16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λουκέτο στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Ζάρκο Τρικάλων

Πρόσφατα

Σταμάτησε τη λειτουργία του προ ημερών στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στα Τρίκαλα, στο Ζάρκο του Δήμου Φαρκαδόνας. Η παραγωγή τής συγκεκριμένης μονάδας μεταφέρθηκε όλη στο εργοστάσιο της Ελασσόνας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, με θύματα κυρίως τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η χαριστική βολή στον κλάδο δόθηκε το 2015 με την επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές φθηνού αγελαδινού γάλακτος από την ΕΕ και σε αφανισμό του κλάδου. Η τιμή του εισαγόμενου γάλακτος είναι 32 – 33 λεπτά το κιλό, όταν οι τιμές στον έλληνα παραγωγό είναι στα 42 λεπτά το κιλό και κάτω από τα 40 λεπτά δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

Οι προθέσεις της ΔΕΛΤΑ είχαν διαφανεί από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και το εργοστάσιο έμεινε να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, συνεργαζόμενο μόνο με ορισμένους κτηνοτρόφους που είχαν μεγάλες μονάδες.

ΦΑΓΕ

Να σημειωθεί ότι ισχυρούς τριγμούς στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία είχε ήδη προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της ΦΑΓΕ να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, πουλώντας εργοστάσιό της στο Αμύνταιο.

ΝΟΥΝΟΥ

Ανάλογη –αν και μικρότερης κλίμακας- ήταν και η απόφαση της ΝΟΥΝΟΥ, η οποία σταμάτησε από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες.


Σχετική ανάρτηση:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις