Τράπεζα Πειραιώς: Ξανά πρόβλημα με τις άδειες, που είναι υποχρεωτικές και όχι… οικειοθελής παροχή

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Εργαζομένων στην ΑΤΕ

Τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα δεν πίεζε τους συναδέλφους να πάρουν την άδεια τους και γι’ αυτό η άδεια συσσωρεύονταν. Πλέον, ελέω συστήματος «Εργάνη», είναι αναγκασμένη να δώσει όλες τις άδειες του τρέχοντος έτους ή να τις πληρώσει.

Πέρυσι, εξαιτίας τις πίεσης και των καταγγελιών μας, αλλά και του συστήματος «Εργάνη», η τράπεζα, για πρώτη φορά στα χρονικά, αναγκάστηκε να τακτοποιήσει τις άδειες.

Φέτος όμως, γινόμαστε μάρτυρες, ξανά, μιας μεγάλης πίεσης από την πλευρά της τράπεζας. Να εξαντληθούν όλες οι άδειες αλλά υπό αίρεση.

Βέβαια, λογικό είναι, να υπάρχει μια ομαλή ροή αδειών, προκειμένου η τράπεζα να λειτουργήσει, αλλά αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν και πολύ λογική.

Λόγω μεγάλου όγκου εργασίας, η τράπεζα κυκλοφορεί λίστες για υπερωρίες (επί πληρωμή βέβαια). Στα τέλη του μήνα, σχεδόν, απαγορεύεται να πάρουν οι συνάδελφοι άδεια.

Πληθαίνουν λοιπόν τα παράπονα ότι:

  • Τέλος του μήνα άδειες δεν δίνονται,
  • Αρχές του μήνα άδειες δεν δίνονται,
  • Τέλος τρίμηνου άδειες δεν δίνονται,
  • Όλο τον Δεκέμβριο άδειες δεν δίνονται,

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να πάρουν τις άδειες τους με βάση την στοχοθεσία της τράπεζας και την πίεση που κάθε φορά ασκείται από την διοίκηση και όχι με βάση τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους.

Είναι όλα αυτά σε γνώση της διοίκησης; Ή είναι πάλι πρωτοβουλίες στελεχών;

Η τράπεζα, αντί να πιέζει τους εργαζόμενους στα όρια της ψυχικής τους υγείας, θα πρέπει να στελεχώσει τις διευθύνσεις με επιπλέον προσωπικό. Και βέβαια αυτό δείχνει ότι δεν περισσεύουμε σαν εργαζόμενοι, αλλά υπολειπόμαστε του αριθμού του προσωπικού που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας χωρίς προσωπικές θυσίες.

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα «ξαναθυμίσουμε» σε όποιον τόνο χρειαστεί, ότι οι άδειες είναι νόμιμο δικαίωμα και ανάγκη των εργαζομένων και όχι «οικειοθελής παροχή» της τράπεζας.