15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΣΥΑΠΕ: Να ανακληθούν οι παράνομες & καταχρηστικές μισθολογικές περικοπές των υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας

Πρόσφατα

Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και την ΟΣΥΑΠΕ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καταγγέλλει καταχρηστική περικοπή μισθών στους υπαλλήλους – εξεταστές υποψηφίων οδηγών. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως σας είναι γνωστό οι συνάδελφοι εξεταστές υποψηφίων οδηγών το τελευταίο διάστημα έδωσαν μια μάχη την οποία και προσωρινά κέρδισαν και αφορούσε την καταβολή αποζημίωση τους για το πρόσθετο έργο που διενεργούσαν.

Ο αγώνας αυτός δόθηκε με τον τρόπο που καθορίσθηκε από την δευτεροβάθμια συνδικαλιστική μας οργάνωση, όπως αυτός αποτυπώνεται και στην υπ΄ αριθ. 20/14-6-2016 απόφαση της ΟΣΥΑΠΕ περί κήρυξης απεργίας – αποχής από κάθε επιτροπή που σχετίζονταν με το κύριο και βοηθητικό έργο των εξετάσεων δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών. Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη κινητοποίηση –οι οποίοι και δικαιώθηκαν με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας – παρέμεναν στον φυσικό χώρο εργασίας τους εκτελώντας το σύνολο των καθηκόντων τους σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας τους και τις υποδείξεις των προϊσταμένων τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και στο υπ΄ αριθ. 171346/10335/28-6-2016 έγγραφο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι «οι υπάλληλοι εξεταστές παρέμειναν διαρκώς στις θέσεις εργασίας τους μέχρι το πέρας του ωραρίου (ώρα 15:00) εκτελώντας κανονικά τα καθήκοντά τους, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία των λοιπών δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας και εξυπηρέτηση των πολιτών ….».

Παρόλα αυτά, δηλαδή του γεγονότος ότι οι συνάδελφοι εξεταστές συμμετείχαν κανονικά στην άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους εκτός της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, όπως καθόριζε και η απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας εκδίδει τις υπ΄ αριθ. 186995/5741/15-7-2016 & 186997/5742/15-7-2016 πράξεις περικοπής αποδοχών για τις ημερομηνίες 15 – 16 – 17 – 21 και 22 Ιουνίου 2016 επικαλούμενος στο σκεπτικό της, την υπ΄ αριθ. 26/26-4-2016 παλαιότερη απόφαση της ΟΣΥΑΠΕ που αναφερόταν σε στάσεις εργασίας από το συγκεκριμένο έργο και όχι της επικαιροποιημένης που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2016 και αναφερόταν σε αποχή από κάθε επιτροπή που σχετίζονταν με το κύριο και βοηθητικό έργο των εξετάσεωνδοκιμασίας προσόντων.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι ο Διευθυντής Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Ηλείας, παρόλο που δεν τηρεί τα αναγραφόμενα της παρ 2 του άρθρου 43 του Ν. 3528/07 περί κοινοποίησης με απόδειξη της πράξης περικοπής ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει την δυνατότητα να προσφύγει στο υπηρεσιακό συμβούλιο, στηρίζεται στο υπ΄ αριθ. 2/70588/0022/06 έγγραφο του ΓΛΚ που θεωρεί ότι η καταβολή μισθού δικαιολογείται για την άσκηση του συνόλου των δραστηριοτήτων που είναι συνυφασμένες με την θέση που κατέχει ο εργαζόμενος και όχι μέρος αυτών. Αγνοώντας προς το παρόν ότι η αναφερόμενη πράξη περικοπής στοχεύει να τορπιλίσει το πνεύμα και την λογική της απόφασης για αποχή του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών είναι πιστοποιημένοι υπάλληλοι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης του αντίστοιχου Υπουργείου και το κυριότερο μπορούν να είναι από διάφορες υπηρεσίες και όχι μόνο της αντίστοιχης Διεύθυνσης Μεταφορών. Δηλαδή αποτελεί επιλογή του υπαλλήλου εάν θα είναι ή όχι εξεταστής υποψηφίων οδηγών, ανεξαρτήτως της υπηρεσίας που είναι τοποθετημένος και σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν είναι συνυφασμένη με την θέση που κατέχει. Εξάλλου όλη η σχετική νομοθεσία που αφορά τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών είναι σαφέστατη σε ότι αφορά τη μη συμμετοχή των υπαλλήλων στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει, κάτι, που εσκεμμένα ή όχι, αγνοείται από την συγκεκριμένη πράξη περικοπής αποδοχών.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι λογικές που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουν σχέση με βασικά εργασιακά ζητήματα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Δεν γνωρίζουμε εάν αντίστοιχος ζήλος υπήρχε στην αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης που διαρκούσε για μήνες και εάν αντίστοιχη αντιμετώπιση είχε η αποχή που πρόσφατα είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις διάφορες επιτροπές, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η συγκεκριμένη πράξη περικοπής αποδοχών διακατέχεται από την λογική να σαμποτάρει τις αποφάσεις του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου και να αντιπαλευτεί με το σύνολο των συναδέλφων που διεκδίκησαν και κέρδισαν.

Πρωτοπόροι και εδώ…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις