7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Για ποια δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας μιλάμε;

Πρόσφατα

gennimata-dorean-anasfalistos2Αερόμυθα και φρούδες… υποσχέσεις αποδεικνύονται τελικά τα όσα έχουν ειπωθεί για τα περί δωρεάν πρόσβασης των ανασφαλίστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς ακόμα και σήμερα τα όσα έχουν ψηφισθεί και ειπωθεί για το θέμα βρίσκουν «εφαρμογή» μόνον στο… παράλληλο σύμπαν της Υγείας. Μια από τις αποδείξεις, ότι δηλαδή όλα είναι λόγια του αέρα και μόνον στα χαρτιά; Η παρακάτω επιστολή του δημοσιεύει το ergasianet.gr.

Στις 18 Μάρτη 2016, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» απέστειλε επιστολή σε ασθενή – ανασφάλιστο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ), με την οποία του ζητεί να πληρώσει τα νοσήλια από επέμβαση που έγινε το 2014, διαφορετικά εντός δεκαπέντε ημερών το χρέος θα μεταφερθεί στην εφορία.

«Σας ενημερώνουμε ότι εκκρεμεί τακτοποίηση των εξόδων νοσηλείας σας στο νοσοκομείο μας (ΑΜ 1265778), για το διάστημα από 3/11/2014 έως 9/11/2014)… Στην περίπτωση που δεν τακτοποιηθεί η ανωτέρω δαπάνη νοσηλείας σας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 17 του Ν 2753/1999 (249/Α), η οφειλή στέλνεται στο Δημόσιο Ταμείο (αρμόδια ΔΟΥ)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Και αυτό την ώρα που:

  • πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους ανασφάλιστους ασθενείς, σύμφωνα με τον οποίο μόνο το ΑΜΚΑ αρκεί κατά την εισαγωγή για να μην χρεωθεί ο ασθενής. Ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή γιατί εντελώς ανεξήγητα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

  • τον Νοέμβριο του 2014 που έγινε η επέμβαση του ασθενή, βάσει του νόμου για τους ανασφάλιστους (ο οποίος είχε ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014), έπρεπε η περίπτωσή του να εξεταστεί από τριμελή επιτροπή και ως ανασφάλιστος να μη χρεωθεί. Η τριμελής επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις περισσότερες περιπτώσεις ανασφάλιστων πολιτών που έχουν βρεθεί στην ίδια δυσάρεστη θέση.

Επομένως, με βάσει τα παραπάνω, όπως τονίζει το ΜΚΙΕ, ισχύει ο νόμος του 2014 με τις τριμελείς επιτροπές. Και αναρωτιέται, σε σχετικό του σχόλιο το ΜΚΙΕ:

  • Συνεδριάζουν οι τριμελείς επιτροπές ή δε συνεδριάζουν; Και εάν όχι, γιατί;

  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς τελικά βάσει ποιου νόμου νοσηλεύονται;

  • H πολιτεία γιατί συνεχίζει να παρανομεί και δε θέτει τους νόμους σε εφαρμογή;

  • Τα χρέη των ανασφάλιστων ασθενών που είχαν την ατυχία να νοσηλευτούν τα χρόνια της σκληρής λιτότητας (που συνεχίζει και σήμερα) τι έχουν γίνει; Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για αυτά;

«Εμείς», τονίζει το ΜΚΙΕ, «θα απαιτήσουμε για άλλη μια φορά να σβηστεί το συγκεκριμένο χρέος. Για πολλοστή όμως φορά, θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει εντέλει ΣΥΝΟΛΙΚΗ λύση στο δράμα των ανασφάλιστων πολιτών και επιτέλους ας σταματήσει το κρυφτό που παίζεται εδώ και 1 χρόνο με το νομοσχέδιο για τους ανασφάλιστους, και ας δημοσιευτούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί έστω αυτός ο κουτσός νόμος!»

Διευκρινήσεις, συνεχίζει το ΜΚΙΕ, απαιτούνται ακόμη επειδή κάποιοι διαστρεβλώνουν το τι πραγματικά ισχύει σήμερα:

1) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: ισχύει ακριβώς ότι ίσχυε από τον Αύγουστο 2014. Δηλαδή, «πρόσβαση στα φάρμακα με ποσοστό ακριβώς όπως και οι ασφαλισμένοι και σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις πρόσβαση ΜΟΝΟ σε μερικές εξετάσεις αίματος και ούρων και σε ακτινογραφίες με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ΜΟΝΟ σε δομές ΠΕΔΥ. Για αξονικές, μαγνητικές, σπινθηρογραφήματα ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση που πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ».

2) Νοσοκομειακή κάλυψη: Εδώ κάνει το κάθε νοσοκομείο ό,τι θέλει. Αλλού χρεώνουν και αλλού όχι. Ο πρόσφατος νόμος δεν ισχύει γιατί δεν έχουν δημοσιευτεί οι ΚΥΑ. «Το μόνο που έχει γίνει είναι η εντολή του υπουργού Υγείας να νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ. Το ερώτημα εδώ είναι, τι έχει μεγαλύτερη ισχύ ο νόμος του 2014 που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ή μια υπουργική εντολή; (εφόσον ο νέος νόμος λόγω μη έκδοσης ΚΥΑ δεν ισχύει)».

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου πριν από λίγες ημέρες με υπέρ επείγουσα εγκύκλιο προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων επαναφέρει το καθεστώς του βιβλιαρίου πρόνοιας. «Εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί το επαναφέρει εάν ισχύει η εντολή του Υπουργού Υγείας προς τα νοσοκομεία να νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ;»

Απλές οι ερωτήσεις. Απαντήσεις υπάρχουν;

gennimata-dorean-anasfalistos

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις