16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΚΑ: Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανεργίας

Πρόσφατα

Τo Eργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μετατρέψει το επίδομα των ανέργων σε επίδομα ενίσχυσης των εργοδοτών. Αυτό που προσπαθούσαν και δεν κατάφεραν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έρχεται να το υλοποιήσει η τωρινή κυβέρνηση.

Αυτό το μέτρο έχει πολύπλευρους στόχους, την ενίσχυση με ζεστό χρήμα των επιχειρηματιών, το χτύπημα των ΣΣΕ, την ομηρία χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων, οι οποίοι θα «απολύονται» και θα επαναπροσλαμβάνονται με το επίδομα ανεργίας.

Αν νομίζουν κάποιοι εργαζόμενοι-άνεργοι ότι το βαρέλι έχει πάτο, κάνουν λάθος! Η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου, χτυπώντας περαιτέρω την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης.

Μια τέτοια ανάπτυξη δεν αφορά τους εργαζόμενους και ανέργους, αλλά είναι μια ανάπτυξη που εξασφαλίζει τα κέρδη του κεφαλαίου. Ανάπτυξη για μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθοί και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σαν ΕΚΑ κάνουμε ξεκάθαρο ότι δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι άνεργοι ώστε να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων. Αντίθετα θα παλέψουμε από κοινού για την προστασία των ανέργων, αλλά πρώτα και κύρια απαιτούμε δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε τα σωματεία μέλη μας να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και μαζί με τους άνεργους να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο.
  • Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις