Στο 25% εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τη μαύρη ανασφάλιστη απασχόληση στην τριμηνιαία έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην έκθεση, που αφορά το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2016, επισημαίνεται ότι η μη εύρεση απασχόλησης συμβάλλει στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας, που ανέρχεται στο 25% και τείνει να διαμορφώσει από μόνη της μια δεύτερη αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του εν λόγω γραφείου οι επιχειρήσεις, που δεν κάνουν χρήση συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, επιλέγουν την αδήλωτη απασχόληση, ενώ πολλές μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συμβοηθούντα μέλη (μέλη της οικογένειας) προκειμένου να μειώσουν το κόστος.

Ετσι, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, απαιτείται συνολική στρατηγική με ισχυρούς ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς για την καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης.

Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα στηρίζονται στο γεγονός ότι με βάση την καταγραφή της ελληνικής αγοράς εργασίας παρατηρείται μια τάση υποκατάστασης των θέσεων πλήρους απασχόλησης με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης παρατηρούν ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Eπιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ μεγάλες απώλειες θέσεων απασχόλησης σημείωσαν επιχειρήσεις με πολλά έτη λειτουργίας, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις χάθηκαν 4.200 θέσεις εργασίας και αναμένεται χειροτέρευση της κατάστασης.

Με βάση την κατάσταση στην οποία όπως αναγράφεται σχετικά κυριαρχεί η ευέλικτη απασχόληση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τους πλέον ευάλωτους εργαζόμενους.

«Κρίνεται αναγκαίο να αναμορφωθούν οι φορείς επιθεώρησης της εργασίας, διότι η φοροδιαφυγή και η μη συμμόρφωση δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαλειφθεί άμεσα. Η επάρκεια όμως των θεσμών και οι φορείς διακυβέρνησης μπορούν να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο», παρατηρούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Πηγή: efsyn.gr