11.4 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 25/10 – Προπύλαια, ώρα 6μμ.

Για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας – Λέμε ΟΧΙ στο «φθηνό σχολείο»

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 6μμ., στα Προπύλαια, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, διαμαρτυρόμενες για την υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών να συμμετάσχουν και να δώσουν δυναμικό «παρών». Η ΟΛΜΕ για τη διευκόλυνση συμμετοχής των καθηγητών στο συλλαλητήριο κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία (5μμ.-8μμ.).

Μεταξύ άλλων:

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Είναι ολοφάνερο ότι και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας υποβάλλεται στα μαρτύρια του μνημονιακού προκρούστη με βάση τις κατευθύνσεις των δανειστών και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας της παιδείας, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού σχολείου, που δεν θα παρέχει μόρφωση και παιδεία, αλλά κατάρτιση και δεξιότητες και δεν θα παράγει ολοκληρωμένους πολίτες, αλλά ευέλικτους εργαζόμενους που θα αρκούνται στους μισθούς πείνας και δεν θα διεκδικούν… Η εκπαίδευση στηρίζεται στην εργασία ελαστικά εργαζόμενων αναπληρωτών συναδέλφων και οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ και των λοιπών κονδυλίων απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι “δομές” της Κυβέρνησης, της γκετοποίησης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στηρίζονται σε αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και μειωμένων προσδοκιών. Τώρα που οι αυταπάτες τέλειωσαν, είναι πλέον προφανές ότι χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και όποιον άλλον εκφράζει αυτήν την πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα, δεν μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά αγαθά στη χώρα μας. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στις Πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας».

Η ΔΟΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Χιλιάδες παραμένουν τα κενά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενώ ιδιαίτερα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι η ειδική αγωγή, τα ολοήμερα τμήματα, το νηπιαγωγείο. Ταυτόχρονα, το σήριαλ των αξιολογήσεων και των προαπαιτούμενων για τις “δόσεις”, οδηγεί σε μια νέα σειρά αντιλαϊκών μέτρων, ενώ η επίθεση θα ενταθεί με το νέο εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο, μετά και από τις “διαπραγματεύσεις” του υπουργού Εργασίας με τους “θεσμούς”».

Η ΟΛΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Για 7η συνεχή σχολική χρονιά η εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς μηδενικών διορισμών, ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε μεγάλες μειώσεις προσλήψεων αναπληρωτών, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης προσωπικού προχώρησε στην αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων στο Γυμνάσιο, στην συγχώνευση τομέων μεταξύ σχολείων, στην μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα κατήργησε τους υπεύθυνους εργαστηρίων, έκανε συνεχείς αλλαγές αναθέσεων μαθημάτων. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής η δίωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και την παραπέρα καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών».

Παρόμοια Άρθρα