δηλαδή, σε μια περίοδο ξεγυμνώματος του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΣΥΝΕΚ, να στρέψουν σε μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση την αγανάκτηση του κλάδου.

Η ηγεσία και ο κόσμος των Παρεμβάσεων οφείλουν να προβληματιστούν πάνω σε αυτό το σημείο. Ιδιαίτερα μπροστά στη δύσκολη περίοδο που ανοίγεται.

Η ηγεσία των Παρεμβάσεων επίσης θα πρέπει να αναρωτηθεί τι θα είχε συμβεί εάν είχε αποδεχτεί τη πρόσκληση-πρόταση της Α. Ρ. Ενότητας για Ενιαίο, Κοινό ψηφοδέλτιο στο ΚΥΣΔΕ, στη βάση ενός κοινού συνδικαλιστικού, αγωνιστικού σχεδίου. Και πόσο θα βοηθούσε μια τέτοια κίνηση (που πιθανά θα αναδείκνυε το Σχέδιο αυτό στη δεύτερη θέση) στις προκλήσεις της συγκυρίας.

Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθεί γιατί όπου υπήρξαν κοινές προσπάθειες σε ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ, ο κλάδος της αναγνώρισε και τις ενίσχυσε.

Αλαζονικές και μικροπαραταξιακές λογικές, δεν υπηρετούν τον κλάδο και την ανάγκη, ανάγκη που η ριζοσπαστική βάση απαιτεί, για ενότητα και κοινή δράση.

4. Το ΠΑΜΕ παραμένει στάσιμο. Και για την ηγεσία του ΠΑΜΕ –και ακόμη πιο ισχυρά-επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα της προηγούμενης παραγράφου. Σεχταρισμός ή ενότητα στη πράξη; Μικροκομματική , μικροπαραταξιακή λογική ή ενιαίο συνδικαλιστικό σχέδιο ματαίωσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης;

Η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα θεωρεί πολύ πετυχημένη την πρώτη της παρουσία. Συγκροτήθηκε και είναι εδώ. Και θα παραμείνει. Και θα ενισχυθεί.

Θέλει να ευχαριστήσει τους συναγωνιστές και τους συναδέλφους, που κόντρα σε σειρήνες, Κασσάνδρες και το σαράκι της απογοήτευσης «κοίταξαν τον Καιρό στα μάτια».

Το συνδικαλιστικό ήθος της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Την κρίσιμη στιγμή διάλεξε όχθη. Οι συναγωνιστές που την πλαισίωσαν δεν εξαργύρωσαν «αγωνιστικά ένσημα» . Στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις και χωρίς πελατειακές σχέσεις ή κομματικά επιτελεία ή μηχανισμούς μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σημείο επανεκκίνησης και ταυτόχρονα ένα σημείο αναφοράς για την ανάγκη ενός ισχυρού εκπαιδευτικού Μετώπου.

Το συνδικαλιστικό της σχέδιο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τη πραγματικότητα. Παραμένει κύρια προτεραιότητα για το κλάδο η –από κοινού, σε διαλεκτική σχέση βάσης και ριζοσπαστικών παρατάξεων- εκπόνηση ενός Κοινού Συνδικαλιστικού Σχεδίου, σε αντινεοφιλελεύθερη, αντιμνημονιακή κατεύθυνση, που θα συγκρουστεί, με τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων, με τις επιλογές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο, με αφορμή και τις εκλογές των ΕΛΜΕ, καλούμε σε ανοιχτές συναντήσεις – συζητήσεις όλους τους μαχόμενους συναδέλφους, μέλη παρατάξεων και ανεξάρτητους αγωνιστές, με στόχο την δημιουργία του αναγκαίου και ισχυρού αγωνιστικού πανεκπαιδευτικού Μετώπου για την απόκρουση όλων των αναμενόμενων αντεκπαιδευτικών και αντεργατικών επιθέσεων του μνημονιακού νεοφιλελεύθερου μπλοκ.

Χωρίς συμβιβασμούς…

Συνεχίζουμε!

 

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ

72.063

ΑΠΟΧΗ

15.644

ΑΠΟΧΗ (%)

21,71%

ΨΗΦΙΣΑΝ

56.419

ΨΗΦΙΣΑΝ (%)

78,29%

ΕΓΚΥΡΑ

51.775

ΕΓΚΥΡΑ (%)

91,77%

ΑΚΥΡΑ

4.644

ΑΚΥΡΑ (%)

8,23%

 

1 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
για την ανατροπή της πολιτικής ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

7.233

13,97%

2 Αγωνιστική Ριζοσπαστική ΕΝΟΤΗΤΑ

2.209

4,27%

3 Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ

7.791

15,05%

4 ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.
Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

14.420

27,85%

5 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

2.373

4,58%

6 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
(ΠΕΚ ΔΕ)

3.698

7,14%

7 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
(ΣΥΝΕΚ)

10.241

19,78%

8 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(ΧΕΚ – ΔΕ)

1.933

3,73%

9 Ανεξάρτητη Κίνηση για την Διαφάνεια και Αξιοκρατία
στην Παιδεία – Ανεξάρτητος Μεμονωμένος Υποψήφιος

412

0,80%

10 ΠΡΟΤΑΣΗ για ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Μεμονωμένος Υποψήφιος

307

0,59%

11 Ανεξάρτητος Μεμονωμένος Υποψήφιος
(Φωτόπουλος Κωνσταντίνος)

349

0,67%

12 Μεμονωμένος Υποψήφιος
(Ζυγούρας Στέργιος)

280

0,54%

13 Μεμονωμένος Υποψήφιος
(Ηλιάδης Άγγελος)

289

0,56%

14 Μεμονωμένος Υποψήφιος
(Τσακάλης Ηλίας)

240

0,46%