23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Τα «βρήκαν» ΣΕΒ και Βελκουλέσκου – Κοινό μέτωπο κατά του… κορπορατισμού

Πρόσφατα

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο, λέει η λαϊκή παροιμία, και ταιριάζει απόλυτα στο κοινό μέτωπο που φαίνεται να αναπτύσουν το ΔΝΤ και η Ντέλια Βελκουλέσκου με το ΣΕΒ κατά των εργαζομένων, αδειάζοντας ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας και την… αντίστασή του έναντι του νέου εργασιακού «Αρμαγεδδώνα». ΣΕΒ και Βελκουλέσκου, όπως προκύπτει μετά τη συνάντησή τους, φαίνεται να τα «βρήκαν» σε κρίσιμα θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, με τον πρώτο επιπλέον να ζητεί «πάγωμα» του κατώτατου μισθού για δύο χρόνια. «Ούτε πάνω ούτε κάτω ο κατώτατος μισθός για τα επόμενα δύο χρόνια», ήταν η θέση που προέβαλε ο ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές απέρριψαν από το πρώτο ραντεβού τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

  • «Οι μισθοί των Ελλήνων αυξάνονταν περισσότερο από τους μισθούς των Γερμανών».

  • «Γι αυτό έφταιγε κυρίως το παλιό σύστημα της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

  • «Οι μισθοί αυξάνονταν γρηγορότερα από την παραγωγικότητα κι αυτό ήταν από τις βασικές αιτίες δημιουργίας των σημερινών ελλειμμάτων»

…είπαν άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών, αποκαλώντας «κορπορατισμό» το παλιό σύστημα και βάζοντας πάγο το αίτημα για επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η Βελκουλέσκου υποστήριξε πως το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα και στα σημερινά ελλείμματα, ενώ οι εργοδότες απάντησαν πως το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά η σταθερότητα του περιβάλλοντος και η αποεπένδυση που εντείνεται.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων είπαν: «Παρά την τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους και τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουμε υποχωρήσει αντί να κερδίσουμε σε θέσεις ανταγωνιστικότητας. Άλλωστε προφανώς ο σκοπός της Ε.Ε. είναι να συγκλίνουν οι μισθοί και παρά τις αυξήσεις των προηγούμενων ετών ποτέ δεν πλησιάσαμε το επίπεδο των γερμανικών μισθών».

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, σε αντίθεση με το ΣΕΒ, επιθυμούν την επαναφορά των διαπραγματεύσεων τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο και για τους κλαδικούς μισθούς. Ωστόσο και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς θεωρούν «στρέβλωση» τη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να προσφεύγει μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα επανήλθε μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2014. «Οι διαιτητικές αποφάσεις που δίνουν αυξήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων.

Ο ΣΕΒ επιθυμεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε έκτακτες περιπτώσεις για τη διάσωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων, ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση του ποσοστού απολύσεων από 5% σε 10% όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Κοστέλο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ για τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους επιφυλάχθηκε να συμβουλευτεί τους νομικούς συμβούλους του.

Με πληροφορίες από imerisia.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις