15.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

ΑΔΕΔΥ: Ο κατά συρροήν ψευδόμενος αναπληρωτής υπ. Διαστρέβλωσης της Αλήθειας

Πρόσφατα

Επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης για χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθειά του να απαξιώσει το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα στα μάτια των εργαζομένων, με την παράλληλη ανάδειξη «ημετέρων», κυβερνητικών συνδικαλιστών δηλαδή. Και αυτό την ώρα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, ετοιμάζεται να σπείρει τον εργασιακό όλεθρο, και ως εκ τούτου χρειάζεται… σοβαρή και συνεργάσιμη ΑΔΕΔΥ, όπως λέει ότι θέλει και δεν έχει. Η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας των δημόσιων υπαλλήλων, για μια ακόμη φορά, «σηκώνει το γάντι» και του απαντά.

Κάνει λόγο για «ασύστολα ψεύδη» και «συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και απαξίωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δημόσιο τομέα», σημειώνοντάς του παράλληλα πως να αφήσει κατά μέρος τα ψέματα «και τις αήθεις επιθέσεις, οι οποίες δεν προσβάλουν παρά μόνον τον ίδιο και την Κυβέρνηση της κατά τα άλλα… “πρώτη φορά Αριστεράς”» και ας ασχοληθεί με το μείζον: «…να αποδεχθεί το αίτημα των εκπροσώπων των 550.000 δημόσιων υπαλλήλων και να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσουμε τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα για το Δημόσιο (διορισμοί, νέοι οργανισμοί, κινητικότητα, συλλογικές διαπραγματεύσεις, μονιμοποίηση ΙΔΑΧ, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κτλ.)».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Σε μία ακόμη συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και απαξίωσης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα προχώρησε με πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, στην οποία εκτός από λάθη και ανακρίβειες περιλαμβάνονται και ασύστολα ψεύδη!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, υποχρεωνόμαστε να επανέλθουμε και επιχειρώντας να φρεσκάρουμε εμείς τη μνήμη του Υπουργού Διαστρέβλωσης της Αλήθειας, του υπενθυμίζουμε τα εξής:

Η ΑΔΕΔΥ, έχοντας σε υψηλή ιεράρχηση το θέμα της καλύτερης αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα και την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξέλιξή του, έθετε επί σειρά ετών -από τη δεκαετία του 90 κι έπειτα- το θέμα ανάπτυξης μέσω Προγραμματικής Συμφωνίας κοινών και συνεργατικών δράσεων με τον κατ’ εξοχήν Φορέα Εκπαίδευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, το Εθνικό Κέντρο Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Η διαρκής διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ ως προς το ζήτημα αυτό, οδήγησε το 2004 σε σύνταξη και υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, ΕΚΔΔΑ και ΑΔΕΔΥ για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσία της Πολιτειακής, Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας και των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων εκείνης της περιόδου.

Με βάση, λοιπόν, αυτήν τη -νομοθετικά κατοχυρωμένη- Προγραμματική Συμφωνία (άρθρο 15, Ν. 3345/2005) το Ινστιτούτο της ΑΔΕΔΥ, το Κοινωνικό Πολύκεντρο (Ινστιτούτο Επιμόρφωσης το οποίο λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες διαδικασίες και μέσω συμπεφωνημένων, κοινών με το ΕΚΔΔΑ χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, υλοποίησε ένα μέρος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των Κοινωνικών Λειτουργιών του Κράτους. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν έκτοτε (από την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας κι έπειτα) και εξακολουθούν να υλοποιούνται, τίθενται στον προβλεπόμενο και διαρκή έλεγχο εκ μέρους των Ελεγκτικών Οργάνων των μετεχόντων στην Προγραμματική Συμφωνία. Παράλληλα το Κοινωνικό Πολύκεντρο υλοποιεί αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε γίνεται με τα αντίστοιχα Ινστιτούτα των άλλων Κοινωνικών Εταιρών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη! Τυγχάνουν, δε, ευρύτατης απήχησης στο χώρο των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Ωστόσο, από τα χρήματα αυτά η ΑΔΕΔΥ, ουδέποτε εισέπραξε ούτε ένα (1) ευρώ για να καλύψει τις λειτουργικές και διοικητικές της δαπάνες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βερναρδάκης. Η μοναδική της εμπλοκή στην όλη υπόθεση ήταν η συμμετοχή της στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, όπως εκτενώς αναλύθηκε παραπάνω.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι για ακόμη μία φορά να επαναλάβουμε ότι η ΑΔΕΔΥ, ως Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Ένωση, ουδέποτε έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση έως σήμερα και ούτε πρόκειται βεβαίως να λάβει στο μέλλον. Οι μόνοι πόροι, που η ΑΔΕΔΥ εισπράττει και διαχειρίζεται είναι τα τρία (3) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων – μελών της. Κάθε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ψευδής και έχει ως προφανή στόχο τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Τέλος, επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι όλα αυτά είναι σε απόλυτη γνώση του Υπουργού, εκφράζουμε την έκπληξή μας για ετούτη την επίθεση και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο γίνεται, ειδικά αυτή την περίοδο και μάλιστα εν όψει της προαναγγελθείσας αλλαγής του Συνδικαλιστικού Νόμου, η προσπάθεια συσχέτισης της χρηματοδότησης των συμπράξεων μεταξύ Φορέων του Δημοσίου (όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) και των Ινστιτούτων Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης Θέσεων των Συνδικάτων (όπως είναι το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ) με την αυτονομία και ανεξαρτησία των Συνδικάτων.

Καλούμε, τέλος, για μία ακόμη φορά, τον Υπουργό να αποδεχθεί το αίτημα των εκπροσώπων των 550.000 Δημοσίων Υπαλλήλων και να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσουμε τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα για το Δημόσιο (διορισμοί, νέοι οργανισμοί, κινητικότητα, συλλογικές διαπραγματεύσεις, μονιμοποίηση ΙΔΑΧ, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κτλ) και να αφήσει κατά μέρος της αήθεις επιθέσεις, οι οποίες δεν προσβάλουν παρά μόνον τον ίδιο και την Κυβέρνηση της κατά τα άλλα… «πρώτη φορά Αριστεράς»!


Τι λέει ο Βερναρδάκης για τη χρηματοδότησης

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΑΔΕΔΥ απαντώντας στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, χθες, δηλώνει: «Δεν υπήρξε ποτέ και φυσικά δεν υπάρχει και σήμερα καμιά κρατική χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ» και συμπληρώνει: «Οι μόνοι πόροι, που το συνδικαλιστικό όργανο έχει και διαχειρίζεται, είναι τα 3 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων – μελών της».

Η ΑΔΕΔΥ πάσχει προφανώς από αμνησία. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη της θα της θυμίσουμε ότι για την περίοδο 2006 έως και 2014 η προβλεπόμενη επιχορήγηση της ΑΔΕΔΥ για το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» (δηλαδή τον φορέα μελετών και ερευνών που διαθέτει) που ήταν εγγεγραμμένη στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου μας ανέρχεται σε 6.471.655 Ευρώ. Από το ποσόν αυτό εκταμιεύθηκε προς την ΑΔΕΔΥ για την ίδια περίοδο ποσόν 2.303.068 Ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών της.

Επιπλέον 3.897.374,96 Ευρώ εμφανίζονται να έχουν εκταμιευθεί στην ΑΔΕΔΥ και το Πολύκεντρό της την περίοδο 2010-2015 για ειδικές Δράσεις χρηματοδοτημένες από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).


Σχετική ανάρτηση:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις