21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εκλογική Διακήρυξη ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για το 32ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (23-24/6)

Πρόσφατα

aristeri-kinisi-popokpΝα οργανώσουμε τις αντιστάσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τη μνημονιακή της μετάλλαξη, τώρα επιχειρεί να υλοποιήσει τα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα του 3ου Μνημονίου με τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι δύο κυριότερες επιθέσεις εκφράστηκαν με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/12-5-2016 και το πολυνομοσχέδιο ξεπουλήματος και φορολεηλασίας.

Με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) όχι απλώς συνθηκολόγησε, αλλά πέρασε στην απέναντι πλευρά και επέλεξε να υπερασπιστεί τα κοινά συμφέροντα δανειστών, τραπεζιτών και κεφαλαίου.

Με παταγώδη και καθολικό τρόπο διέψευσε όλες τις επαγγελίες και «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της λιτότητας. Πρώτα κατέρρευσε το «παράλληλο πρόγραμμα» και, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα ισοδύναμα.

Στο ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων επιστράτευσε τα ΜΑΤ, τη συκοφάντηση και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ταυτίζοντας το κίνημα με «γραβατάκηδες» και «τσιφλικάδες», καθώς επίσης αυτούς που παίρνουν ΕΚΑΣ με φοροφυγάδες!

Στο προσφυγικό η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε ταχύτατα. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε ρόλο δύναμης «αποτροπής» κατά των προσφύγων, αποδέχτηκε τα κλειστά σύνορα χωρίς αντίσταση και δίχως να χρησιμοποιήσει το βέτο, στρατιωτικοποίησε τη διαχείριση του ζητήματος αναθέτοντας στο Υπ. Άμυνας την ευθύνη για τη φροντίδα των προσφύγων. Ταυτόχρονα συνεχίζει τις στενές σχέσεις στην εξωτερική πολιτική με δικτάτορες και σφαγείς (Ισραήλ, Αίγυπτος) και εμπλέκει τη χώρα ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σημαντικότερες διαψεύσεις, ωστόσο, ήρθαν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την κατάληξη άλλης μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης»!

Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τους τοκογλύφους δανειστές, την Ε.Ε. και το μεγάλο κεφάλαιο, θα προσπαθήσει να  διαλύσει τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και να ανοίξει εντελώς τον δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά Ταμεία. Θα φτωχοποιήσει περαιτέρω τους συνταξιούχους και τα χαμηλά και μεσαία στρώματα των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η μόνιμη επιδίωξη εδώ και δεκαετίες των νεοφιλελεύθερων κάθε είδους (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Γιαννίτσης, Σπράος κ.ά.) για ανατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος και τη μετατροπή του σε κεφαλαιοποιητικό, γίνεται πράξη.

Την ίδια στιγμή θα επιδιώξουν να συνεχίσουν το ξεπούλημα-χάρισμα της δημόσιας περιουσίας με την ίδρυση του Υπερταμείου, το οποίο θα συνδιοικείται με τους «θεσμούς», ενώ μαζί με τη δημιουργία του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που μονιμοποιεί τη λιτότητα και τα Μνημόνια, καταργούν κάθε επίφαση δημοκρατίας και τη λειτουργία του Συντάγματος, καθώς κυβερνητικές αποφάσεις μεταφέρονται στους -μη εκλεγμένους- γραφειοκράτες της Ε.Ε.

Αυτές οι κινήσεις και οι ενέργειες γίνονται παρ’ ότι τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας έχουν αποτύχει να βγάλουν το σύστημα από την κρίση – κι ας έχουν αφαιμάξει εδώ και τουλάχιστον εφτά χρόνια τα λαϊκά στρώματα.

ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία το επόμενο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υλοποίηση των ενοποιήσεων, που θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες και την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, ενώ η εξίσωση των παροχών προς τους πολίτες θα γίνεται προς τα κάτω, αφού με ενοποίηση στον ΕΦΚΑ και τα πλεονασματικά Ταμεία θα γίνουν ελλειμματικά.

Ταυτόχρονα τα μηνύματα για τις θέσεις εργασίας δεν είναι θετικά. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και ανοίγει ζητήματα για τον αριθμό των εργαζομένων που θα χρειάζεται ο ΕΦΚΑ. Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο μιλά ξεκάθαρα για πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα μεταφερθεί με κινητικότητα σε άλλες υπηρεσίες!

Επίσης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων σε υπαλλήλους διαφόρων ταχυτήτων. Εργαζόμενοι που θα είναι στον ΕΦΚΑ και θα παίρνουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι (Δ/νση Ειδικού Προγράμματος), εργαζόμενοι που θα προηγηθούν κατά τη μεταφορά του προσωπικού στον ΕΦΚΑ (με ποια κριτήρια;), εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ που ωστόσο θα ασκούν τα καθήκοντά τους σε ΝΠΙΔ εντός του ΕΦΚΑ (ΤΜΕΔΕ), εργαζόμενοι που θα πλεονάζουν κ.ο.κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Απέναντι στη νέα επίθεση που δεχόμαστε, το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα πρέπει να οργανώσουμε ακόμα πιο μαχητικούς, δυναμικούς και ενωτικούς αγώνες. Οι γενικές απεργίες στις 12 Νοέμβρη και στις 4 Φλεβάρη είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, όμως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τη στήριξη κι άλλων παρατάξεων, έδωσαν στην κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο και έτσι προκλήθηκε ύφεση του κινήματος μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και του πολυνομοσχεδίου.

Τα συνδικάτα έχουμε χρέος να εκφράσουμε κινηματικά την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, γιατί οι κίνδυνοι καραδοκούν. Βλέπουμε ήδη την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η κρίση και τα αδιέξοδα της εφαρμογής της σκληρής λιτότητας -με την ταυτόχρονη απουσία διεξόδου από το πολιτικό σύστημα- και οι αφορμές από τα προβλήματα που δημιουργεί η Ε.Ε. στο προσφυγικό, στρέφουν έναν κόσμο απογοητευμένο και αγανακτισμένο στην απομόνωση, στην αποστράτευση καθώς και στα ακροδεξιά κόμματα με τις ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις τους. Τα πρόσφατα παραδείγματα της Αυστρίας, της Κύπρου, αλλά και η συνεχιζόμενη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, πρέπει να μας ανησυχούν και να μας οδηγούν σε δράσεις.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Μένουμε σταθεροί στην ταξική θεώρηση των πραγμάτων και υπερασπιζόμαστε τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, απέναντι στην εργοδοσία, στις νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές, αντικοινωνικές, βάρβαρες πολιτικές, απέναντι σε όλους αυτούς που τις εφαρμόζουν και απέναντι στους πολιτικούς υπηρέτες τους.

Εμείς, ως Ενωτική Αριστερή Κίνηση των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, παλεύαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, νέες και παλιές, απέναντι στις κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν. Δεν αποδεχόμαστε το ΤΙΝΑ (There is no alternative).

Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε απόψεις και πρακτικές, η επικράτηση των οποίων στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος το έφερε στη σημερινή κατάσταση απαξίωσης και αναξιοπιστίας.

Οι έννοιες κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν συμβιβάζονται με τις αρχές μας, όπως επίσης και ο παραγοντισμός που κυριαρχεί σε μια αδιάκοπη μάχη για θέσεις και αξιώματα. Επιδιώκουμε την ισότητα και την αξιοκρατία και είμαστε ενάντια στους αποκλεισμούς συναδέλφων. Και φυσικά δεν πρόκειται γίνουμε νεροκουβαλητές κανενός Διοικητή!

Απευθυνόμαστε σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός πλατιού ενωτικού ψηφοδελτίου, με στόχο μια νέα ομοσπονδία με αριστερή-αγωνιστική πλειοψηφία, καθώς επείγει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ύπαρξη ενός μαζικού μετώπου των αγωνιστικών δυνάμεων, που θα οργανώνει τους αγώνες «από τα  κάτω» και θα δίνει την εναλλακτική  απάντηση στη μνημονιακή συναίνεση. Δεσμευόμαστε ότι με τέτοιες ριζοσπαστικές θέσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην ΠΟΠΟΚΠ και στην ΑΔΕΔΥ.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δημόσιο Καθολικό Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα. – Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων και αποκατάσταση όλων των απωλειών.

Διασφάλιση του κοινωνικού – αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης με την εγγύηση του Κράτους και ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.

Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.

Να μην προχωρήσουν οι ενοποιήσεις, που διαλύουν τα Ταμεία και ανοίγουν προοπτικές για επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση.

Πλήρη υγειονομική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασφαλισμένο.

Στήριξη του ΕΟΠΥΥ και απομάκρυνση των ιδιωτικών εταιρειών.

Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

– Ενίσχυση των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών των ίδιων των Ταμείων, μηχανογραφικός εκσυγχρονισμός και επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Άμεση επανασύσταση του ΟΕΚ, του ΟΕΕ και του ΟΠΑΔ. – Ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων.

Άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751€.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου συναδέλφων.

Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σταδιακή αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής μας δύναμης, την αποσύνδεση από οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης και την κατοχύρωση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.  

Επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης για αναγνώριση συναφούς προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Επαναφορά των αδειών και του ωραρίου στα επίπεδα προ-Μνημονίου.

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (εξοπλισμός, κτήρια, καθαριότητα κτλ.).

Κατάργηση του αντεργατικού και αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου προ και μετά Μνημονίων.

Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

Καμιά θυσία για το ευρώ και την Ε.Ε.

Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.

Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και των προνομίων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των άδικων χαρατσιών.

Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η διεξαγωγή του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας γίνεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι εργαζόμενοι των Ταμείων πρέπει να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση στην υλοποίηση του ΕΦΚΑ.

  • Καλούμε όλες και όλους να παλέψουμε ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων και στην ενοποίηση του ΕΦΚΑ. Σε κάθε αντεργατική απόφαση πρέπει να  βρισκόμαστε απέναντι με πολύμορφες κινητοποιήσεις (καταλήψεις, συλλαλητήρια, απεργίες κ.ά.).

  • Όλα τα σωματεία-μέλη μας να προχωρήσουν άμεσα σε σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων για προετοιμασία και οργάνωση των αγώνων.

  • Να οργανώσουμε από τώρα τη δράση μας και τον αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία.

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία και στα συνδικάτα, για να ακυρώσουμε στην πράξη τα μνημονιακά μέτρα με την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

  • ΕΔΩ η Εκλογική Διακήρυξη σε μορφή .pdf.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ψηφίζουμε απαραίτητα με αστυνομική ταυτότητα ΚΑΙ βιβλιάριο ασθενείας

aristeri-kinisi-popokp-afisa

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις