15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παιδικοί: Οι ιδιώτες ζητούν «μίζες» για να κρατηθεί θέση, καταγγέλλουν οι γονείς

Πρόσφατα

kouroumplis-fotiou-mpalafas-xaritsisΤην καταγγελία την είχε κάνει πρόσφατα ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, ότι δηλαδή υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που ζητούν από τους γονείς να «προπληρώσουν» (σ.σ.: μαύρα χρήματα), προκειμένου να τους κρατηθεί μια θέση για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» και επίσης ότι οι ωφελούμενοι θα ταλαιπωρηθούν με το νέο σύστημα και θα χαθούν θέσεις. Πλέον, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι γονείς μέσα από επιστολή τους προς τους συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και στην ΕΕΤΑΑ, ότι δηλαδή ευθαρσώς οι ιδιώτες ζητούν «μίζες».

«Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον τροφεία, δηλώνουν την προτίμηση τους σε όσες μητέρες θα επιλέξουν σχολικό για τη μετακίνηση των παιδιών (με επιπλέον κόστος, όπως προβλέπεται) και κάνουν προκρατήσεις θέσεων με χρηματικό αντίτημο (εγγραφή)», τονίζουν στην επιστολή τους και ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να ελέγξουν πάλι το πρόγραμμα που έχει «κενά», πριν από την Προκήρυξη των θέσεων, «ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις χαμένων θέσεων και εκμετάλευσης των ωφελούμενων».

Η καταγγελία των γονέων έρχεται δύο ημέρες μετά τα… διθυραμβικά των συναρμόδιων υπουργών για το νέο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίασή του. Και έρχεται, μάλιστα να τα αποδομήσει ένα ένα.

«Το νέο σύστημα παρέχει διαφάνεια και δικαιοσύνη και απαλλάσσει από σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που πίεζαν το σύστημα. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται θετικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβρη. Το κράτος εξαντλεί τις ικανότητες που έχει, μιας και η χρηματοδότηση από την Ευρώπη μειώνεται», είχε πει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγυής Θεανώ Φωτίου είχε χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ένα «καινοτόμο σύστημα, μια δουλειά που έγινε σε συνεργασία με ένα συνεχή διάλογο από τρία συναρμόδια υπουργεία» και πως «από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑΑ και τους περιφερειάρχες. Γνωρίζουμε από την αρχή τις ενστάσεις, όμως είμαι ευτυχής για την καινοτομία… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανά πρόσθετα κόστη που μπορεί να προκύψουν. Πρόκειται πραγματικά για καινοτομία. Είναι για μας τόλμη».

Ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, τέλος, είχε ότι «όλα γίνονται με στόχο τη διεύρυνση των τελικών δικαιούχων. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μείωση κόστους, αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικής αξιολόγησης». Επιπλέον, όπως είχε πει, από αρχές Αύγουστου η ΕΕΤΑΑ θα εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις. Επομένως, από Σεπτέμβρη το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα.

Σχόλιο ΠΑΣΕΚΔΑΠ: Όταν ένα νέο σύστημα προκύπτει μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς, δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουν μόνο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών δομών και όλοι οι υπόλοιποι (γονείς, αυτοδιοικητικοί και εργαζόμενοι σε δημοτικές δομές) να έχουν άδικο που αντιδρούν και αναδεικνύουν τα σημεία του νέου συστήματος που αντί να λύσουν παλιά προβλήματα, θα δημιουργήσουν νέα μεγαλύτερα. Κάτι δεν πάει καλά προφανώς…

Να σημειωθεί πως και η ΚΕΔΕ έχει αντιταχθεί στο νέο πρόγραμμα των παιδικών μέσω ΕΣΠΑ – εδώ η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Εκ μέρους της ομάδας ΕΕΤΑΑ – Ομαδική Επιστολή Διαμαρτυρίας στο Facebook

Πρός: ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Εργασίας

Κοινοποίηση για να λάβουν γνώση σε:
ΚΕΔΕ
ΠΑΣΕΚΔΑΠ
ΠΟΣΙΠΣ
ΜΜΕ

Αξιότιμοι Κύριοι μετά την δημοσίευση του Φεκ με τις αλλαγές που πραγματοποιείτε για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” εμείς ως δυνητικά ωφελούμενες μητέρες σας αποστέλλουμε τις ενστάσεις μας και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζονται πριν καν την δημοσίευση της πρόσκλησης.

  1. Η ακύρωση του Voucher σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί από κάποιον ωφελούμενο!Θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσετε την απόφαση σας καθώς δεν έχει καμία λογική, εφόσον υπάρχει ένας συγκεκριμένος προυπολογισμός του προγράμματος,να μην εξαντληθεί σε ωφελούμενους και επιλαχόντες. Τα Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους θα είναι χιλιάδες (ενδεικτικά μη συννενόηση με σταθμούς στο οικονομικό κομμάτι, εγγραφή προνηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία) και η απώλεια τους συνεπάγεται λιγότερους ωφελούμενους από τις προηγούμενες χρονιές.

  2. Από το ΦΕΚ προκύπτει ότι οι δομές πλέον δεν θα υπογράφουν σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ αλλά με τις μητέρες. Αυτό συνεπάγεται ότι μας εκθέτετε σε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο,σε περίπτωση που δεν πληρώνονται από την ΕΕΤΑΑ, να ζητούν τα οφειλώμενα χρήματα από τις μητέρες βάση του συμφωνητικού που θα υπάρχει. Διευκρινήστε μας αν θα έχουν αυτό το δικαίωμα οι σταθμοί ή όχι.

  3. Προσδιορίστε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται τα παιδιά που θα αποδέχονται οι σταθμοί και τα Κδαπ. Θα έχουν δικαίωμα άρνησης της εγγραφής ακόμα και αν υπάρχουν κενές θέσεις; Θα δέχονται βάσει της μοριοδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση της δυναμικότητάς τους; Η σύζευξη έπρεπε να διατηρηθεί και να μπορούν να δηλώνουν οι μητέρες όσους σταθμούν επιθυμούν και έπειτα να εγγράφονται βάσει της κατάταξης μοριοδότησης σε όποιον,από όσους δήλωσαν,επιλέξουν και όχι σε όποιον επιλεγούν από τους ιδιοκτήτες. Η σειρά των επιλεγέντων σταθμών να ειναι ενδεικτική και μη δεσμευτική για τις μητέρες και μόνο.

  4. Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον τροφεία, δηλώνουν την προτίμηση τους σε όσες μητέρες θα επιλέξουν σχολικό για τη μετακίνηση των παιδιών(με επιπλέον κόστος όπως προβλέπεται) και κάνουν προκρατήσεις θέσεων με χρηματικό αντίτημο(εγγραφή). Συννημένα θα βρείτε αποσπάσματα από δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στη σελίδα μας από μητέρες που ήρθαν σε επαφή με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς(τα ονόματα των παιδικών σταθμών και των μητέρων για ευνόητους λόγους δεν εμφανίζονται στην επιστολή μας αυτή και θα σταλούν μόνο στην ΕΕΤΑΑ). Η διαρκής μείωση του ποσού επιδότησης ανά παιδί δημιουργεί πίεση στις μητέρες ώστε να καλύψουν τις απώλειες. Παρακαλούμε για την λήψη μέτρων ωστέ να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος.

  • Ανθούπολη. Χρήματα για εγγραφή με τη δικαιολογία πως τα πράγματα θα είναι πολύ ρευστά φετος.

  • Ίλιον. ‘Εξτρα χρήματα το μήνα (όχι για σχολικό ή δραστηριότητες) αλλά για να καλύψουν τη διαφορά του voucher.

  • Περιστέρι. Μας ρώτησαν αν θα έχουμε σχολικό γιατί όταν φτάσει η ώρα που θα μας επιλέξουν ΑΥΤΟΙ θα προτιμήσουν τους γονείς που θα πληρωνουν σχολικό.

  • Γλυφάδα. 150 λεει γιατί το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο φύλαξη και φαγητό και τίποτε άλλο κ αυτή τους κανει δραστηριότητες μόνη της.

  • Θεσ/νίκη. Αντί για χρήματα εγγραφής θα δώσουν μια λίστα με αναλώσιμα για τον παιδικό σταθμό να ψωνίσουν τα παιδια του ΕΣΠΑ .
    Καλαμαριά ζητάνε 50 ευρώ για τα μαθήματα (αγγλικά κλπ) γιατι φέρνουν δασκάλους εξωτερικούς .

  • Καλλιθέα. 120 ευρώ 50 εγγραφή + 70 γραφική ύλη για κράτημα θέσης εσπα+σχολικό. Αγύριστα περάσεις δε περάσεις. Αν περάσεις ΕΣΠΑ θα ζητηθεί το 5% σίγουρα κ δεν ξέρει για παραπάνω. Θα υπάρχει προτίμηση στις παλιές μαμάδες γενικά εκτός αυτών που δίνουν χρήματα.

  • Κυψέλη. Πολύ ευγενική κ ξεκάθαρη, μιλήσαμε για προεγγραφή καθαρά κ μόνο για κράτηση θέσης η οποία μετά επιστρέφεται αν δεν πας. Αν μπεις αφαιρείται / συμψηφίζεται με σχολικό και τις έξτρα χρεώσεις/ συμμετοχή η οποία είναι στα 60 ευρώ.

Παρακαλούμε πριν εκδοθεί η πρόσκληση να λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη και να πράξετε ανάλογα ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις χαμένων θέσεων και εκμετάλευσης των ωφελούμενων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις