15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη

Κάλεσμα ΜΕΤΑ για τη συγκέντρωση των Συνδικάτων στη Θεσ/νίκη, 10 Σεπτέμβρη, ώρα 6μμ.

Πρόσφατα

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Οι φετινές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στις 10 Σεπτέμβρη, συμπίπτουν με τον ένα χρόνο από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, την υπογραφή του 3ου μνημονίου απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη συνέχιση της λιτότητας, της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας και της μετατροπής της σε «οικόπεδο» και σε προτεκτοράτο των δανειστών.

Ένας χρόνος απ’ την προηγούμενη ΔΕΘ και ο κατήφορος συνεχίζεται.

Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός «στενάζουν» από την υπερφορολόγηση και είναι «βουτηγμένοι» στα χρέη στο Δημόσιο, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δουλεύουν και δεν πληρώνονται κανονικά, ενώ διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, η ενοικιαζόμενη και η εν αναμονή στο τηλέφωνο για εργασία, οι ατομικές συμβάσεις και τα μπλοκάκια.

Η ανεργία «καλπάζει», οι επιχειρήσεις κλείνουν και η κυβέρνηση συζητά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και την προώθηση και νέων μορφών ελαστικής εργασίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις καλά κρατούν! Τώρα, παραδίδεται η περιουσία της χώρας μας στους δανειστές, παραχωρούνται οι υποδομές της κι έτσι αφαιρούνται τα παραγωγικά της εργαλεία για μια μελλοντική ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Συνεχίζεται το «πάρτι» των εργολαβιών στο Δημόσιο, ενώ από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή του ταλαιπωρούνται οι πολίτες και χρησιμοποιείται ως άλλοθι στην εκχώρηση κερδοφόρων φιλέτων του στους ιδιώτες. Ακόμη και τα νομοσχέδια για την κινητικότητα και την αξιολόγηση, που δρομολογεί για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μνημονιακών της δεσμεύσεων για τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του και το «κούρεμα» των αναγκαίων θέσεων εργασίας για την «ομαλή» του λειτουργία.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Επέλεξε να γίνει το καλό και υπάκουο παιδί στην Ευρώπη και στη Γερμανία, γιατί φαίνεται ότι οι «καρέκλες» της εξουσίας αξίζουν περισσότερα από την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και τη διεθνή θέση της χώρας.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το δήθεν «παράλληλο» κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μια απάτη, αφού τίποτα δεν μπορεί να νομοθετηθεί από την κυβέρνηση, αν δεν λάβει το πράσινο φως των δανειστών. Η δικαιολογημένη απογοήτευση δεν πρέπει να μας «βάλλει από κάτω», γιατί οι υποχρεώσεις μας «τρέχουν», η ανεργία είναι το μέλλον μας και τα παιδιά μας φεύγουν στην ξενιτιά.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν και πάλι το ψηλά κεφάλι. Εμείς ήμασταν που ρίχναμε «ισχυρές» κυβερνήσεις το 2010-2012, στείλαμε στα σπίτια τους και «συνταξιοδοτήσαμε» πολιτικά τους τότε μνημονιακούς πρωταγωνιστές, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς ήμασταν που ακυρώναμε τους πλειστηριασμούς και το ξεπούλημα της χώρας και χαλούσαμε τα σχέδια των δανειστών.

Τα συνθήματα, «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» και «Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ», πρέπει να ηχήσουν ξανά στις διαδηλώσεις μας και να μας συνεγείρουν και πάλι, γιατί το κλαψούρισμα και η μεμψιμοιρία δεν μας ταιριάζουν και θα το πληρώσουμε ακριβά και εμείς και τα παιδιά μας.

Θυμηθείτε την αμηχανία τους, όταν δύο μήνες μετά τις εκλογές στην απεργία του Νοέμβρη του 2015 και ιδιαίτερα στις 4 Φλεβάρη του 2016, κατεβήκαμε μαζικά στους δρόμους. Αναγκάστηκαν να ανοίξουν τη βουλή το Πάσχα και να ψηφίσουν την παραμονή της Κυριακής του Θωμά, το ασφαλιστικό-φορολογικό, και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν η «συμμαχία» ΠΑΣΚΕ(Παναγόπουλου) και ΠΑΜΕ δεν οδηγούσαν στην αποκλιμάκωση των αγώνων με την προκήρυξη της 48ωρης απεργίας – φάντασμα – που έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση.

Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την εφαρμογή των ΣΣΕ, τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους στο 80% του βασικού μισθού και την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έκλεισαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές και συνεταιριστικές οργανώσεις.

Διεκδικούμε να μπει τέρμα στις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεών μας και αγωνιζόμαστε για τη σταδιακή επαναφορά τους στα, προ μνημονίου εποχής, επίπεδα, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περικοπή.

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις σε παιδεία, υγεία, αυτοδιοίκηση και πρόνοια, εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας και του επταμισάωρου, με προοπτική μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, καθώς και την κατάργηση της ελαστικής, της ενοικιαζόμενης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Παλεύουμε για να μην ξεπουληθεί η χώρα, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτηθούν από το Δημόσιο όλες οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και οργανισμοί, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, που για να γίνεται αυτό, το κράτος συνεχίζει τη φοροληστεία του λαού και την εξαθλίωσή του.

Χρειάζεται να μεταφέρουμε στους κυβερνώντες και τα αφεντικά το φόβο και την τρομοκρατία για το Lexit (Grexit), γιατί γι’ αυτούς η παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ είναι ο παράδεισος, ενώ για εμάς είναι η φυλακή και η κόλαση.

Όλα αυτά δεν είναι ακατόρθωτα. Σκεφτείτε μόνο πώς «έτρεμαν», όταν ο λαός ψήφιζε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα πέρσι, με κλειστές τις τράπεζες και όταν όλο το ευρωπαϊκό και ντόπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ήταν απέναντί του.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη, από μόνη της, δεν αποτελεί πανάκεια. Άγρια εκμετάλλευση μπορεί να υπάρχει και με το ευρώ και με τη δραχμή. Η εμπειρία μας όμως διέλυσε τις αυταπάτες. Η ΕΕ δεν είναι μια δημοκρατική ένωση των λαών, αλλά μια συμμαχία των καπιταλιστών και του μονοπωλιακού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και ότι καμιά ριζοσπαστική και φιλολαϊκή αλλαγή δεν μπορεί να συντελεστεί στο πλαίσιό της.

Απαιτείται λοιπόν να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να ανατρέψουμε αυτούς που ψηφίζουν και εφαρμόζουν μνημόνια, που βάζουν πάνω από τα συμφέροντα του λαού τη διάσωση του ευρώ και της ευρωζώνης και να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του χρέους, γιατί εμείς δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα «g@misi@tik@» της αστικής τάξης και των παρασίτων της, ώστε να συνεχίζουν αυτοί να ζουν σαν πασάδες και εμείς σαν ραγιάδες.


ΕΔΩ η ανακοίνωση σε μορφή docx και ΕΔΩ σε μορφή .pdf.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις