koniaris2

Από το Χρήστο Κόνιαρη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΟΕΔΗΝ (ΑΡΜΑ), επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα τόσο για τον χαρακτήρα των συμβάσεων έργου τις οποίες υπογράφουν οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων όσο και για τα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα επιχειρεί να εμφανίσει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών ως υποστηρικτή των εργολάβων και αναρωτιέται αν όλοι θέλουν την εκδίωξή τους.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ηγεσία του ΑΡΜΑτος δεν θέτει απέναντι στην κυβέρνηση ούτε ένα αίτημα διεκδίκησης, προφανώς θεωρώντας ότι όλα όσα εφαρμόζονται με τις ατομικές συμβάσεις έργου επιφέρουν θεαματικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο. Αρκείται μόνο στην αναφορά ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και για την τιμή των όπλων αναφέρει ότι «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το οριστικό διώξιμο των εργολάβων από τα Νοσοκομεία και θα συμβάλουμε με τις παρατάξεις μας πανελλαδικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την επάνοδο των υποστηρικτικών υπηρεσιών στο καθεστώς της μόνιμης εργασίας».

Είναι τόσο εναγώνια η προσπάθεια της ηγεσίας του ΑΡΜΑτος να δώσει διαπιστευτήρια στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας που αναμασά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και πίνακες καθώς και τις δηλώσεις του υφυπουργού υγείας κ. Πολάκη λειτουργώντας έτσι ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης μέσα στα συνδικάτα.

Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η ηγεσία του ΑΡΜΑτος.

▪ Ο χαρακτήρας των συμβάσεων έργου προκύπτει τόσο από τις αναφορές στις ρυθμίσεις του νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και από τις εγκυκλίους που τον συνοδεύουν. Η πρόβλεψη ότι σε καμία περίπτωση οι συμβάσεις αυτές δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, άρα δεν αντιμετωπίζουν όσους τις υπογράφουν ως  εργαζόμενους , αναρωτιόμαστε σε τι παραπέμπει; Δεν είναι αυτονόητο ότι μετατρέπουν, επ’ αόριστο μάλιστα, τους εργαζόμενους σε ατομικούς εργολάβους; Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επέλεξε στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων όχι μόνο να μην επαναφέρει αυτές τις υπηρεσίες στο Δημόσιο και μην επανασυστήσει  τις οργανικές θέσεις αλλά προωθεί, δυνητικά μάλιστα  την αντικατάσταση επ’ αόριστον των εργολάβων με τις ατομικές συμβάσεις έργου.  «Διαφεύγει», άραγε τυχαία, από την ηγεσία του ΑΡΜΑτος η απάντηση του κ. Πολάκη στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι η υπογραφή συμβάσεων με «εξαρτημένη εργασία» απαγορεύεται από την Τρόικα; Αναφέρεται μάλιστα το ΑΡΜΑ στην αρχική νομοθετική ρύθμιση για αυτές τις συμβάσεις αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι σε αυτή προβλέπονταν η εφαρμογή τους προσωρινά και για λίγους μήνες προκειμένου να συσταθούν οργανικές θέσεις, πρόβλεψη που απουσιάζει από την ισχύουσα νομοθετική ρύμιση.

▪ Η ηγεσία του ΑΡΜΑτος χρησιμοποιώντας τους κυβερνητικούς πίνακες ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα απολαμβάνουν εισόδημα αντίστοιχο με τον μισθό των μονίμων εργαζόμενων. Όμως οι ίδιοι αυτοδιαψεύδονται αφού λίγο πριν έχουν ψελλίσει ότι  σε αρκετές περιπτώσεις οι συμβάσεις δεν θα είναι με 5ημερο και 8ωρο και συνεπώς οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν και τους αντίστοιχους μισθούς. Ισχυρίζονται ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται προσαυξήσεις για τις Κυριακές και τις νύκτες. Επισημαίνουμε εδώ ότι το καθεστώς αυτό έχει εφαρμοστεί εκτεταμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση και πουθενά δεν καταβάλλονταν τέτοιες προσαυξήσεις. Γνωρίζει κάτι περισσότερο η ηγεσία του ΑΡΜΑτος από τις συναντήσεις της με τους κυβερνητικούς παράγοντες;

▪ Ισχυρίζεται το ΑΡΜΑ στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απολαμβάνουν όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Δηλαδή τα τετράωρα, τα πεντάωρα και τα εξάωρα είναι πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Αυτό το εργασιακό μέλλον ονειρεύεται το ΑΡΜΑ για τους εργαζόμενους στο δουλεμπόριο των εργολαβιών;  Επίσης η  χορήγηση της αναρρωτικής άδειας μετά από έγκριση των υπηρεσιών για «σοβαρές» περιπτώσεις, η χορήγηση κανονικής άδειας χωρίς νομοθετική ρύθμιση,  η μη χορήγηση αδειών μητρότητας , λοχείας κλπ είναι πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Είναι λοιπόν προφανές ότι όλα αυτά βεβαίως βρίσκονται στον «αέρα», αφού μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε,  η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας για να ξεφύγει τα πρόβλεψε μεν σε εγκυκλίους, που όμως δεν στηρίζονται σε καμία νομοθετική ρύθμιση.  Όμως το ΑΡΜΑ αποκρύπτει σκόπιμα ότι όταν αυτό «πανηγύριζε με κλειστά μάτια» για τις συμβάσεις αυτές, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών από την  πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε τεκμηριωμένα και αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν όπως η υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων από τους εργαζόμενους, η  προαιρετική εφαρμογή των συμβάσεων, η απουσία πρόβλεψης για κανονικές και αναρρωτικές άδειες, μητρότητας κ.τ.λ  αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση να προβαίνει σε «βελτιώσεις» έστω και με την έκδοση εγκυκλίων.

▪ Ξεπερνά εύκολα στην ανακοίνωσή του το ΑΡΜΑ την αντιφατικότητα και «προχειρότητα» του Νομοθετικού πλαισίου πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η υπογραφή των ατομικών συμβάσεων. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις εργολαβικές εταιρίες να αναθαρρήσουν επιδιώκοντας αποφάσεις που θα τους εξασφαλίσουν  τη μόνιμη παρουσία τους μέσα στα νοσοκομεία. Άραγε πως μπορεί να εκληφθεί η προαιρετική εφαρμογή αυτών των συμβάσεων; Τυχαία έγιναν όλα αυτά, ή μήπως κάποιοι είχαν αποφασίσει να «κάψουν» το αίτημα της εκδίωξης των εργολάβων;

▪ Αναρωτιέται η ηγεσία του ΑΡΜΑτος αν ανεχόμαστε το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, την απλήρωτη εργασία, την «κλοπή» των δεδουλευμένων τους με διάφορους τρόπους, τις δουλεμπορικές σχέσεις που είχαν αυτοί οι εργαζόμενοι. Μάλλον σε λάθος αποδέκτη απεύθυναν το ερώτημα. Την ευθύνη για την τήρηση των στοιχειωδών αυτών δικαιωμάτων έχει τώρα η σημερινή κυβέρνηση που οι ίδιοι με πάθος υποστηρίζουν. Αυτή ανέχεται τις μαφιόζικες πρακτικές, αυτή δεν έχει στήσει ούτε έναν στοιχειώδη μηχανισμό ελέγχου, αυτή δεν επαναφέρει το εργασιακό δίκαιο που καταργήθηκε την μνημονιακή περίοδο, αυτή πέρασε μέσα στο καλοκαίρι ρυθμίσεις που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το εργασιακό τοπίο. Λάθος πόρτα χτύπησαν λοιπόν.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών ήταν και θα παραμείνει σταθερό στην βασική του θέση για κατάργηση των εργολαβιών αλλά και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Την επαναφορά των υποστηρικτικών υπηρεσιών στο δημόσιο, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και τη λειτουργία τους με εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη εργασία που θα απολαμβάνουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτό βεβαίως δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να διεκδικούμε μαζί με αυτούς τους εργαζόμενους πλήρη απασχόληση (5ημερο, 8ωρο) καθώς και πλήρη και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στις άδειες και την ασθένεια. Ταυτόχρονα προβάλλουμε το αίτημα για  την μετατροπή αυτών των συμβάσεων άμεσα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τέλος η ηγεσία του ΑΡΜΑτος μας εγκαλεί γιατί συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τις ΠΟΕΔΗΝ. Τους λέμε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όταν ιδίως αυτές αποτελούν αποφάσεις συλλογικών οργάνων.. Τους υπενθυμίζουμε απλώς ότι το ΜΕΤΑ Υγειονομικών αλλά και τα σχήματα που το δημιούργησαν ακολούθησαν αυτή την τακτική επί δεκαετίες. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, διαφοροποιούμενοι όταν χρειαζόταν  από τις επιλογές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ προβάλλοντας ταυτόχρονα το δικό τους πλαίσιο. Αυτό που βεβαίως δεν έκανε και δεν θα κάνει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών είναι να καλεί έμμεσα ή άμεσα σε απεργοσπασία υπηρετώντας μκροκομματικές σκοπιμότητες. Τους υπενθυμίζουμε απλά την  αγωνιστική στάση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών την πρώτη περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αυτή δεν είχε προσχωρήσει στη λογική του μνημονιακού μονόδρομου.

Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη όταν μας εγκαλούν για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η μετατροπή τους σε συμπληρωματικό γραφείο τύπου του Υπ. Υγείας ούτε τους ίδιους βοηθά, πολύ περισσότερο προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο υγειονομικό κίνημα.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

* Ο Χρήστος Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.