15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας»: Αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Πρόσφατα

lipasmata-kavalas-mat-222Εντατικοποιείται η καταστολή κατά των απεργών στα «Λιπάσματα Καβάλας». Το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ΜΑΤ και μπράβοι της επιχείρησης απέκλεισαν τη Δυτική Πύλη του εργοστασίου για να «διευκολύνουν» την είσοδο του απεργοσπαστικού μηχανισμού στο εργοστάσιο.

Μάλιστα, δεν δίστασαν να προσαγάγουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος Ευθύμιο Θεοχάρη. Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει από την Τρίτη επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των απεργών στο Αστυνομικό Τμήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις 8.30 π.μ.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιχειρούν κράτος και εργοδοσία, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται, όπως τονίζουν οι απεργοί, ότι η δημοκρατία τους σταματά έξω από την πύλη των εργοστασίων, σταματά εκεί που οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 51 απολύσεις -οι 6 από αυτές προχτές, μια μέρα πριν από την απεργία, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα.

Όπως καταγγέλλουν, εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας στα Λιπάσματα Καβάλας έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Η εργοδοσία απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση του εργοδότη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δύο – τριών μηνών έπεσε στο κενό.

Πολλοί πάντως είναι οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτόν το ρόλο. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία της περιοχής.

Με πληροφορίες, φωτογραφία από 902.gr


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις