Θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τι ομαδικές απολύσεις λέει ο Κατρούγκαλος

Την αναβολή της συζήτησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον ρόλο που έχει σήμερα το υπουργείο Εργασίας στην έγκριση ή απόρριψη των ομαδικών απολύσεων θα ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένοντας την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή της εταιρείας Lafarge, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.

Και αυτό, την ώρα που Κατρούγκαλος – εργοδότες – και μνημονιακή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνουν… κοινό μέτωπο στα εργασιακά ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, εθνική γραμμή, όπως τη λένε, σε μια προσπάθεια να κρύψουν ό,τι έχει δρομολογηθεί: το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ήδη, υπάρχει η σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται ως ασύμβατος με το κοινοτικό δίκαιο, ο παρεμβατικός ρόλος του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, ο οποίος έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις ομαδικές απολύσεις, χαρακτηρίζεται ως βραδυφλεγής βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η κρισιμότητα του θέματος ενισχύεται και από το ισχυρό ενδεχόμενο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κάνει αποδεκτή την σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η απόφαση να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «θα ζητήσει να αναβληθεί η συζήτηση με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, την οποία θα σεβαστούμε».

Το επίμαχο θέμα ήρθε στην επικαιρότητα στις 7 Ιουνίου του 2016 με αφορμή προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ του Γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Lafarge, η οποία αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να προχωρήσει στην διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στην Χαλκίδα, στο οποίο απασχολούνταν 236 εργαζόμενοι.


Διαβάστε επίσης: