15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ: Αγώνας ενάντια στην υλοποίηση του ΕΦΚΑ

Πρόσφατα

Για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι… Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι συνταξιούχοι καλούμαστε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το Brexit στη Βρετανία και η μετατροπή της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ και σε πολιτική και από την άλλη έχουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς σε σημαντικό τμήμα της Ευρώπης, του εθνικισμού καθώς και του οικονομικού προστατευτισμού.

Η περίοδος κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά και πολλές ευκαιρίες για το εργατικό κίνημα με διπλό στόχο: αφενός να δοθεί ένα πλήγμα στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην ευρω-λιτότητα και τις μνημονιακές πολιτικές που μας φτωχοποιούν και μας περιθωριοποιούν.

ΕΦΚΑ

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ξεκινάνε την διαδικασία υλοποίησης της ενοποίησης όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Μια ενοποίηση που όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον, ότι θα διαλύσει τα Ταμεία και τη νύφη θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ήδη ο νόμος 4389/27-05-2016 αρθ.234, παρ. 8 αναφέρεται σε τυχόν πλεονάζον προσωπικό του ΕΦΚΑ, που θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες!

Είναι τουλάχιστον τραγικό, να αναφέρεται σε ψηφισμένο νόμο, ότι θα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό από την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και οι εργαζόμενοι των Ταμείων να συνεχίζουμε να δουλεύουμε σα να είναι όλα φυσιολογικά.

Εμείς ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στα πολλά προβληματικά σημεία που αφορούν το προσωπικό των Ταμείων και τον τρόπο μεταφοράς του στον ΕΦΚΑ. Τελευταίο επεισόδιο ήταν οι πρόσφατες προθεσμίες για αιτήσεις μεταφοράς προσωπικού στον ΕΦΚΑ κατά προτεραιότητα, επιδιώκοντας καθαρά να μας διαιρέσουν σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Είχαμε θέσει στο ΔΣ του Συλλόγου μας από την δημοσίευση του νομοσχεδίου και στις ανακοινώσεις μας, ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και να οργανώσουμε τις δράσεις μας απέναντι σε οποιοδήποτε διαχωρισμό του προσωπικού, επιδιώξει να κάνει η πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για τις θέσεις εργασίας, για κινητικότητα, αλλά και για την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας ήταν απούσα από τις δύσκολες στιγμές.

Παρά την κατηγορηματική (;) αντίθεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν στους συναδέλφους.

Έγινε μια Συνέλευση, που είχε για άλλη μια φορά διαδικαστικό χαρακτήρα, όπου δυστυχώς το κέντρο της συζήτησης ήταν άλλο, και το θέμα του ΕΦΚΑ απουσίαζε χαρακτηριστικά. Θέσαμε στη Γενική Συνέλευση την απραξία και την τελματώδη κατάσταση που βρίσκεται ο Σύλλογος μας, αλλά δυστυχώς η κατάσταση από τότε χειροτέρεψε κι άλλο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΠΟΚΠ

Το ίδιο συνέβη και στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, που έγινε πριν λίγες ημέρες (23-24/06/2016). Ένα συνέδριο που αναλώθηκε σε μάχες για τις ψήφους και σε νέες συνεργασίες με σκοπό τις θέσεις εξουσίας. Αντί να έχει κέντρο τα προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος και του Κοινωνικού Κράτους καθώς και των εργαζομένων σε αυτά. Ενώ φυσικά δεν πήρε καμία απόφαση για το πώς θα παλέψει ενάντια στην υλοποίηση του ΕΦΚΑ και για την προστασία των εργαζομένων στα Ταμεία.

Η νέα «ενωτική» παράταξη προέκυψε από ανθρώπους και συνδυασμούς, που μέχρι πρόσφατα είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για την διάσωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ ο ευκαιριακός της χαρακτήρας και ο αριβισμός της θα φανούν πολύ σύντομα.

Παρά τις προσπάθειες που κάναμε συμμετέχοντας στο συνέδριο, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε την πορεία του και να το στρέψουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση και γι’ αυτό δυστυχώς πέρασε εντελώς αδιάφορα για τους εργαζόμενους.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απέναντι στη νέα επίθεση οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ και της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να απαντήσουμε αγωνιστικά και δυναμικά, γιατί μόνο έτσι οι κυβερνώντες θα μας λάβουν υπόψιν τους.

Καλούμε την συνδικαλιστική ηγεσία, να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση νέας (ουσιαστικής αυτή την φορά) Γενικής Συνέλευσης με θέμα τον ΕΦΚΑ.

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά και δεν αξίζει στους εργαζόμενους να έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πρέπει άμεσα οι παρατάξεις που απαρτίζουν την συνδικαλιστική πλειοψηφία, να καταλήξουν και να ορίσουν τον νέο πρόεδρο του ΔΣ. Είτε μείνουν ίδιες είτε αυξηθούν, λόγω της «συμμαχίας των προθύμων» ή άλλων ανταλλαγμάτων!

Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να σταματήσουμε την υλοποίηση του ΕΦΚΑ! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας. Εάν καταφέρει τελικά η πολιτική ηγεσία να δημιουργήσει τον ΕΦΚΑ, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, για να μην υπάρξει κινητικότητα και για να μην χειροτερεύσουν οι εργασιακές συνθήκες.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις