6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Κυνική ομολογία για την απειλή κρυφού «κόφτη» στις επικουρικές

Πρόσφατα

Στην κυνική ομολογία ότι για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του νέου ελλειμματικού Ταμείου (ΕΤΑΕΠ), το οποίο θα χορηγεί επικουρικες και εφαπαξ από το 2017, προέβη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον κρυφό «κόφτη» στις επικουρικές και στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, ο νόμος του απασφαλιστικού Κατρούγκαλου «δεν καθιερώνει “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος” που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης».

Να σημειωθεί ότι το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΕΤΕΑ (το σημερινό επικουρικό υπερταμείο) για το 2016, προσεγγίζει τα 540 εκατ. ευρώ. Αυτό, πέραν της αύξησης των εισφορών και της μείωσης μέχρι 40% των συντάξεων, καλύπτεται και από μέρος της περιουσίας του. Στο ΕΤΕΑ εκκρεμούν περίπου 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ν.4387/2016: παράγραφος 4, άρθρου 14: Αναπροσαρμογή συντάξεων- προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων

4. Από την 1.1.2017 και ανά τριετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

Σημειώνεται ότι στο νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην επόμενη διετία αναμένεται να εκδοθούν 132.500 κύριες και 120.000 επικουρικές συντάξεις που παραμένουν σε καθυστέρηση πληρωμής, η συνολική δαπάνη πολύ δύσκολα δε θα ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, οδηγώντας έτσι σε νέες περικοπές. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το ίδιο θα συμβεί αν παρατηρηθεί μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα, με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αρνητικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η άνοδος των ποσοστών «μαύρης» εργασίας με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να αποφεύγουν να «εμφανίζονται» σε παραστατικά της εφορίας, βάσει των οποίων στη συνέχεια θα φορολογηθούν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο εβδομαδιαίος κύκλος μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις συνεχίζεται από «Τα Νέα» , τα οποία πρωταγωνιστούν στην παραπληροφόρηση και στο εμπόριο φόβου.

Με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις» το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι βάσει αναλογιστικών μελετών «από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα». Η αλήθεια (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα) είναι ακριβώς αντίθετη.

Ο νόμος της μεταρρύθμισης, δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Οι δε αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το παραπλανητικό δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων ώστε «Το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009».

Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα αυξηθεί.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις