7.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΤΑΠ: Η Συσπείρωση για τη νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ

Πρόσφατα

Όπως είναι γνωστό η ισχύουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ, έληξε στο τέλος Ιουνίου (με χρόνο μετενέργειας της ισχύος της 3 μήνες ακόμα), δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα. Πληροφορηθήκαμε από το site του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς (ΣΕΤΠ) ότι έγινε συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας στις 14.6.2016. Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΤΠ έθεσε το θέμα της υπογραφής της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΤΠ, δεσμεύτηκαν ότι «θα καταθέσουν σχέδιο με θέματα που αφορούν τρέχουσες ανάγκες των εργαζομένων, καθώς επίσης και θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Τι γίνεται με την επιχειρησιακή ΣΣΕ;

Αναρωτιόμαστε, αυτό το σχέδιο που θα καταθέσει ο ΣΕΤΠ προς τη Διοίκηση και αφορά όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς είναι κρυφό; Το Δ.Σ. του ΣΕΤΠ έχει ενημερωθεί για το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η πλειοψηφία του σε διαπραγμάτευση;

Δεν θα έπρεπε να κοινοποιηθούν σε όλους τους εργαζόμενους τα αιτήματα με τα οποία προσέρχεται το αντιπροσωπευτικό σωματείο σε διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της τράπεζας;

Είναι δημοκρατικό να κινείται το αντιπροσωπευτικό σωματείο στα σκοτεινά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Είναι υποχρέωση του αντιπροσωπευτικού σωματείου να συγκαλέσει όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην τράπεζα και να τους ζητήσει διαβούλευση για τα θέματα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με την τράπεζα. Να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο ώστε να αναγκάσουμε την τράπεζα να μας ακούσει. Με κοινό και οργανωμένο αγώνα, με συντονισμό δράσης ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα για όλους τους συναδέλφους.

Άμεσα ενέργειες από τον ΣΕΤΑΠ

Ο ΣΕΤΑΠ θα πρέπει να ζητήσει συνάντηση με τον ΣΕΤΠ για το ζήτημα της επιχειρησιακής και να τεθούν προς συζήτηση τα θέματα που μας αφορούν. Το γεγονός ότι και στους δύο συλλόγους την πλειοψηφία την έχουν οι ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γιατί δεν συνεργάζονται, έτσι ώστε να κατατεθεί ένα πλαίσιο που να ικανοποιεί όλους τους συναδέλφους.

Στις 27/4/2014, ο ΣΕΤΑΠ είχε απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους συλλόγους της τράπεζας Πειραιώς για να καταθέσουν τις απόψεις τους για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ αλλά και προτάσεις για το συντονισμό δράσης στα υπόλοιπα θέματα (Αξιολόγηση κ.τ.λ.).

Το προηγούμενο διάστημα, στον ΣΕΤΑΠ, οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ τορπίλιζαν οποιαδήποτε διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των συλλόγων για το ζήτημα της επιχειρησιακής.

Και τελικά, ο ΣΕΤΠ υπέγραψε μια επιχειρησιακή, με απογοητευτικά αποτελέσματα, που προβλέπει μόνο χρηματικά βραβεία για τα παιδιά που σπουδάζουν και επιδότηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, αφήνοντας στην άκρη, για άλλη μια φορά, τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στην τράπεζα.

Πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή νέας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ:

Πιστεύουμε ότι στο προσεχές Διοικητικό και Γενικό συμβούλιο του συλλόγου μας θα πρέπει να συζητηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ, έτσι ώστε, να διαμορφώσουμε μια κοινή πρόταση όλες οι παρατάξεις. Πιο συγκεκριμένα Διεκδικούμε:

 1. Ένταξη του προσωπικού στον κανονισμό εργασίας και η πλήρης εφαρμογή του.
 2. Ένταξη όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα Εφάπαξ της τράπεζας
 3. Ένταξη όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα αρωγής τέκνων
 4. Αφαίρεση του όρου «οικειοθελής παροχή ελευθέρως ανακλητή» από τη μισθοδοσία και πλήρη περιγραφή του μισθού με τα επιδόματα βαθμού, θέσης, κλπ που προβλέπει ο Κανονισμός Εργασίας και σε κάθε περίπτωση να μην συμψηφίζεται με τα κάθε είδους επιδόματα (πχ αναπηρικό, βρεφονηπιακό κλπ).
 5. Βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη έτσι όπως περιγράφεται στον Κανονισμό Εργασίας.
  Επικαιροποίηση του κανονισμού Αξιολόγησης (χωρίς ποσοτικούς στόχους και ατομική στοχοθεσία).
 6. Διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τις μεταθέσεις.
 7. Πληρωμή οδοιπορικών σε όλους τους εργαζόμενους (είτε κατοικούν στην Αθήνα, είτε κατοικούν στην επαρχία)χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, ανάλογα με την τράπεζα προέλευσης, όπως γίνεται σήμερα.
 8. Επίδομα teller 220 € μηνιαίως.
 9. Παιδική μέριμνα 90 € για κάθε τέκνο.
  Επίδομα Βρεφονηπιακής φύλαξης 231 € και να δίνεται ανεξάρτητα αν εργάζονται και οι δύο γονείς.
 10. Κατασκηνωτικό επίδομα που προβλέπει η ΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών του έτους 1993 σε summer camp χωρίς διανυκτέρευση. Κατά τα λοιπά το επίδομα να καταβάλλεται με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπουν οι κλαδικές ΣΣΕ.
 11. Πρόγραμμα Αρωγής Τέκνων (ομαδικό ασφαλιστήριο με συμμετοχή της τράπεζας και του εργαζόμενου) σε όλους τους συναδέλφους.
 12. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους σε Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Ελευσίνα 12% επί του βασικού μισθού και πρόσθετη ετήσια άδεια επτά ημερών.
 13. Ευνοϊκότερη μεταχείριση σε Στεγαστικά, Καταναλωτικά και Προσωπικά δάνεια συναδέλφων.
 14. Όλες οι ρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί με τις προηγούμενες επιχειρησιακές ΣΣΕ, συνεχίζουν να ισχύουν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις