5.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη των δημόσιων υπαλλήλων στο Παρακαταθηκών για τα δάνεια

Πρόσφατα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η ΑΔΕΔΥ τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων τραπεζών), στο κτήριο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Ακαδημίας 40) την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 9πμ. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί (ΠΕΣΕΚ), που έχουν απευθύνει σχετικά καλέσματα.

Για να δοθεί σε όλους η δυνατότητα συμμετοχής στη συγκέντρωση, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων μέχρι τις 11:00πμ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, στην ανακοίνωση – κάλεσμά της για την κινητοποίηση της Τετάρτης, η ραγδαία μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των συντάξεων του Δημοσίου καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων από το Παρακαταθηκών, τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβαρύνονται με τα τοκογλυφικά επιτόκια της τάξεως του 4,9 έως 6,2%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, είναι κάτω του 2%.

«Δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν συναρτήσει του ύψους των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου. Αποδοχές τις οποίες το Δημόσιο μείωσε μονομερώς την τελευταία 5ετία χωρίς, ταυτόχρονα, να προβεί και σε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών. Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί απαιτητό το σύνολο του κεφαλαίου, απ’ τη στιγμή που η ίδια ακύρωσε έναν απ’ τους βασικούς όρους της δανειακής σύμβασης, που είναι το ύψος των αποδοχών του δανειολήπτη. Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να εξοφληθούν, γιατί είναι αναντίστοιχα τόσο των εισοδημάτων των δανειοληπτών, όσο και της αξίας πλέον των ακινήτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα», σημειώνει και προσθέτει: «Οι ρυθμίσεις που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση βρίσκονται στην ίδια λογική προηγούμενων ρυθμίσεων οι οποίες παρουσιάστηκαν ως μέσο ανακούφισης των δανειακών υποχρεώσεων, όμως όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του, μέσω της απαράδεκτης, παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και ανατοκισμού τους στο διηνεκές».

Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

  • Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση το ύψος της σημερινής μισθοδοσίας των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων, αλλά και την ύπαρξη και άλλων δανείων για το ίδιο ακίνητο.
  • Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και το 6,2%.
  • Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί – ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις
  • Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
  • Να αποτελέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας του, το φορέα εκείνο που θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνόλου των Στεγαστικών Δανείων των εργαζομένων και συνταξιούχων (Ταχ. Ταμιευτήριο, Ιδιωτικές τράπεζες) μέσω της εξαγοράς αυτών (αντί να περάσουν στα χέρια των funds) και της ουσιαστικής ρύθμισής τους, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να αποφέρει και στο Ταμείο τεράστια κέρδη.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις