9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Λογαριασμός Εξερχομένων Μελών: Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ΣΕΤΑΠ

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Εργαζομένων στην ΑΤΕ

Πώς η ιδιοτέλεια και η μετάθεση των δυσάρεστων αποφάσεων για αύριο οδήγησαν τον σύλλογο σε αδιέξοδο

Συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ στις 19/10/2016 με κύριο θέμα τον λογαριασμό εξερχομένων μελών. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν δυσμενείς δικαστικές εξελίξεις για τον λογαριασμό εξερχομένων μελών, από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. απουσίαζαν όλοι οι δικηγόροι του συλλόγου.

Με προχειρότητα που δεν αρμόζει στην σπουδαιότητα του θέματος, οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να «ξεπετάξουν» το «αγκάθι» και το πώς φτάσαμε ως εδώ. Και ενώ οι δύο παρατάξεις είναι λαλίστατες όταν θέλουν να αποδώσουν ευθύνες σε άλλους, προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς ουσιαστικά εισήγηση, χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα τους, θέλοντας, όπως είπαν, απλώς να επανεπιβεβαιώσουν την παλιά ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τον λογαριασμό εξερχομένων μελών δεν είναι ευχάριστες. Οι 4 συνάδελφοι που κέρδισαν πρωτόδικα κατά του ΣΕΤΑΠ, δικαιώθηκαν και στο εφετείο και η απόφαση ήταν εκτελεστέα. Ο ΣΕΤΑΠ έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και διεκδικεί τη δικαίωσή του.

Η υπόθεση του λογαριασμού εξερχομένων μελών είναι σοβαρή και η πιθανή δικαίωση όλων των εναγόντων κινδυνεύει να τινάξει τον σύλλογο στον αέρα. Γιατί τα διεκδικούμενα ποσά, μέχρι στιγμής είναι περί τα 6 εκ. και αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να βρεθούν ακόμη και αν ο ΣΕΤΑΠ πουλήσει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και καλό είναι να αποδοθούν στους υπαίτιους.

Υπήρξε ανικανότητα της τότε (1999) ηγεσίας του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) να δουν την έκταση του προβλήματος και να διορθώσουν ή έστω να μετριάσουν τη ζημιά. Το 2000 το αναλογιστικό έλλειμμα προς την ΑΤΕ Ασφαλιστική ήταν 1,7 δις. δρχ. Το 2013 οπότε και η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατήγγειλε τα ασφαλιστήρια, το έλλειμμα ανερχόταν στο ποσό των 5.602.000 €.

Βασικές αιτίες της σταδιακής κατάρρευσης του ασφαλιστηρίου ήταν:

  • Οι από το 2009 και μετά διαρκώς αυξανόμενες αποχωρήσεις συναδέλφων από τη Τράπεζα λόγω και της διαρκώς εντεινόμενης φημολογίας περί αλλαγής ασφαλιστικού. Οι αποχωρήσεις αυτές εξάντλησαν τα όποια αποθεματικά είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

  • Η άρνηση της διοίκησης Πανταλάκη να προχωρήσει σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από το 2009 και μετά. Όλοι θυμόμαστε ότι από τις 900 περίπου προκηρυγμένες θέσεις, τελικά προσλήφθηκαν γύρω στους 130. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μη αναπλήρωση των απωλειών, σε επίπεδο εισφορών, που υπήρχαν λόγω των αποχωρήσεων στο ασφαλιστήριο.

  • Τη μείωση των μισθών μας δυο φορές μετά το 2010, που σημαίνει μικρότερες εισφορές και άρα έσοδα για τον ειδικό λογαριασμό.

Όλα αυτά συνέβαιναν επί πολλά χρόνια με κορύφωση τα τελευταία χρόνια πριν το «χάρισμα» της Αγροτικής. Κι είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που μας κάνει να μιλάμε για ανικανότητα και ανεπάρκεια των τότε διοικούντων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπήρξε όμως και ιδιοτέλεια της τότε (1999) ηγεσίας του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) γιατί πίσω από τις κορώνες για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του συλλόγου κρυβόταν η προσπάθεια διατήρησης του ασφαλιστηρίου μέχρι να φύγουν και άρα να δικαιωθούν της αποζημίωσης οι ίδιοι.

Η Στάση της Συσπείρωσης

Η Συσπείρωση από το 2001 επεσήμανε το οικονομικό πρόβλημα, και ζήτησε την ενοποίηση των τριών ασφαλιστηρίων και την εξίσωση των παροχών τους, αλλά η τότε πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) αρνιόταν οποιαδήποτε ενοποίηση των συμβολαίων με δημιουργία ενός με μικρότερη απόδοση που να καλύπτει όλα τα μέλη του νέου συλλόγου.

Στις αιτιάσεις της Συσπείρωσης ότι η τακτική αυτή είναι αδιέξοδη καθώς και στην πρότασή της για τερματισμό της παροχής αυτής, η πλειοψηφία αρνιόταν οποιαδήποτε παρέμβαση, είτε από ιδιοτέλεια, είτε από φόβο του πολιτικού κόστους της λανθασμένης πολιτικής τους.

Την τριετία 2013-2016 που υπήρξαμε πλειοψηφούσα παράταξη στο Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αποφασίσαμε:

  • να καταργήσουμε το άρθρο 16 μέσω της αλλαγής του καταστατικού που πραγματοποιήσαμε το 2015

  • να ζητήσουμε τρεις γνωμοδοτήσεις από καθηγητές πανεπιστημίου

  • να ζητήσουμε από την ΑΤΕ Ασφαλιστική την εκκαθάριση των λογαριασμών και την απόδοση στο σωματείο των υπολοίπων

Η άποψη της Συσπείρωσης

Εμείς πιστεύουμε ότι έτσι που ήρθαν τα πράγματα δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο ΣΕΤΑΠ στις προσδοκίες τόσο όσων έχουν αποχωρήσει, όσο και όσων παραμένουν στην εργασία τους. Όπως είπαμε, τα ασφαλιστήρια έδιναν περισσότερα από όσα εισέπρατταν και δεν ήταν δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι (πρώην και νυν συνάδελφοι) ότι ο σύλλογος δεν μπορεί να ικανοποιήσει την προσδοκία που είχαν για παροχή κάποιου ποσού με την αποχώρησή τους. Το να στρέφονται κάποιοι δικαστικά εναντίον του συλλόγου είναι σαν να στρέφονται ενάντια στους εν ενεργεία και να ζητούν να τους πληρώσουν με τη συνδρομή τους τις απαιτήσεις τους. Και τους εν ενεργεία ποιος θα τους πληρώσει αύριο;

Και είναι κακό, κάποιοι συνδικαλιστές, να κλείνουν το μάτι στους παλιούς και να τους υπόσχονται ότι θα τους πληρώσουν, ενώ ξέρουν ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Κάποιοι συνδικαλιστές, ενώ ζητούν την ψήφο των εν ενεργεία και σημερινών μελών του ΣΕΤΑΠ, υπόσχονται, παράλληλα, να πληρώσουν με τις συνδρομές τους, όσους έχουν αποχωρήσει και προσφύγει εναντίον του συλλόγου για τον λογαριασμό εξερχομένων μελών. Δυναμιτίζοντας έτσι το μέλλον του συλλόγου.

Σε αυτό το πνεύμα, κάποιοι από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥΕ δεν ήταν ξεκάθαροι στο αν στηρίζουν την απόφαση του ΣΕΤΑΠ να μην γράφονται ως επίτιμοι, και άρα να μην εκπροσωπούνται δικαστικά, όσοι έχουν κάνει αγωγή κατά του συλλόγου. Δηλαδή, θέλουν κάποιοι να εκπροσωπεί ο ΣΕΤΑΠ και άρα να πληρώνει τα δικαστικά έξοδα, αυτών που ευθύνονται για την πιθανή διάλυση του συλλόγου στο μέλλον. Γιατί αν γίνει αυτό, ο ΣΕΤΑΠ και θα τους έχει πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και οι ίδιοι άνθρωποι θα του πάρουν όλη την περιουσία αύριο.

Η απόφαση

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ πήρε απόφαση ότι ο Σύλλογος δεν ευθύνεται με την περιουσία του για τον λογαριασμό εξερχομένων.

Επίσης πήρε απόφαση να εγκρίνει την παρουσία έγκριτου νομικού στον Άρειο Πάγο για να συνδράμει τους δικηγόρους του Συλλόγου.

Παρόμοια Άρθρα