15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπό… κατεδάφιση τα ΕΑΣ, κυβερνητικός εμπαιγμός στους απλήρωτους εργαζομένους

Πρόσφατα

eas-xoulosΑπό το Δημήτρη Ξούλο

Μαύρα σύννεφα πάνω από τα ΕΑΣ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και η κοροϊδία για το πότε θα πληρωθούν συνεχίζεται. Το «πληρώνεστε αύριο» έγινε ανέκδοτο! Ταυτόχρονα, περίπου 70 εργαζόμενοι της διοίκησης πληρώθηκαν για τα τροφεία με 800 ευρώ κρυφά (έναντι χρέους!). Προφανώς, για να αντιμετωπιστεί το ΔΟΜΙΚΟ πρόβλημα της εταιρείας. Ενώ το ανθυγιεινό των εργατοτεχνιτών δεν είναι νόμιμο γιατί δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. Αυτή είναι η πρωτότυπη και «αριστερή» αντίληψη για την αύξηση της παραγωγικότητας στα ΕΑΣ.

Σε πρόσφατες διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων των σωματείων με Καμμένο, Βίτσα και Διοίκηση, αναδείχθηκε η δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και η «Δομικότητα» ως μέγιστο πρόβλημα. Η παραδοχή αυτών των παραμέτρων οδηγούν την εταιρεία σε διαλυτικές καταστάσεις και τους εργαζόμενους σε απόγνωση.

Η συμφωνία του Δεκέμβρη του 2013 μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιαστικά δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην εταιρεία με αποτέλεσμα η εθελούσια έξοδος κυρίως του τεχνικού προσωπικού να δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά κενά. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας να το αντιμετωπίσει με σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης και παραγωγικής ανασύνταξης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει προγράμματα παραγωγής για όλα τα εργοστάσια, γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικό τρόπο, με βάση τις τεχνικές και τεχνολογικές ανάγκες των εργοστασίων. Απεμπλοκή από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, μισθολογικό σύστημα βάση των ειδικοτήτων των εργαζομένων και άμεση καταβολή του ανθυγιεινού. Επίσης άμεση υπαλληλοποίηση όλου του προσωπικού.

Η διοίκηση των ΕΑΣ και η κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαλυτική εικόνα της εταιρείας, διότι όλα είναι στον αυτόματο πιλότο για τη ζωή 520 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Είναι ζήτημα στοιχειώδους λειτουργίας της εταιρείας η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται, μετά από 35 και πλέον χρόνια εργασίας στην εταιρεία να αντιμετωπίζονται ως ζητιάνοι για τα αυτονόητα. Το τριτοτέταρτο μνημόνιο δεν πρέπει να αποτελειώσει ό,τι σώθηκε με τον αγώνα των εργαζομένων από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, που βαφτίστηκε συμφωνία σωτηρίας.

(φωτογραφία αρχείου)

* Ο Δημήτρης Ξούλος είναι συντονιστής του ΜΕΤΑ ν. Αχαΐας και αντιπρόεδρος Σωματείου ΕΒΟ Αιγίου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις