9.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Διαμαρτυρία Greenpeace στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας αγαπά τη CETA – Οι Έλληνες όχι»

Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν πανό από την ταράτσα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ με το μήνυμα «Ο Τσίπρας αγαπά τη CETA – Οι Έλληνες όχι», λίγες μέρες αφού η περιφέρεια της Βαλονίας στο Βέλγιο μπλόκαρε την υπογραφή της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Το μέλλον της συμφωνίας [1] είναι πλέον αβέβαιο, για να ακυρωθεί όμως οριστικά πρέπει να συνταχθούν με τη Βαλονία περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί τους Έλληνες πολίτες και να δηλώσει την αντίθεσή της στη CETA», τονίζει η Οργάνωση.

greenpeace-siriza-grafeia-ceta-tsiprasΗ ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τη συμφωνία που προτάσσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών έναντι βασικότατων κεκτημένων της κοινωνίας των πολιτών. Βασικό επιχείρημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Σταθάκη [2], είναι ότι η άρνηση μίας χώρας να επικυρώσει τη CETA δεν αρκεί για να σταματήσει η συμφωνία. Η πραγματικότητα όμως έδειξε ότι η αντίσταση μίας μόνο τοπικής κυβέρνησης ήταν αρκετή για να μπλοκάρει τη διαδικασία υπογραφής, τουλάχιστον προσωρινά.

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα παραδειγματιστεί από τα μαθήματα πολιτικού ήθους και ακεραιότητας που παρέδωσε στην Ευρώπη ο κ. Magnette με τη στάση του, αν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των πολιτών και τελικά την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η κρίση στην οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη η επικύρωση της CETA, θα έχει ανεξίτηλο την υπογραφή του κ. Τσίπρα, αν δεν ακούσει έστω και την τελευταία στιγμή την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα, καθώς και το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του», συμπλήρωσε.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει ενάντια στις Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες, ενώ 1.800 Δήμοι έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες. Στην Ελλάδα, 56.000 πολίτες, 38 Δήμοι [3] και δεκάδες φορείς έχουν ήδη εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους. Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 κορυφαίοι νομικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης τάχθηκαν ενάντια στο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο (ICS) [4], ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την αναβολή της υπογραφής της CETA [5]. Πριν λίγες ημέρες 17 Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Δ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου, τάχθηκαν ενάντια στη CETA με κοινή παρέμβαση στον Τύπο [6].

Μετά την πιθανότατη ακύρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά στις 27 Οκτωβρίου για την υπογραφή της CETA, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να πετύχουν την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Greenpeace καλεί «τον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει το υπάρχον κλίμα ενάντια στη συμφωνία και να δηλώσει την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικύρωσή της και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA σε περίπτωση που τελικά η συμφωνία κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο».


(1) Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, η περιφέρεια της Βαλλονίας αρνήθηκε να δεχτεί το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμφωνήσει στη CETA. Στήριξε την άρνησή της στις προβληματικές διατάξεις για τα ιδιωτικά δικαστήρια και το καθεστώς προστασίας των επενδυτών και βασικές αρχές που καταπατώνται, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα. Διαβάστε εδώ αναλυτικότερη κριτική σε επί μέρους σημεία της CETA http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2016/Leaked-EU-Canada-joint-declaration-has-legal-weight-of-a-holiday-brochure-Greenpeace/ (στα αγγλικά)

(2) Πρακτικά 4ης συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών http://www.hellenicparliament.gr/diatlantikes

(3) http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/2016/08/32-ttip-ceta-ttip-ceta-free-zones.html

(4) https://stop-ttip.org/wp-content/uploads/2016/10/13.10.16-Legal-Statement-1.pdf

(5) http://www.assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6375&lang=2&cat=133

(6) https://left.gr/news/i-ceta-den-einai-i-proodeytiki-symfonia-poy-emfanizetai-na-einai

Παρόμοια Άρθρα