15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διοίκηση ΓΝ Άρτας: «Mea culpa» η χορήγηση αδειών στους συμβασιούχους έργου!

Υπογράψτε νέες, αλλιώς και δεν πληρώνεστε και απολύεστε, λέει η διοίκηση και εκβιάζει τις καθαρίστριες

Πρόσφατα

Οι μάσκες έπεσαν στο ΓΝ Νοσοκομείο Άρτας, αφού η διοίκηση Μπαλάσκα παίρνει πίσω το δικαίωμα χορήγησης κανονικής και αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους που υπέγραψαν συμβάσεις έργου στην Καθαριότητα του νοσοκομείου. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η διοίκηση καλεί προφορικά τους εργαζόμενους να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από τις συμβάσεις μίσθωσης έργου που είχαν υπογράψει (και περιείχαν το δικαίωμα χορήγησης κανονικών και αναρρωτικών αδειών) και να υπογράψουν νέες με απαλοιφή αυτών των όρων.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι πιέζονται μέσω διαρροών να αποδεχθούν την υπογραφή των νέων συμβάσεων, οι οποίες δυσμενέστερους όρους γι’ αυτούς. Το επιχείρημα; Αν δεν υπογράψουν, οι παλιές δεν θα ισχύουν και θα κινδυνεύσουν να απολυθούν.

Η «δικαιολογία» για την περικοπή των κανονικών και αναρρωτικών αδειών είναι ότι αυτές δεν είναι νομοθετημένες και πιθανότατα οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν, αφού οι υπηρεσίες παρέδρου δεν θα εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα.

Για το θέμα, την Πέμπτη το πρωί, επιχείρησε να κάνει παρέμβαση το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η διοίκηση δε δέχτηκε την αντιπροσωπεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Άρτας, πριν από το Δεκαπενταύγουστου, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε κάνει καταδρομική, μυστική επίσκεψη (σ.σ.: απόγευμα) στο νοσοκομείο, για σύσκεψη με παράγοντες και χωρίς να προσκληθεί το Σωματείο, σε ανακοίνωσή τους τόνιζαν, περιγράφοντας σε λίγες γραμμές τόσο την κατάσταση στη δημόσια υγεία όσο και το πώς αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις καθαρίστριες:

«Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων θέλει να ενημερώσει ότι οι εργαζόμενοι κι η δημόσια υγεία στην χώρα δεν αντέχουν άλλο ούτε “δεσμεύσεις”, ούτε “προσπάθειες”, ούτε επικοινωνιακή πολιτική. Απαιτούν εδώ και τώρα την καταβολή των χρημάτων της δεδουλευμένη εργασίας (2008-2009-2010-2012-2013), απαιτούν προσλήψεις προσωπικού και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, απαιτούν μισθούς αξιοπρέπειας κι όχι μισθούς πείνας, απαιτούν να παραμείνουν τα Νοσοκομεία δημόσια και η υγεία δημόσιο αγαθό και θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στις πολιτικές που ανοίγουν τις πόρτες, δήθεν “εξαναγκασμένοι”, στην ιδιωτικοποίηση και στον εργασιακό μεσαίωνα, στη σφαγή των μισθών και των συνθηκών εργασίας, στα πρότυπα που έχουν επιβάλει στις συναδέλφισσες μας καθαρίστριες».

ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει «στον αέρα» το θέμα της χορήγησης των κανονικών και αναρρωτικών αδειών στους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, αφού η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας ΔΕΝ στηρίζεται σε ΚΑΜΙΑ νομοθετική ρύθμιση. Επίσης έχει επισημάνει ότι «τα προβλήματα σχετικά με τις συμβάσεις έργου είναι τεράστια και βέβαια δεν αντιμετωπίζονται με τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης και του υπ. Υγείας, που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες αυτών των εργαζομένων».

Ο αγώνας για την κατάργηση των εργολαβιών, την επαναφορά των υποστηρικτικών υπηρεσιών στο Δημόσιο, με μόνιμο προσωπικό που θα εργάζεται με σταθερές εργασιακές σχέσεις και πλήρη δικαιώματα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, και καλεί «την ηγεσία του ΑΡΜΑτος, που πριν από δυο μέρες το κατηγόρησε πως δεν αναγνωρίζει το “γεγονός” ότι έχει κατοχυρωθεί από την κυβέρνηση το δικαίωμα στην κανονική και αναρρωτική άδεια, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη να πάρει θέση».


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις