6.6 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΠΕΝΕΝ: Οργάνωση, συσπείρωση, αντίσταση και ανατροπή είναι ο μόνος δρόμος

Που οφείλει να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ναυτεργατικό κίνημα και σύσσωμος ο ναυτεργατικός κόσμος

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, με την οποία καλεί τους ναυτεργάτες και τους συνταξιούχους «για οργάνωση – συσπείρωση και αποφασιστικό αγώνα για να μην περάσουν και τα νέα καταστροφικά μέτρα που αφορούν τις κύριες συντάξεις (επαναϋπολογισμός συντάξεων – ποσοστό αναπλήρωσης) και τις νέες περικοπές στα εφάπαξ των δικαιούχων Ναυτικών τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Η ΠΕΝΕΝ επιτίθεται με σφοδρότητα στην πλειοψηφία της ΠΝΟ όπως επίσης και στα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ που ελέγχει το ΠΑΜΕ, κατηγορώντας τους ότι υπονομένουν τους αγώνες και πως με την τακτική τους διευκολύνουν τα μέγιστα στο να υλοποιούνται και να εφαρμόζονται οι μνημονιακές πολιτικές από τις κυβερνήσεις εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος των συνταξιούχων, εις βάρος του λαού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ

Στις 4 Οκτώβρη 2016 22.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ είδαν στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών να μειώνονται κατά 40,24% οι επικουρικές τους συντάξεις!!! Η ΠΕΝΕΝ ήταν το μοναδικό Ναυτεργατικό Σωματείο που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες της για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την νέα σφαγιαστική περικοπή των συντάξεών μας!!!

Δυστυχώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού για άλλη μια φορά υποτίμησαν και αγνόησαν αυτήν την τόσο σοβαρή εξέλιξη αναφορικά με την ανάγκη συγκρότησης αγωνιστικού μετώπου προκειμένου ο Ναυτεργατικός μας κόσμος να αντιδράσει και να αντισταθεί οργανωμένα – συγκροτημένα μέσα από ένα σχέδιο αγωνιστικής πολύμορφης δράσης για να μην περάσουν οι καταστροφικές επιλογές της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάνω από τις πλάτες των εν ενεργεία και Συνταξιούχων Ναυτικών.

Ανάλογη στάση κράτησε και η πλειοψηφία των Σωματείων των Συνταξιούχων Ναυτικών που δείχνει τραγικά εγκλωβισμένη στην πολύχρονη και αδιέξοδη επιλογή του διαλόγου με την εκάστοτε κυβέρνηση μέσα από ένα μοντέλο συνδικαλιστικής παρέμβασης που έχει καταργήσει την διεκδίκηση, την δράση και τον οργανωμένο αγώνα των Συνταξιούχων και την ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας με τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες.

Η τακτική αυτή τόσο της πλειοψηφίας της ΠΝΟ όσο και των αντίστοιχων συνταξιουχικών οργανώσεων αποδεικνύεται επιζήμια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού μας κόσμου και διευκολύνει τα μέγιστα να υλοποιούνται και να εφαρμόζονται οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές για την υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την καταβαράθρωση των κεκτημένων μας στο ΝΑΤ, στο ΚΕΑΝ και τα άλλα ασφαλιστικά μας ταμεία!!!

Οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ) όλα τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται, συμπλέουν και συμπορεύονται απόλυτα με τις αντίστοιχες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ ενάντια στην ανάπτυξη ενός μαχητικού διεκδικητικού κινήματος στο Ναυτεργατικό κίνημα.

Υπονομεύουν κάθε απόπειρα ενωτικής και αγωνιστικής δράσης, αρνούνται και καταψηφίζουν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση που δεν είναι μέσα στο στενό κομματικό και παραταξιακό σχεδιασμό τους.

Χαρακτηριστική η στάση τους την περίοδο του καλοκαιριού. Στην συνεδρίαση της ΠΝΟ στις 27/7/2016 όπου συγκλήθηκε η ολομέλεια της Διοίκησης με μοναδικό θέμα την αποστολή κλιμακίου για την αντιμετώπιση των «πειρατικών» ανασφάλιστων πλοίων στην γραμμή Ηγουμενίτσας – Ιταλίας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αρνήθηκαν και αντιπάλεψαν λυσσαλέα την προσπάθεια να βάλουμε φραγμό στην ασύδοτη δράση των εταιριών που δρομολογούν πλοία χωρίς Έλληνες Ναυτικούς, χωρίς κοινωνική ασφάλιση (ΝΑΤ κ.λπ) χωρίς την ελληνική ΣΣΕ.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, γνωστός για τις κωλοτούμπες  και την μετάλλαξή του τα τελευταία χρόνια, ο οποίος έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας, επιτέθηκε με αχαρακτήριστο και προσβλητικό τρόπο στον συνεργαζόμενο με το ΠΑΜΕ Πρόεδρο των Μαγείρων επειδή άκουσον – άκουσον συμφώνησε με την ΠΕΝΕΝ ότι πρέπει να υπάρξει συνδικαλιστική δράση και παρέμβαση για να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ανασφάλιστων πλοίων….. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο μεταλλαγμένος Σάββας Τσιμπόγλου επιχειρώντας έναν πρωτοφανή αποπροσανατολισμό πρότεινε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις – που ουδόλως ήθελε – πιστεύοντας ότι θα στριμώξει την ΠΕΝΕΝ….

Όμως πήρε αμέσως την απάντηση από τον Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ ότι η Ένωσή μας είναι το μόνο Σωματείο που πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις με επίσημο έγγραφό της προς την ΠΝΟ και τα Ναυτεργατικά Σωματεία τα οποία στο σύνολό τους κώφευσαν, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι προτείνουμε ως ΠΕΝΕΝ την 1/8/2016 να γίνει συνεδρίαση της εκτελεστικής της ΠΝΟ με μοναδικό θέμα την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με άξονα και διεκδικητικό πλαίσιο τα ασφαλιστικά – τα εργασιακά και τις ΣΣΕ.

Μετά την τοποθέτηση της ΠΕΝΕΝ και αφού κατάφεραν να ματαιώσουν την κινητοποίηση ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία απέδειξαν ότι το μόνο σημείο ενδιαφέροντός τους ήταν η συνυπογραφή του σχεδίου νόμου που διακινούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ, πράγμα στο οποίο απέτυχαν…..

Μετά από αυτήν την εξέλιξη εξαφανίστηκαν όλο το καλοκαίρι και επανεμφανίστηκαν στην συνεδρίαση της ΠΝΟ στις 14/9/2016 όπου έδωσαν αγώνα να μην περάσει η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για 48ωρη απεργία στις 22-23/9/2016 την οποία και καταψήφισαν με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε ο χρόνος της ενημέρωσης και της προετοιμασίας…. Τελικά με απόφαση 8 υπέρ έναντι 6 κατά η πρόταση της ΠΕΝΕΝ υλοποιήθηκε και, παρά τις προσπάθειες αποδυνάμωσης και υπονόμευσης αυτών των δυνάμεων σε όλη την διάρκεια, η απεργία αυτή στέφθηκε με επιτυχία ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στα επίπεδα όλων των προηγούμενων απεργιακών αγώνων!!!! Οι δυνάμεις αυτές όλον τον τελευταίο χρόνο αναφέρονται υποκριτικά προς την ΠΝΟ και τα Ναυτεργατικά Σωματεία στην ανάγκη πολύμορφων αγώνων και το μόνο που αποδεικνύουν πως επιθυμούν είναι να επιβάλουν τον σχεδιασμό του ΠΑΜΕ όπως αυτός είχε και έχει καθοριστεί στα πλαίσια του κομματικού και παραταξιακού τους προγραμματισμού!!!

Αποκαλυπτική αυτών των προθέσεών τους που επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμησή μας είναι και η πρόσφατη κινητοποίηση των Συνταξιουχικών οργανώσεων προσκείμενων του ΠΑΜΕ όπου για πολλοστή φορά έθεσαν στην ΠΝΟ θέμα συμπόρευσης στην συγκέντρωση στις 3/10/2016 χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν θετική απόφαση. Ένοιωσαν όμως την ικανοποίηση ότι ο Γ.Γ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς προσήλθε και συμμετείχε στην σύσκεψή τους στην ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό της συγκέντρωσης των Συνταξιούχων……

Αυτό είναι το μέτωπο και η συσπείρωσή που διαρκώς διατυμπανίζουν τα τελευταία χρόνια; Με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αρκεί αυτές να έρθουν κάτω από την ομπρέλα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ; Πιστεύουν οι αξιοθρήνητοι ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού ότι σε μια τέτοια συμμαχία θα πορευτούν  και θα συσπειρωθούν οι Ναυτεργάτες;

Μια συμμαχία χωρίς αρχές, χωρίς πολιτικό και ταξικό πρόσημο, χωρίς ουσιαστική αναφορά στα αίτια και τους υπεύθυνους των προβλημάτων; Μια συμμαχία η οποία σχεδιάζεται και οργανώνεται ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και την αγωνιστική της δράση; Κατά τα λοιπά οι ίδιοι αυτοί για επικοινωνιακούς λόγους συχνά – πυκνά επαναλαμβάνουν καταγγέλλοντας τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες και δυνάμεις που συμπλέουν με το μεγάλο κεφάλαιο και παίζουν το παιχνίδι τους υπηρετώντας τα συμφέροντά τους!!!

Θολούρα, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, έλλειμμα ταξικού προσανατολισμού, θυσία στον βωμό μιας ακατανόητης ενότητας στα πλαίσια του ΠΑΜΕ ή κάτι περισσότερο που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε;

Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις αυτές αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια έχουν πάρει διαζύγιο από τους Ναυτεργάτες, τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, έχουν ξεκοπεί, συρρικνωθεί, απομονωθεί και η εικόνα που παρουσιάζουν στο Ναυτεργατικό κίνημα είναι αποκαρδιωτική έως τραγική…..

Τους αφήνουμε να συνεχίσουν να πορεύονται στα αδιέξοδά τους…….

Στον αντίποδα αυτής της συσπείρωσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίες βιώνουν την απόλυτη απομόνωση και περιθωριοποίηση από τον Ναυτεργατικό κόσμο εξαιτίας του άθλιου ρόλου που έχουν διαδραματίσει συμπλέοντας με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές και τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα προοπτική είναι η στρατηγική και τακτική της ΠΕΝΕΝ η οποία απευθύνεται στους χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες τους οποίους καλεί σε μια νέα αγωνιστική συσπείρωση με ταξικό προσανατολισμό η οποία θα αμφισβητεί και θα έρχεται σε ρήξη και σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την θεσμοθετημένη ασυδοσία του, που θα αντιστέκεται με όρους κινήματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που θα αποκρούει αποφασιστικά τις απόπειρες και τις πολιτικές που συνθλίβουν τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά μας.

Μια στρατηγική η οποία θα είναι στον αντίποδα των συμβιβασμένων ηγεσιών, κυρίως της ΓΣΕΕ, που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στα συνδικάτα αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία που είναι έξω από αυτά, που θα  έχει απεύθυνση στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, στους ανασφάλιστους, σε αυτούς με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου που βλέπουν ότι οι πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, των τοκογλύφων δανειστών και των πολιτικών δυνάμεων του κατεστημένου συρρικνώνουν τα δικαιώματα, τους οδηγούν με βεβαιότητα στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Για ένα νέο προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα που θα έχει στο επίκεντρο την μάχη ενάντια στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, την παιδεία και όλα αυτά θα τα συνδυάζει με μια πολιτική διεξόδου από την κρίση η οποία θα περιλαμβάνει και τους μεγάλους στόχους του απεγκλωβισμού της χώρας και του λαού από τα δεσμά των υπερεθνικών οργάνων (Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ – Ε.Κ.Τ – ΝΑΤΟ) και των συμφερόντων τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ απευθύνει κάλεσμα σε όλον τον Ναυτεργατικό κόσμο για οργάνωση – συσπείρωση και αποφασιστικό αγώνα για να μην περάσουν και τα νέα καταστροφικά μέτρα που αφορούν τις κύριες συντάξεις (επαναϋπολογισμός συντάξεων – ποσοστό αναπλήρωσης) και τις νέες περικοπές στα εφάπαξ των δικαιούχων Ναυτικών τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ θα διατυπώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αγώνων και κινητοποιήσεων το οποίο θα ανακοινώσει δημόσια έως το τέλος της εβδομάδας και θα τεθεί υπόψη όλων των Ναυτεργατών και των οργανώσεών τους.

Παρόμοια Άρθρα