5.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Η απαξίωση στα νοσοκομεία του ΒΑ Αιγαίου καλά κρατεί

Αναδημοσιεύσεις από ygeionomikoi.gr

Πρόσφατα

Νέα κινητοποίηση για τις δομές υγείας από τους Ικαριώτες
Συγκέντρωση στις 18/11 στο υπ. Υγείας

Νέα κινητοποίηση οργανώνουν οι φορείς της Ικαρίας στις 18 Νοέμβρη στην Αθήνα προκείμενου να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας των νησιών. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας διεκδικούν την στελέχωση των μονάδων υγείας, την 24ωρη λειτουργία των τοπικών δομών υγείας την ανάπτυξη Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο.

Στην ανακοίνωση το Σωματείο του Νοσοκομείου Ικαρίας αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/10 στην αίθουσα του Κάμπου η ανοιχτή σύσκεψη που, για λόγους συντομίας χρόνου, καλέστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν δεκάδες συντοπίτες μας, μεταξύ των οποίων αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, του Δήμου Ικαρίας και δημοτικών παρατάξεων και συλλόγων των νησιών μας. Αποκλειστικός σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός των κινητοποιήσεων της επόμενης περιόδου (κυρίως η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα) με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των νησιών μας με ιδιαίτερη αιχμή το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία.

Μετά από μια σύντομη εισήγηση από πλευράς του Συλλόγου μας τον λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ικαρίας, εκπρόσωποι από Συλλόγους που, όπως κι εμείς, συμμετέχουμε στην επιτροπή Αγώνα για την Υγεία ( ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, Σύλλογος Νεφροπαθών και Φίλων κλπ), από την Λαϊκή Επιτροπή Ραχών και φορέων που την απαρτίζουν (Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, Οικοδόμων, Συνταξιούχων κλπ), από την ΑΣΠΙ, από πολιτιστικούς συλλόγους χωριών, απ’ την αντιμνημονιακή πρωτοβουλία Ραχών, από την πρωτοβουλία για το κείμενο υπογραφών για στήριξη του Κέντρου Υγείας Ευδήλου καθώς και μεμονωμένων συμπατριωτών μας.

Απουσίαζαν ο Έπαρχος -αν και είχε καλεστεί ιδιαιτέρως με πρωτοκολλημένη πρόσκληση-, η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής – που πριν λίγο καιρό, σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον, καλούσε όλους σε Πανικαριακές κινητοποιήσεις τόσο στην Ικαρία όσο και στην Αθήνα- καθώς και σύλλογοι χωριών που δραστηριοποιηθήκαν έντονα στις εξελίξεις με αφορμή τις πρόσφατες μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών.

Στην πλούσια κουβέντα που ακολούθησε, παρά τις επιμέρους διαφορές και  διαφωνίες που αντικειμενικά υπάρχουν όσον αφορά τις γενικότερες αναλύσεις και το πλαίσιο αιτημάτων σε σχέση με την υγεία, κυριάρχησε η κοινή πεποίθηση πως αυτό που προέχει είναι η συσπείρωσή μας γύρω από κοινά αιτήματα αιχμής και συγκεκριμένα της πλήρους στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό, τουλάχιστον με βάση τα οργανογράμματα, των μονάδων υγείας –με ιδιαίτερη αιχμή ξανατονίζουμε το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία σε Ικαριά και Φούρνους- και του ΕΚΑΒ στην περιοχή ούτως ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους, την αναβάθμιση του ιατρείου των Ραχών και την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού. Επίσης, χωρίς να παραλείπουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να επιμείνουμε ιδιαιτέρως στην διεκδίκηση της λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας.

Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους η 18η Νοέμβρη ως μέρα κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας, με τη δέσμευση πως θα συμβάλλουν όλοι ομότιμα από κοινού στην προετοιμασία για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας αλλά και τα μέλη των παροικιακών οργανώσεων της Αθήνας να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και μαζικοποίηση της κινητοποίησης.


Χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση το ΓΝ Σάμου

Στα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και τις περικοπές στο χώρο της υγείας αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου και συγκεκριμένα στην έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις κλινικές ακόμη και στην παιδιατρική και μαιευτική.

«Εκτός από την έλλειψη πετρελαίου υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν την κατάσταση! Ανάμεσα σε αυτά είναι τα σώματα θέρμανσης τα οποία λείπουν από τους θαλάμους καθώς και τα χαλασμένα που δεν λειτουργούν ακόμη και όταν υπάρχει πετρέλαιο. Πολλά κλιματιστικά επίσης δεν λειτουργούν αφού δεν γίνεται προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να επισκευαστούν!

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται οι χαλασμένες είσοδοι οι οποίες παραμένουν μέρα – νύχτα ανοιχτές! Στην παλιά κεντρική είσοδο εδώ και ένα χρόνο έχει σπάσει ένα τζάμι και δεν έχει γίνει αντικατάσταση του από καμία διοίκηση του τελευταίου έτους!

Τα προβλήματα της θέρμανσης και του ζεστού νερού δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου αφού οι νυχτερινές βάρδιες το χειμώνα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν από το κρύο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν χρήματα αλλά οι επισκευές δεν λόγω έλλειψης προσωπικού στις διοικητικές υπηρεσίες καθώς επίσης και εξαιτίας άλλων παθογενειών δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή τροφοδοσία σε υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα και να υπάρξει άμεση και επαρκή χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό!


ΓΝ Μυτιλήνης: Έχουν «ξεφύγει» ζητούν νοσηλευτές με μπλοκάκι

Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές της δεσμεύσεις καθώς και τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνει το πεδίο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων μέσα στα Νοσοκομεία.

Πρόσφατο παράδειγμα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη κάποιων αναγκών σε Νοσηλευτικό προσωπικό για 6 μήνες με μπλοκάκι από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Βεβαίως η περίπτωση αυτή όχι μόνο δεν είναι μοναδική αλλά αρχίζει να γίνεται καθεστώς σε μια σειρά νοσοκομεία.

Την πρωτοκαθεδρία βεβαίως σε αυτές τις «προσλήψεις» είχε και έχει το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως το χαρακτηρίζει και ο αν. Υπ. Υγείας κ. Πολάκης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τις 4000 προσλήψεις για το 2017 που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και αποτέλεσαν στοιχείο πανηγυρισμών από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών ήταν με ελαστικές σχέσεις με τη μορφή της κοινωνικής εργασίας. Για μόνιμες προσλήψεις ούτε λόγος.

Η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές επιλογές. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθεί το υγειονομικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στην υγεία κλείνοντας τα αυτιά τους τις σειρήνες του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που το καλούν να αποδεχτούν το νέο εργασιακό τοπίο που προωθούν από κοινού Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις