18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα κέρδη πάνω από το νερό, οι άνθρωποι από κάτω

Πρόσφατα

Είναι έγκλημα. Κατ’ εξακολούθηση μάλιστα. Δεν είναι «θεομηνία». Τέσσερις άνθρωποι, τρεις στη Μεσσηνία και ένας στη Λακωνία, έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία γυναίκα αγνοείται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης από την κακοκαιρία που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο.

Από το Γιώργη Χρήστου

Πλημμύρες και καταστροφές σημειώθηκαν κυρίως σε Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία, καθώς και στο Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, που ήδη ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας αλλά και το αεροδρόμιο της πόλης πλημμύρισαν. Το τελευταίο μάλιστα έκλεισε.

Είναι χαρακτηριστικό του toperiodiko.gr:

Όλα αυτά συμβαίνουν όχι επειδή «άνοιξαν οι ουρανοί». Αλλά διότι το κράτος αδιαφορεί συνεχώς, συνειδητά και με χαρακτηριστικό κυνισμό για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών, για την επάνδρωση, επέκταση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη των μηχανισμών διάσωσης και έκτακτων καταστάσεων. Ό,τι έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται σε αυτούς τους τομείς είναι αποτέλεσμα κινηματικών διεκδικήσεων της ίδιας της κοινωνίας, ουσιαστικού εθελοντισμού, ακόμη και αυτοθυσίας.

Οι νεκροί και τα πλημμυρισμένα εργατόσπιτα, οι γειτονιές που μετατρέπονται σε «νησιά», τα ανήλιαγα υπόγεια που κατοικούνται από γερόντους ή από προσφυγικές οικογένειες και με την πρώτη βροχή καταστρέφονται τα λιγοστά τους πράγματα, δεν είναι «μοιραίες» συνέπειες της κακοκαιρίας. Είναι επιβεβαιώσεις της βαθιά εγκληματικής φύσης ενός συστήματος που εκλαμβάνει την ζωή ως «κόστος»

Αυτά, όμως, συμβαίνουν όταν το κράτος και όλοι όσοι έχουν ανέλθει στην εξουσία και ειδικά τα μνημονιακά χρόνια ασχολούνται με το πώς να κόβουν μισθούς, συντάξεις, δαπάνες, ασχολούνται με το πώς να γίνουν αρεστοί και υπάκουα παιδιά στους δανειστές και στο κεφάλαιο, αυτά τα αποτελέσματα έχουμε.

Οι κυβερνώντες βρίσκουν λεφτά για τη μαύρη τρύπα του χρέους, για τους δανειστές, για το κεφάλαιο, μέσω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, μέσω των περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες υποδομών, μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά δεν έχουν για τους εργαζομένους, για υποδομές και κοινωνικές δομές.

Και θα συνεχίσουν σε αυτό το ρυθμό, εάν δεν κατέβουμε στους δρόμους και δε διεκδικήσουμε -μιας και αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση- αντιπλημμυρικά έργα, καλύτερες υποδομές και όχι ξεπούλημά τους στο κεφάλαιο, που κάθε άλλο παρά για τη βελτίωσή τους θα ενδιαφερθεί. Αντιθέτως, θα τις απαξιώσει περισσότερο, αφού σκοπός του είναι η κερδοφορία μέσω της εκμετάλλευσης εργαζομένων και πολιτών.

Και εν κατακλείδι, μονόδρομος για τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το νέο είναι η σύγκρουσή του με τα μνημόνια και όλους όσοι τα εφαρμόζουν και τα υλοποιούν, η ανατροπή τους, προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση ενός φιλολαϊκού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελος του λαού και της χώρας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις