9.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

52.352 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα – Διαμαρτυρίες σε Μόρια και Ειδομένη

prosfiges-sirmataΣυνολικά 52.352 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ειδικότερα, βάσει της καταμέτρησης που έγινε σήμερα στις 8.00 π.μ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.984 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκονται στη Λέσβο (3.149). Οι νέες αφίξεις έως τις 7.30 ανέρχονταν σε 225.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.506 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.761 καταλύουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.542 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα 28.980, με την πλειονότητα (11.280 άτομα) να παραμένει στην Ειδομένη.

Καθιστική διαμαρτυρία παράτυπων μεταναστών στο hotspot στη Μόρια

Την ίδια ώρα, καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του κέντρου της Μόριας στη Λέσβο πραγματοποιούν περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο κέντρο. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου έχουν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούν να απελευθερωθούν και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. 

Διαμαρτυρία από παιδιά-πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ

Σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, εξάλλου, προχώρησαν παιδιά-πρόσφυγες μπροστά στον φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Κρατώντας λευκά λουλούδια κι ένα πανό που έγραφε «We are killed silently» (Μας σκοτώνουν σιωπηλά) μια ομάδα παιδιών- προσφύγων ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Ειδομένης και προχώρησε ως τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια στο ΑΜΠΕ στην περιοχή, η αστυνομία έδωσε άδεια στα παιδιά να φτάσουν ως το φράχτη, κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην άλλη πλευρά, εκεί όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο πάνω στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων επεκτείνεται η διατίμηση ειδών διατροφής

Στο μεταξύ, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομίας, με την οποία επιβλήθηκε διατίμηση σε εννέα είδη προϊόντων που πωλούνται σε πρόσφυγες από σημεία − επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα − Θεσσαλονίκη − Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη.

Η νεότερη απόφαση επεκτείνει τη διατίμηση και σε χώρους συγκέντρωσης και φιλοξενίας προσφύγων.

Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία απόφαση, (Αρ. ΦΕΚ 905) τροποιείται η απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 23757/1−3−2016 (ΦΕΚ 520/Β /2016) «Καθορισμός ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό / μεταναστευτικό».

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών, καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη τα οποία πωλούνται από σημεία−επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται α) κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι και τα οποία έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες − παράλληλες οδούς β) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη και γ) σε χώρους συγκέντρωσης/φιλοξενίας προσφύγων και πέριξ αυτών.

Υπενθυμίζεται πως σε διατίμηση έχουν μπει προϊόντα όπως νερό, γάλα, τσάι και σάντουιτς. Τα είδη που μπήκαν σε διατίμηση και οι ανώτατες τιμές πώλησης αυτών είναι: εμφιαλωμένο νερό 500 ml 0,50 ευρώ, 750 ml 0,60 ευρώ και 1,5 lt 1 ευρώ, τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί 1,25 ευρώ, τοστ ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα 1,45 ευρώ, τσάι ρόφημα ζεστό 1 ευρώ και κρύο 1,20 ευρώ, γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας 1 lt 1,50 ευρώ και χυμοί φρούτων 250 ml 1 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για υπέρβαση ανά είδος και 500 ευρώ για έλλειψη ανά είδος.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

Παρόμοια Άρθρα